De zorg is op dit moment een van de sectoren met het grootste personeelstekort: er staan 61.000 vacatures open, bleek deze week uit nieuwe cijfers. In 2019, dus voor corona, gaven werkgevers in de zorg al aan dat 7 op de 10 vacatures moeilijk vervulbaar zijn.
De alsmaar stijgende zorgvraag en het minder hard stijgende aanbod zorgt voor veel moeilijk vervulbare vacatures. Tegelijkertijd gaat er weinig aandacht uit naar het huidige personeel, met als gevolg dat ze uitvallen door een hoge werkdruk. Hierdoor worden tekorten nog groter.
In 2021 verlieten 27000 medewerkers de zorg. Laura (28) was een van hen: ze verliet het ziekenhuis om te gaan werken als jeugdbeschermer. Het gebrek aan autonomie brak haar op.
In de loop van dit jaar verwachten de onderzoekers van ABF Research dat het huidige tekort al zal oplopen naar 49.000 mensen. Dat tekort is wel beduidend lager dan de grovere inschatting van vorig jaar. Toen werd nog uitgegaan van 56.000 tot 74.000 te weinig zorgmedewerkers.
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek heeft meer dan 80 procent van de bedrijven inmiddels te maken met een personeelstekort. Vooral in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg staan vele tienduizenden banen open.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen.
De zorg is op dit moment een van de sectoren met het grootste personeelstekort: er staan 61.000 vacatures open, bleek deze week uit nieuwe cijfers. In 2019, dus voor corona, gaven werkgevers in de zorg al aan dat 7 op de 10 vacatures moeilijk vervulbaar zijn.
EĆ©n verzorgende die in de nacht verantwoordelijk is voor vijftig bewoners, twee verzorgenden overdag op dertig bewonersā¦ regelmatig spreken zowel verzorgenden ig als cliĆ«nten en familieleden hun zorgen uit over de minimale bezetting in verpleeghuizen, en de stress en het verantwoordelijkheidsgevoel dat dit met zich ...
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
Vertrekgolf zorg
Niet alleen zijn er enorm veel burn-outs, veel zorgmedewerkers stoppen er ook mee, omdat ze het niet meer aankunnen of niet meer willen. Uit onderzoek van FNV onder ruim 12.000 leden blijkt dat twee op de vijf zorgmedewerkers collega's is kwijtgeraakt omdat ze opstapten.
In 2020 werkten er 1,4 miljoen mensen in de zorg. Dat betekent 1 op de 7 werkenden. In 2040 zullen er volgens berekeningen van de Sociaal Economische Raad (SER) meer dan 2 miljoen mensen nodig zijn in de zorg. Dat is dan 1 op de 4 werkenden!
Volgens de normen werk- en rusttijden (1 april 2007) uit de arbeidstijdenwet, mag een reeks diensten van maximaal 7 dagen achtereenvolgens gewerkt worden. Hier mag bij CAO van afgeweken worden tot maximaal 8 dagen. Dat is onafhankelijk van de grootte van het contract.
Problemen in de zorg Op dit moment zijn er in ons land grote problemen in de zorg: een tekort aan huisartsen, verpleegkundigen, tandartsen; te lange wachtlijsten voor operaties, voor thuiszorgā¦ Eigenlijk teveel problemen, zeker voor een ver ontwikkeld en goed welvarend land als Nederland.
Vraag huidige medewerkers meer te werken en stel een goede overwerkregeling op. Let op dat de werkdruk niet te veel toeneemt, want dan loopt u het risico dat er mensen uitvallen. Dat vergroot het personeelstekort alleen maar.
Door de vergrijzing zal de druk op de zorg toenemen. Veel meer mensen hebben in de toekomst een aandoening en moeten hiervoor behandeld worden. De zorgvraag zal door de toenemende multimorbiditeit ook complexer worden. Er zal niet alleen meer druk zijn op de formele zorg, maar ook op de informele zorg (mantelzorg).
1,3 medewerkers per groep van acht bewoners voor de bezettingsnorm zorg en ongeveer 1,5 voor de bezettingsnorm zorg en welzijn.
De FNV wil dat er een permanente bezettingsnorm komt van twee zorgmedewerkers op een groep van acht bewoners. Dat is de conclusie na expertmeetings van de FNV met zorgmedewerkers uit de ouderenzorg. Dit zou een combinatie moeten zijn van verschillende niveaus zorgmedewerkers.
2 Een MDO is geen vrijblijvende bijeenkomst, aanwezigheid is verplicht voor de betrokken disciplines. 3 Deelnemers aan het MDO dienen zich ervan bewust te zijn dat zij de eigen discipline vertegenwoordigen. 4 Iedere deelnemer bereidt het MDO (bijvoorbeeld met behulp van de checklist) grondig en gedegen voor.
Werkdruk treedt dus op als medewerkers het werk niet binnen de gestelde tijd af kunnen krijgen of niet meer aan de gestelde eisen kunnen voldoen. Uit het onderzoek blijkt dat 2020 een gunstig jaar was wat betreft werkdruk, maar ook dat deze trend niet doorzette in 2021.
De opleiding tot hbo-verpleegkundige duurt vier jaar. Deze periode is verdeeld in een major en een minor. Tijdens de major werk je aan je kennis, houding en vaardigheden die je als verpleegkundige nodig hebt.
Door daarnaast flexibele secundaire voorwaarden te bieden onderscheid je je van andere werkgevers. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een goed pensioen, een reiskostenvergoeding, een 13e maand of eindejaarsuitkering, een smartphone van de zaak of de mogelijkheid tot thuiswerken en zorgverlof.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Op de lijst staan usual suspects als de IT en bouw, maar ook andere sectoren kampen met nijpende personeelstekorten. Zo zijn vacatures in verkoopberoepen, overheidsberoepen en juridische beroepen tegenwoordig ook moeilijk te vervullen, schrijft het UWV.