189 duizend niet-werkenden beschikbaar maar niet op zoek In het derde kwartaal van 2023 waren er 3,2 miljoen personen die niet behoorden tot de beroepsbevolking. Hiervan waren er 189 duizend die niet recent hebben gezocht naar betaald werk, maar wel meteen zouden kunnen beginnen.
Ongeveer 314.000 van de 9 miljoen personen in de beroepsbevolking (3,4%) waren werkloos. Bijna 9 miljoen mensen hadden betaald werk (werkzame beroepsbevolking). Ruim een half miljoen meer mannen (4,8 miljoen) dan vrouwen (4,2 miljoen) hebben betaald werk (CBS StatLine (externe link) (opent in een nieuw venster)).
In december 2023 verstrekte UWV 160.780 WW-uitkeringen. Dit zijn er nauwelijks meer dan eind november (160.230). In december werden er 19.900 uitkeringen beëindigd, terwijl er 20.400 nieuwe uitkeringen bijkwamen.
De niet-beroepsbevolking bestaat voor het overgrote deel uit mensen die niet recent naar betaald werk hebben gezocht én niet direct beschikbaar zijn om te gaan werken. Het gaat vooral om scholieren en studenten, mensen die zorgen voor gezin of huishouden, arbeidsongeschikten en gepensioneerden.
Die groep van inactieven omvatte in 2022 bijna 1,27 miljoen mensen, of 20,9 procent van de 25- tot 64-jarigen.
De nettoarbeidsparticipatie kwam in het derde kwartaal van 2023 uit op 73,2 procent. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was het aandeel werkenden 0,9 procentpunt lager, namelijk 72,3 procent. In alle leeftijdsgroepen werken vrouwen minder dan mannen. Het grootste verschil is te zien onder 55-plussers.
Dit gebeurt op basis van informatie uit het verleden en patronen van geboorte, sterfte en migratie per maand. Meer uitleg bij de bevolkingsteller staat onder wat is de bevolkingsteller precies? Eind november 2023 telde Nederland 17 947 406 inwoners. Dat is het geregistreerde inwonertal.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
In het derde kwartaal van 2023 waren 366 duizend mensen werkloos, 3,6 procent van de beroepsbevolking (seizoengecorrigeerd). Het aantal werklozen steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal (16 duizend).
Voordelen van minder werken
De werk-privébalans verloopt veel soepeler en zorgt ervoor dat we meer tijd hebben voor hen waarmee we onze aardse tijd liever besteden. Meer tijd voor het gezin maar ook meer tijd voor ontspanning en hobby's.
Griekenland heeft al jaren de hoogste werkloosheid. In het door schulden ontwrichte land zit 23,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Spanje is het land met het op een na hoogste cijfer, 18,2 procent, maar daar daalt de werkloosheid snel.
In 2021 was de werkloosheid het laagst in Noord-Brabant. Sinds 2015 is het werkloosheidspercentage het hoogst in Groningen, in 2021 samen met Zuid-Holland. In de meeste provincies bereikte de werkloosheid in het afgelopen decennium het hoogste niveau bereikte in 2014 en daalde vervolgens weer tot en met 2019.
Groningen en Zuid-Holland kenden met 4,9 procent de hoogste werkloosheid. Het werkloosheidspercentage daalde in 2021 ook in de gemeenten Den Haag en Utrecht maar nam toe in Amsterdam en Rotterdam. Van de vier grootste gemeenten kent Rotterdam al jaren de hoogste werkloosheid (7,3 procent in 2021).
Vrouwen in de beroepsbevolking waren in het derde kwartaal van 2023 vaker werkloos dan mannen: respectievelijk 3,8 en 3,5 procent. Vergeleken met hun mannelijke leeftijdsgenoten was de werkloosheid wel lager onder jonge vrouwen tot 25 jaar en - in mindere mate - onder vrouwen van 45 tot 55 jaar.
'De meeste huisvrouwen en -mannen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt', zegt Petra Foubert, professor arbeidsrecht aan de UHasselt. 'Dat is hun eigen keuze. Ze ontvangen ook geen uitkering en zijn niet ten laste van de maatschappij.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen werkloos. Die hebben dus geen baan en krijgen van de overheid een uitkering om toch rond te kunnen komen. Ondertussen moeten ze op zoek naar werk. Dat kost de Nederlandse overheid ongeveer 12 miljard euro per jaar en daar betalen we allemaal aan mee.
De conjunctuurdaling waar de Duitse economie zich in bevindt, heeft gevolgen voor de werkloosheidscijfers: in augustus steeg het aantal Duitse werklozen met 0,1 procent. Duitsland telt nu 2,696 miljoen werklozen, wat neerkomt op zo'n 5,8 procent van de bevolking.
Bij een laagconjunctuur is de vraag naar producten lager dan de productiecapaciteit. De vraag naar producten is dan dus lager dan bedrijven maximaal kunnen produceren. Als bedrijven minder gaan produceren, hebben zij ook minder personeel nodig en ontstaat er werkloosheid.
Als huisvrouwen per uur betaald zouden worden voor hun werk, verdienden ze minimaal 1.300 euro netto per maand. Een huisvrouw besteedt gemiddeld 30,18uren per week aan huishoudelijk werk en aan de verzorging van haar gezin. Dat blijkt uit cijfers van de VUB.
Als je vervroegd met pensioen gaat, stop je met werken voor je de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wanneer dat moment komt, bepaal je zelf. Wel moet dit financieel haalbaar zijn. Je wilt natuurlijk wel een bepaalde levenstandaard behouden, als je besluit te stoppen met werken.
Het is niet wettelijk verplicht. In je cao, bedrijfsreglement of contract kunnen afspraken staan over verplicht overwerk. Let op dat je niet structureel overwerkt en blijf goed de balans bewaken tussen werk en privé.
Op 1 januari 2016 had 12,3 procent van de inwoners van Nederland een niet-westerse, en 9,8 procent een westerse achtergrond. Bijna de helft van de personen met een niet-westerse achtergrond is in Nederland geboren en hoort daarmee tot de tweede generatie.
De bevolking van Nederland groeit als het geboorteoverschot en migratiesaldo toeneemt. Vanaf 1950 was het relatieve geboorteoverschot (dit is het geboorteoverschot per duizend van de gemiddelde bevolking) nog 15,2, op 1 januari 2018 was dit nog maar 1,1.