De helft van de Nederlandse jongeren heeft weleens onveilige seks. Jongens laten vaker bescherming achterwege dan meisjes. Eén op de negen jongens geeft aan dat te hebben gedaan omdat hij niet van voorbehoedsmiddelen houdt.
Bij een onenightstand gebruikt ruim 40% van de jongeren geen condoom. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt 75% van de jongens en 66% van de meisjes zich niet te hebben laten testen op soa's.
Condoomgebruik hoger bij jongens dan bij meisjes
Van de jongens van 12 tot en met 16 jaar die ooit geslachtsgemeenschap hebben gehad, gebruikte ruim 60% de laatste keer een condoom. Bij de meisjes was dat een lager percentage, namelijk 48%.
Condoomgebruik naar regio
In Nederland heeft 44,5% van de jongeren altijd een condoom gebruikt bij de seksuele gemeenschap. Per regio varieert het percentage van 39,5 tot 53,8%.
Onveilig vrijen is alle seks waarmee sperma, vaginaal vocht of bloed van de ene persoon in aanraking komt met de mond, vagina, penis of anus van de ander.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien.
In uitzonderlijke gevallen blijven de spieren in de vagina extreem krachtig aangespannen.Het mannelijk lid kan daardoor - in slappe en stijve toestand - vast komen te zitten en zó ver opzwellen dat terugtrekken van de penis onmogelijk wordt.
Met een condoom heb je minder kans op een soa .De pil zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Wat kun je nog meer doen om niet zwanger te worden? Of je te beschermen tegen soa's?
Condooms. Condooms beschermen nooit voor 100%. Maar als je ze op de goede manier gebruikt bieden ze een goede bescherming tegen soa's en zwangerschap.
Gebruik geen glijmiddel op waterbasis, ook hier scheurt het condoom sneller van. Gebruik het condoom niet langer dan 30 minuten, pak even een nieuwe, wel zo fris (en veilig).
De betrouwbaarheid van anticonceptie is afhankelijk van de betrouwbaarheid van de methode zelf, maar ook van de persoon die de methode gebruikt. Om zwangerschap tegen te gaan is vasectomie vele malen betrouwbaarder dan het gebruik van een condoom.
De pil is een heel betrouwbare manier om niet zwanger te worden. Als een vrouw de pil slikt, kan zij niet zwanger worden. Alleen vrouwen kunnen de pil slikken. De pil beschermt niet tegen geslachtziektes.
Uit een enquête uit 2018 bleek dat Amerikaanse mannen denken dat mannen tussen de 18 en 29 jaar 14 keer per maand seks hebben.In werkelijkheid is het vier keer. Van jonge vrouwen is het beeld nog schever: mannen dachten dat ze het wel 23 keer per maand doen, maar het is slechts zes keer. 23 keer per maand.
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder liep tijdens het laatste sekscontact een risico op soa en hiv. Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner.
Condoom bij eerste keer
Bij hun eerste keer gebruiken zeven op de tien jongeren een condoom, maar dat aantal neemt daarna snel af, blijkt uit Seks onder je 25e. De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn dat er andere anticonceptie wordt gebruikt, dat ze elkaar vertrouwen of dat het minder lekker is.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
De maat van een condoom wordt vastgesteld aan de hand van de 'nominale breedte', de nominale breedte is de breedte van een condoom als je deze plat neerlegt. Het gemiddelde ligt tussen de 52 mm en 56 mm, maar condooms kunnen in maat variëren van 47 mm tot 69 mm.
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
De missionarishouding
Een van de beste seksstandjes om sneller zwanger te worden, is de missionarishouding. Bij dit klassieke standje ligt de vrouw op de rug met de benen gespreid en ligt de man bovenop.
Als je geen condoom hebt gebruikt of er ging iets mis met het condoom, dan kun je ook risico lopen op een soa. Tenzij je een vaste partner hebt en zeker weet dat je beiden geen soa hebt. Doe een soatest om zeker te weten of je geen soa hebt! Je kunt je op soa's laten testen en behandelen bij de huisarts of bij de GGD.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister.
En je maagdenvlies groeit ook zeker niet terug. Dit hoorde je misschien wel eens in de kleedkamers op school, maar is complete onzin. Wel kan de boel allemaal meer gaan ontspannen bij het gebrek aan activiteit. En zal je bij je volgende vrijpartij misschien wat meer gestimuleerd moeten worden.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks.