Volgens representatief onderzoek van Telecompaper is de mobiele telefoon een vast onderdeel van onze inboedel: "In februari 2021 bedroeg de penetratie van mobiele telefoons in Nederland 99 procent." Slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking, ongeveer 126.000 Nederlanders mensen, heeft geen mobiele telefoon.
Bijna iedereen heeft mobiele internetconnectie
Dat is erg veel, een dekkingsgraad van maar liefst 99,2% van de bevolking. 95,7% daarvan heeft een smartphone en ruim 90% gebruikt deze ook voor internettoegang. Ook tellen we 15,1 miljoen social media gebruikers: dat is 88% van de bevolking.
Voordeel: je vindt weer tijd voor andere dingen
Sommige mensen lezen inmiddels urenlang posts op Instagram en kijken uren naar TikTok-video's, terwijl je zonder telefoon bijvoorbeeld weer meer tijd over hebt om boeken te lezen, te gaan studeren of gewoon een real life gesprek te voeren.
De marktpenetratie van Smartphones in ons land is de laatste jaren flink gegroeid – van minder dan 80% in 2015, naar 93% in 2018 en 95% anno 2021. In bijna iedere leeftijdsgroep is de adoptie van smartphones gestegen, waarbij de grootste groei zichtbaar is in de leeftijdscategorie 55+.
Vaak kun je met featurephones niet veel meer dan sms-en en bellen en dat hoeft ook niet. Daarom betaal je voor deze telefoons ook erg weinig en zijn ze erg betaalbaar. Deze toestellen kunnen vaak goed tegen een stootje en hebben fysieke toetsen.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
De allereerste mobiele telefoon
Al in 1973 slaagde uitvinder Martin Cooper van Motorola erin om de allereerste mobiel te produceren. Hierbij moet je niet denken aan een telefoon die je zo in je zak stopt, want het toestel woog meer dan een kilo(!) en omgerekend kostte het toestel ongeveer 6500 euro.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Samsung grootste over heel 2019
Over heel 2019 is Samsung nog wel de grootste fabrikant, dankzij de eerste negen maanden van het jaar. De analisten schatten dat Samsung 295 miljoen toestellen heeft geleverd en Apple 193 miljoen.
Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
Voordelen van zonder WhatsApp leven
Je hebt diepgaandere gesprekken met je vrienden, omdat je elkaar niet meer voor elk pietluttig dingetje appen. Je houdt meer tijd over, want die 50 ongelezen berichten hoef je niet meer te lezen en beantwoorden. Daarnaast is het ook fijner voor je privacy.
Voor de jongere generatie is internet vanzelfsprekend. Zij kunnen zich niet eens voorstellen dat er ooit tijden waren zonder internet. Maar er zijn toch nog steeds mensen die heel bewust kiezen voor een leven zonder internet. Internet heeft voor één van de grootste omwentelingen in de menselijke geschiedenis gezorgd.
Ouderen lopen ook achter in het gebruik van mobiele apparaten. Van de Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar heeft ongeveer 80 procent een smartphone. Onder de groep 75-plussers is dat 13 procent. 55 procent van de senioren heeft een mobiele telefoon.
In 2017 waren er wereldwijd 3,67 miljard smartphones in gebruik. Hiervan waren er 0,9 miljard in de Volksrepubliek China, 0,8 miljard in de westerse wereld en 1,9 miljard in de ontwikkelende landen. In 2017 had bijna de helft van de wereldbevolking de beschikking over een smartphone.
iPhones zijn zo duur, niet omdat ze zo geweldig zijn, maar vooral omdat er amper concurrentie is. 70% procent van de smartphones wordt gemaakt door vijf bedrijven: Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple en Oppo. Dat is niet gezond, zegt econoom Jan Eeckhout. Daardoor kunnen die paar bedrijven de prijzen hoog houden.
Apple iPhone: gemakkelijk en veilig in gebruik
Er zijn meer dan 1 miljoen apps beschikbaar voor je iPhone. Veiligheid staat daarbij voorop. Je downloadt enkel apps via de App Store en die apps worden door Apple gecontroleerd en goedgekeurd. Maak je daarnaast geen zorgen over je privacy.
Het grootste voordeel van iOS is dat het systeem erg veelzijdig is, omdat het erg goed in elkaar zit. Een iPhone heeft erg veel functies, om nog maar te zwijgen over de 1 miljoen apps die beschikbaar zijn voor het toestel. Je kunt gerust stellen dat een iPhone de veiligste smartphone ter wereld is.
Daarom hebben zij de 20-20-2 regel ingesteld. Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
Hoeveel tijd besteden we aan het kijken naar onze schermen? Volgens onderzoek van VisionDirect brengen Nederlanders gemiddeld 3,5 uur per dag aan schermtijd door. In maart 2020 was het totaal aantal uren dat naar schermen werd gekeken opgelopen tot meer dan 10 uur.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
De DynaTAC 8000X was natuurlijk de eerste mobiele telefoon ter wereld.
De telefoon met de beste accuduur is de Motorola Moto G7 Power. Hij gaat zelfs twee keer zo lang mee als een gemiddelde smartphone! Dat hij zo lang mee gaat komt door zijn grote 5000mAh-accu en zuinige, maar weinig krachtige, chip van Qualcomm.