In 1945 vroeg Raytheon een patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1,8 meter hoog en woog 340 kilogram.
Een magnetron verhit eten met microgolven (radiogolven). Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op dan in een pan of oven.
Soep opwarmen in magnetron
Gaat u een soep van Maaltijdservice opwarmen in de magnetron? Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
€ 100,- tot € 150,-: goedkope combi magnetrons
Dan kijk je naar magnetrons van € 100,- tot € 150,-. In deze prijsklasse vind je de goedkoopste combi magnetrons.
Ongeacht het vermogen dat je erin stopt 600 of 900 wat maakt niet uit. De stoom wordt in de vrije atmosfeer nooit hoger dan +- 100 graden. Maar dat geld natuurlijk alleen in de magnetron. Gebruik je de zak in de oven dan gaat dit verhaal niet op.
Meer dan helft van de huishoudens heeft wasdroger
Het bezit van de wasdroger is iedere tien jaar verdubbeld. In 1981 had nog maar 13 procent van alle huishoudens een wasdroger. In 1991 was dit toegenomen tot 27 procent. In de tien jaar daarna verdubbelde dit percentage tot het huidige niveau.
De magnetron schoonmaken doe je door een kopje met heet water en citroensap op te warmen. De dampen die vrijkomen zorgen ervoor dat vet en vuil loskomt van de wanden, waarna je ze eenvoudig kunt schoonmaken met een vochtige doek.
Een draaiplateau heeft de functie om eten gelijkmatiger te verhitten met de microgolfstraling. Er bestaan ook combimagnetrons waarbij het draaiplateau uit te schakelen is, zodat er grotere schalen in passen als je de ovenfunctie gebruikt.
Vlees opnieuw opwarmen
Gehakt opwarmen kan het beste in de magnetron en om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip warm je op in de magnetron. Gebraden kip kun je het beste met folie bedekken en warm laten worden in de oven op 180°C.
Wsn is P100 1.000 watt, P90 900 wat, etc.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Bij ons kwam de magnetron Inventum MN207S als winnaar uit de test. Als je gesteld bent op de beste elektronica en apparaten, dan is deze best geteste magnetron wellicht iets voor jou. Samengevat biedt dit apparaat: Een vermogen van 800 watt.
Afhankelijk van het model kan een combimagnetron beschikken over de volgende functies: Convectiewarmte onder en boven (de normale oven functie) Magnetronfunctie voor ontdooien of opwarmen van eten. Grillfunctie die voor het korstje zorgt door grote hitte van boven.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Het voedsel in een magnetron wordt blootgesteld aan elektromagnetische straling die sterker is dan waaraan mensen blootgesteld mogen worden. Door de elektromagnetische straling gaan de watermoleculen in het voedsel sneller trillen en wordt het voedsel warm.