De Rode Zee is een langgerekte binnenzee gelegen tussen Azië en Afrika. De naam is afkomstig van de rode blauwwieren die af en toe in grote hoeveelheden in deze zee voorkomen waardoor het water een rode schijn kan hebben.
De Rode Zee bevindt zich tussen de Afrikaanse en Aziatische continenten, het heeft een diepe bodem (tot en met 2.850 meter van de Suakin greppel).
Bovendien is het water van de Rode Zee buitengewoon helder, doordat er geen rivieren in de zee uitmonden en er weinig regen valt.
Over het algemeen komen de meeste soorten haaien in Egypte weinig voor bij de kust met uitzondering van kleine, en zeer schuwe, rifhaaitjes. In Hurghada is, vanwege de vele duikers en snorkelaars, de kans op een ontmoeting met een haai klein.
De riffen zijn de thuisbasis van zoveel vissen, onder andere; trekkervissen, barracuda's, anemoonvissen, koraalduivels, maanvissen, murenen, juffers, vlindervissen, steenvissen, papegaaivissen, schorpioenvissen, zeenaalden en zeepaardjes.
Zonlicht dringt daar niet door, de temperatuur ligt tussen 0,5 en 3 graden Celsius. Organismen die op deze diepte leven, moeten bestand zijn tegen een enorme waterdruk. Tussen de 3,8 en 4,3 kilometer diepte blijken vooral zachte koralen, zeesterren en schelpdieren te leven.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Langs de hellingen daar de diepzee treffen we haaien en roofvissen aan, maar op de bodem van de oceaan lijkt alles zo doods als een woestijn. Toch is ook hier leven, tot zelfs in de bodem. In de diepte treffen we bijvoorbeeld zeekomkommers aan, een soort roofdieren.Ook zijn er zee-egels en diepzeewormen.
De Dode Zee bestaat voor 33% uit zouten en heeft daarmee het hoogste mineraalgehalte ter wereld. Door deze zouten is het niet mogelijk om te zwemmen in het water. Zelfs een professionele zwemmer gaat niet kopje onder. Wel kan je er in blijven drijven.
Er leven geen dieren in de Dode zee, maar er zijn wel veel toeristen. Het zoute water werkt namelijk als een soort medicijn en is goed voor je huid. En wat ook heel bijzonder is, in het zoute water blijf je drijven, zonder dat je er iets voor hoeft te doen!
Zelfs boten wagen zich niet op het water. De motor zou het toch meteen begeven door het extreme zoutgehalte. Dat is inmiddels dertig procent en stijgende, doordat er meer water verdampt dan erin stroomt. De Dode Zee is een van de grootste trekpleisters van het land.
De Rode Zee is een paradijs om te duiken met zijn heldere water. De temperatuur van het water, de milde stroming en het ontbreken van stormachtig weer vormen de ideale omstandigheden voor het koraal om te groeien. Er zijn in de Rode Zee meer dan 230 soorten koraal te vinden.
Hoe diep mag ik in Egypte duiken? Afhankelijk van je duikniveau mag je in Egypte, als sportduiker, tot maximaal 40 meter duiken. Duikers die dieper duiken dan de toegestane diepte van hun duikniveau doen dat geheel op eigen risico en wij zijn hiervoor niet aansprakelijk.
Met 'diepzee' wordt alles dieper dan 4000 meter aangeduid. Hier zijn de omstandigheden extreem. De druk stijgt 1 atmosfeer met elke 10 meter die je afdaalt, en op de diepste plek is de druk 1100 keer hoger dan aan het aardoppervlak. Het milieu is even uitdagend, ontoegankelijk en onherbergzaam als dat in de ruimte.
's Werelds meest angstaanjagende marine-roofdier, de witte haai, heeft dan toch een natuurlijke vijand. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Niet de haai, maar wel de orka staat bovenaan de voedselpiramide van de zee.
Dat vroeg de Egyptische duikinstructeur Ahmed Gabr zich ook af en dus deed hij in 2014, na vier jaar voorbereiding, een recordpoging. Die slaagde en sindsdien staat het wereldrecord voor diepste duik ooit op zijn naam. Gabr dook tot een diepte van 332,25 meter in de Rode Zee bij Egypte.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken.Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Maar in de diepzee is dit fenomeen alomtegenwoordig. De oceaan is gemiddeld bijna vier km diep. Veel dieper dan 200 m kan zonlicht niet doordringen, waardoor het in het overgrote deel van de oceaan pikdonker is. In een dergelijke omgeving vormen bioluminescente organismen de enige lichtbron.
Een team van Japanse en Australische wetenschappers heeft een vis gefilmd op precies 8.336 meter diepte. Nooit eerder werd een vis gezien die zo diep zwom. Volgens hoofdonderzoeker Alan Jamieson is met de ontdekking aangetoond dat vissen nog dieper kunnen leven dan we tot nu toe dachten.
Dolfijnen. In de Rode Zee komen zowel de langsnuitdolfijnen, ook wel spinnerdolfijnen genoemd, als de tuimelaars voor.
Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.