Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Honden en katten nemen het voortouw: 23,4% van de huishoudens heeft een kat; 17,8% heeft een hond.
1,5 miljoen honden, uit de meest recente cijfers van Dibevo, de brancheorganisatie voor dierenwinkels, blijkt dat het er nu om 1,9 miljoen zou gaan. Maar liefst 8% van de Nederlandse huishoudens zonder dieren koos de afgelopen twee jaar toch voor een huisdier, bijna de helft daarvan koos voor een hond.
De dieren leefden daar in erbarmelijke omstandigheden. Mensen die huisdieren houden hebben er gemiddeld meer dan een. In totaal waren er volgens de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 25 miljoen huisdieren in Nederland. Gemiddeld drie per huishouden.
In absolute aantallen, maar bedenk daarbij de grote van het landoppervlak, is Rusland de koploper met 16,4 miljoen honden. Met ruim 9 miljoen staat Duitsland op plek 2, Engeland op 3 met 8,6 miljoen, en dan gevolgd door Polen, Frankrijk en Italië.
In Noord-Brabant bevinden zich de postcodes met de meeste gechipte honden. De hoge scores zijn te verklaren door de aanwezigheid van fokkers. Op postcode 5527 in Hapert staan liefst 8311 honden geregistreerd. De honden zijn er in de meerderheid, want in het postcodegebied wonen aanzienlijk minder (5245) mensen.
"Honden worden van de geboorte tot hun volwassenheid, veel sneller oud dan mensen. Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren.
Volgens het jaarlijkse onderzoek van Dibevo en de NVG bezat in 2019 47,7% van de huishoudens een huisdier. Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Honden en katten nemen het voortouw: 23,4% van de huishoudens heeft een kat; 17,8% heeft een hond.
Wereldwijd gezien is meer dan de helft van de bevolking in het bezit van minimaal één huisdier. De hond is het meest voorkomende huisdier (33%) gevolgd door een kat (23%) en vis (12%). Meer vrouwen dan mannen hebben een hond of kat.
Ook Oostenrijk is een populair vakantieland met de hond. In de frisse berglucht raken jij en jouw viervoeter niet snel uitgewandeld. Bovendien zijn er in Oostenrijk genoeg vakantiehuizen en hotels te vinden waar je hond welkom is. Vooral Tirol staat bekend als een hondvriendelijke regio.
Polen zijn echte hondenliefhebbers en zijn dan ook erg coulant wat betreft het loslopen van een hond. Alhoewel honden in de nationale parken verboden zijn, mogen ze gek genoeg wel overal komen in de natuurreservaten. In bossen en wandelgebieden staat het aangegeven of en wanneer je hond los mag lopen.
In Nederland worden ca. 2,2 miljoen honden gehouden. Bij een gemiddelde levensverwachting van 10 jaar, overlijden er dus jaarlijks 220.000 honden; de meeste dus door euthanasie.
In de bemiddelings-fase is een gedragsaanwijzing een vrijwillige onderlinge afspraak tussen de verhuurder en de huurder. De verhuurder schrijft dan samen met de huurder precies op waar de huurder zich aan moet houden. Bijvoorbeeld: de huurder houdt niet meer dan 3 honden.
Het Besluit houders van dieren
Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden. Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.
Toch zijn er geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming aan RTL. “Het is echt afhankelijk van de situatie.
De hond komt op alle continenten voor, meestal in gezelschap van de mens. Al sinds duizenden jaren wordt de hond door mensen gebruikt, bijvoorbeeld bij de jacht, als herdershond, trekdier, politiehond of hulphond, maar vaker als gezelschapsdier.
Nederland herbergt naar schatting drie tot vier miljoen huiskatten.
Verder is Oostenrijk één van de weinige landen in Europa waar alle hondenrassen welkom zijn. Er bestaat wel een lijst met honden die een hoger risico vormen, maar als jij mag je hond gewoon meenemen. In het openbaar vervoer en in de skiliften is het verplicht dat je hond een snuitje of een muilkorf om krijgt.
Gerbil (woestijnratje) als huisdier
De gerbil is een woestijndier, en daarom produceert hij heel weinig urine. Zijn kooi stinkt dan ook bijna niet, en je hoeft hem niet vaker dan eens per maand te verschonen. Bij gerbils moet je er wel rekening mee houden dat echt aan alles knagen!
In vergelijking met honden of katten zijn knaagdieren goedkope huisdieren. Zeker wat kosten betreft bestaan er aanzienlijke verschillen tussen verschillende huisdieren.
43% van de Belgen heeft een huisdier of neerhofdier. Niet verwonderlijk zijn daarbij de toppers katten (28,8% - 2,4 miljoen in aantal) en honden (22,4% - 1,5 miljoen). In mindere mate heeft de Belg neerhofdieren (8,7%) en vissen (6,2%).
"De asielen krijgen elk jaar ongeveer 5000 honden binnen", zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming.