Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het ernstig ziek worden van een besmetting met Salmonella.
Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden. Dit komt niet vaak voor, maar bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Volgens schattingen van de CDC is Salmonella in de Verenigde Staten jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 1,35 miljoen ziektes, 26.500 ziekenhuisopnames en 420 sterfgevallen .
Aanpak besmetting
Na insleep van salmonella-bacteriën, kan de infectie zich over het bedrijf verspreiden en hoge koorts, diarree, verwerpen en sterfte veroorzaken. De veehouder en het gezin kunnen ook besmet raken en ziek worden.
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Wie hebben een grotere kans op ernstige klachten? Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan een voedselinfectie ernstig zijn. Het kan zelfs dodelijk zijn omdat zij snel uitdrogen. Ook kan een voedselinfectie tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Iedereen kan buiktyfus krijgen. Vooral mensen die reizen van en naar gebieden waar het niet zo schoon is. Iemand heeft meer kans om het op te lopen als de afweer niet goed is. Ook is de kans groter als iemand een medicijn tegen maagzuur gebruikt of een chronische darmziekte heeft.
Achtergrond. Salmonella enteritidis was in de late jaren 70 en 80 uitgegroeid tot een groter wereldwijd probleem dan in voorgaande decennia, waarbij het aantal gevallen alleen al in de eerste helft van 1988 was verviervoudigd.
Salmonellose is meestal een goedaardige ziekte waarvoor geen bijzondere behandeling is vereist. Men moet wel goed opletten dat men voldoende vocht opneemt door veel water te drinken. Invasieve salmonellosen bij risicopersonen worden behandeld met antibiotica.
Antibiotica, een type van geneesmiddelen tegen bacteriën, werken niet goed tegen Salmonella als deze enkel in je darm zit.
Bacteriën zoals Salmonella, E. coli en Listeria kunnen voorkomen in bedorven sushi, vooral als de rauwe vis niet goed is behandeld of bewaard. Deze bacteriën kunnen ernstige gastro-intestinale klachten veroorzaken en in sommige gevallen leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen.
Eieren zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Bij het verhitten van een ei gaan er mogelijk voedingsstoffen verloren, bij een rauw ei dus niet. De opname van proteïne is bij rauwe eieren mogelijk lager. Er bestaat een kans op salmonella bij het eten van rauwe eieren.
Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dit wordt veteranenziekte genoemd. Deze longontsteking kan zo ernstig zijn, dat mensen eraan kunnen overlijden. Veteranenziekte komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar.
Salmonella verspreidt zich het vaakst via besmet voedsel. CDC schat dat de meeste Salmonella-infecties verband houden met kip, fruit, varkensvlees, groenten met zaden (zoals tomaten), andere producten (zoals noten) , rundvlees en kalkoen. Maar elk voedsel kan besmet raken, zelfs bewerkt voedsel (zoals meel).
De geur van rotte eieren kan veroorzaakt worden doordat er H2S-gas, ook wel waterstofsulfide (of zwavelwaterstof) genoemd, aan boord is. Al bij een zeer kleine hoeveelheid ruik je de geur van rotte eieren. Wanneer de hoeveelheid H2S-gas toeneemt, ruik je de rotte eierenlucht niet meer.
Gele ontlasting kan wijzen op problemen met de vertering van vet, zoals bij coeliakie. Het kan ook veroorzaakt worden door een infectie in de darm.
Als het naar eieren, zuur ruikt of een groene tint heeft, is het bedorven. Je zou soms verbaasd zijn hoe vies goede kip kan ruiken. Maar een zure geur is een dooddoener. Je zou geen kip moeten ruiken als deze op een aanrecht ligt en je staat, als je het op afstand kunt ruiken, dan moet je het weggooien.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Als de rand van de eierdooiers zwart of donker kleurt na het koken, zijn de eieren nog eetbaar. Het is een chemische reactie van het ijzer en de zwavel in het ei en betekent dat het ei te lang of op te hete temperatuur werd gekookt.
Listeriose is één van de ergste soorten van voedselvergiftiging. De symptomen zijn koorts, vermoeidheid en pijn bij zwangere vrouwen. Andere symptomen zijn hoofdpijn, stijve nek, verwardheid, evenwichtsstoornissen, koorts en spierpijn.
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken. Dit is voedsel dat afkomstig is uit de dunne of dikke darm en dat in verre staat van vertering verkeert.
Gal overgeven is gevaarlijk
Dat is een fabel. Als je maag helemaal leeg is en je blijft toch misselijk en overgeven, kan het zijn dat er gal vanuit de twaalfvingerige darm naar boven komt. Maar gevaarlijk is het niet.