73% van de Nederlanders drinkt minstens een keer in de week thee, 44% dagelijks. Gemiddeld drinken we 4 koppen koffie per dag, en bijna 3 koppen thee.
Theeliefhebbers in Nederland drinken per dag ongeveer 3,5 miljoen liter thee, wat al gauw neerkomt op bijna 3 koppen thee per dag en 100 liter thee per jaar.
Nederlandse volwassenen drinken gemiddeld 249 gram zwarte en groene thee per dag. Mannen drinken minder zwarte en groene thee (175 g/dag) dan vrouwen (324 g/dag). 19% van de volwassenen drinkt ten minste 3 koppen zwarte en groene thee per dag. Dit percentage is lager bij mannen (11%) dan bij vrouwen (27%).
China is verreweg de grootste verbruiker van thee, met 725,7 miljard kilo per jaar voeren zij de lijst aan. Als je per persoon kijkt, liggen de zaken heel anders. De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland.
80 procent van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Gemiddeld consumeren zij 3 kopjes per dag, 70 procent van de koffieleuten drinkt hun bakkie voornamelijk thuis, terwijl de rest er graag de deur voor uit gaat.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, waar zowel de Arabica als de Robusta boon groeien. De koffie die hier vandaan komt, staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Het is dus een koffieboon die van zichzelf al wat zoeter smaakt.
Nederland koffieland
Mannen drinken meer koffie dan vrouwen en het drinken van koffie neemt toe met de leeftijd. Mannen van 19 – 50 jaar drinken dagelijks gemiddeld 524 gram koffie, tegenover 702 gram door mannen van 51 – 79 jaar.
China staat vooral bekend om de geweldige kwaliteit Oolong en groene thee, maar in Yunnan wordt ook een hele hoge kwaliteit zwarte thee geproduceerd. Inmiddels is China uitgegroeid tot werelds grootste theeproducent, waar bovendien de grootste variatie aan thee wordt geproduceerd.
Britten verbruiken gemiddeld 3,5 kopjes thee per dag. Een Brit op vier drinkt dagelijks 5 kopjes.
Finland. Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Thee drinken is gezond. Het drinken van thee verkleint de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom adviseert het Voedingscentrum volwassenen dagelijks drie koppen groene thee of zwarte thee te drinken.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Om thee te produceren heb je dus planten en mensen nodig. Wil je letten op de duurzaamheid van je thee dan kun je dus kijken of je thee is gemaakt van biologisch geteelde theeplanten en of er sprake is van eerlijke handel (fair trade) en een leefbaar loon voor de arbeiders die de thee plukken.
Onderzoek: koffie past in een gezonde leefstijl
Deze studie, de grootste naar dit onderwerp, liet zien dat het dagelijks nuttigen van 2 tot 3 kopjes koffie, het risico op hartaandoeningen, beroertes, gevaarlijke hartritmestoornissen en het overlijden aan hartaandoeningen, met 10% tot 15% verminderde.
Jongere koffiedrinkers drinken meer verschillende soorten koffie dan oudere koffiedrinkers (gemiddeld 2,4 vs 1,7 soorten). Ook houden jongeren relatief veel van latte macchiato (30%), ijskoffie met roomijs/melk (22%) en ijskoffie met ijsblokjes (15%).
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert. Er is zelfs discussie over of het beter is voor de smaak om de melk voor- of na het inschenken van de thee aan het kopje toe te voegen. Ook in Nederland kiest men soms voor een scheut melk, om zo de thee minder sterk te maken.
Het antwoord is kortweg 'nee'. Alle groene thee bevat namelijk dezelfde voedingsstoffen en is dus even gezond. Wel is het zo dat de kwaliteit van de groene theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de thee is.
Thee is een warme drank die wordt gemaakt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee.
Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Voor kinderen onder de 13 geldt het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje, vanwege de cafeïne. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te nemen.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Het Voedingscentrum weet uit 'dierwetenschappelijk onderzoek' dat een overmaat aan cafeïne het zenuwstelsel kan aantasten. Vandaar dat ze het gebruik onder 13 jaar afraadt. Dertien- tot achttienjarigen kunnen het beter houden bij één consumptie per dag, want ook bij hen is het zenuwstelsel nog niet uitontwikkeld.