In Nederland heeft ongeveer 2% van de volwassen bevolking last van lactose-intolerantie, gedeeltelijk te verklaren uit de allochtone populatie. Lactose-intolerantie komt weinig voor bij Europeanen, maar komt meer voor in Azië en Afrika.
Ongeveer een derde van de wereldpopulatie heeft het gen om melk goed te verteren. Naast Europa komt het gen ook in het Midden-Oosten, delen van Afrika en in Zuid-Azië voor. Opvallend is dat mensen in al deze gebieden onafhankelijk van elkaar melk zijn gaan drinken en gebruiken voor andere producten.
Nederlanders drinken gemiddeld iets meer dan vier glazen melk per week; 65 procent doet dat omdat het lekker is. Daarnaast vindt 59 procent van melk drinkend Nederland, melk goed passen bij een gezonde levensstijl. Voor halfvolle melk ligt dit percentage zelfs op 82 procent.
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Zuivel staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dan gaat het wel om halfvolle en magere melk en melkproducten. Het eten en drinken van zuivel is volgens het Voedingscentrum namelijk goed voor je gezondheid en verkleint de kans op ziekten, zoals darmkanker, diabetes type 2 en botontkalking.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
“Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.” Dit moet je weten over zuivel om voor jezelf te bepalen hoe veel je ervan van nodig hebt, en val welke soort.
Nederland consumeert per hoofd ruim een ton melk
In 2020 werd de hoogste melkconsumptie per hoofd van de bevolking geregistreerd in Nieuw-Zeeland (6.314 kg per persoon), gevolgd door Nederland (1.111 kg per persoon), Duitsland (589 kg per persoon) en Frankrijk (531 kg per persoon).
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Melk en melkproducten zijn ook een makkelijke en belangrijke bron van calcium. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebruiken we best 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.
Primaire lactose-intolerantie
Na het derde levensjaar neemt bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen de productie van lactase af. In deze landen komt lactose-intolerantie veel vaker voor. West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven over het algemeen voldoende lactase aanmaken.
De drank bevat veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, suikers, mineralen en vitaminen. Het is dus een handig goedje, vooral in tijden van voedselschaarste. Het zou ook kunnen dat het beetje vitamine D dat in melk zit in noordelijke regionen goed van pas kwam.
Koemelk bevat IGF-1, dit is een groeihormoon dat kalveren snel en in korte tijd laat groeien. Wanneer mensen melk drinken en in de lengte volgroeid zijn zullen ze het er in de breedte bij krijgen. Het is dus ook zeker goed om zuivel te laten staan als je wilt afvallen.
Calcium zit vooral in melk en melkproducten, zoals kaas. Het zit ook in graanproducten, zoals volkorenbrood, en in bepaalde groene groenten, zoals boerenkool en spinazie.
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
IJzer zit in dierlijke producten, maar ook in onder andere aardappelen, groenten en brood. Af en toe een glas melk bij de avondmaaltijd kan geen kwaad als je gevarieerd, gezond en puur eet. Maar bij een ijzer deficiëntie kun je melk beter mijden tijdens het avondmaal.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Melk is de basis van producten zoals kaas, yoghurt, boter en ijs. Aan alle kanten horen we dat melk moet. Maar moet melk wel? Veganisten eten geen zuivel of producten waar zuivel in verwerkt is, maar er zijn zat heerlijke alternatieven voor zuivel.
Zuivel bevat lactose, dat ook wel melksuiker wordt genoemd. Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose.Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken.Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
' vraag je je misschien af. Dat is nou juist het mooie, veel voedingstoffen blijven nagenoeg gelijk. In volle, halfvolle en magere melk zitten veelal dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen, het verschil is enkel de hoeveelheid vet. Met karnemelk is dit net zo, de hoeveelheid calcium en vitamine B2 zijn bijna net zoveel.