Aanbevolen hoeveelheden: Het Voedingscentrum gaat uit van een dagelijks gebruik van 15 gram bereidingsvet en dat elke boterham besmeerd wordt met 6 gram margarine of halvarine.
Wij adviseren 5 gram per sneetje voor een gezonde dosis van uw favoriete margarine.
Een mespuntje (± 5g) smeervet per snede brood is voldoende. Boter heeft voor veel mensen een onovertroffen smaak. Boter is een belangrijke bron van vitamine A, D en E. Boter is gemaakt van melk en bevat 80 tot 90% vet.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Halvarine of margarine op brood smeren helpt om goede vetten en vitamines binnen te krijgen. Daarom is het verstandig om dit op uw brood te doen. Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie en maisolie, en water.
Het Voedingscentrum gaat uit van een dagelijks gebruik van 15 gram bereidingsvet en dat elke boterham besmeerd wordt met 6 gram margarine of halvarine.
Margarine wordt vaak gebruikt als vervanger voor boter in recepten, en het kan ook worden gebruikt als smeersel op brood of toast . Een van de voordelen van margarine is dat het doorgaans minder verzadigd vet bevat dan boter. Verzadigd vet is een type vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen en het risico op hartziekten kan vergroten.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Margarine overtreft vaak boter als het gaat om hartgezondheid . Margarine is een mengsel van oliën die voornamelijk uit onverzadigd vet bestaan. Boter wordt gemaakt van room of melk. Het type vet dat in dierlijke producten wordt aangetroffen, zoals room, is voornamelijk verzadigd vet.
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.
2 sneetjes brood wegen 100-140 gram en om ze te besmeren heb je ongeveer 20 gram of 1 eetlepel boter nodig. 20 gram boter bevat ongeveer 120 kcal, terwijl 100 gram brood 266 kcal bevat.
Hoeveel op de boterham? Hoeveel boter moet je nu smeren op een boterham? Er wordt aangeraden om 5 gram boter per boterham te gebruiken en als je ongeveer 6 boterhammen op een dag eet zit je zo rond de 30 gram per dag.
Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak.
Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. Daarom adviseren we om het brood te besmeren met halvarine of margarine.
Voeg de perfecte hoeveelheid boter toe
Het magische getal is 1 en 1/2 eetlepel .
Hoewel het misschien wordt aangenomen dat boter niet goed is voor de gezondheid, kan geboterd brood goed voor je zijn als het wordt opgenomen in een uitgebalanceerd dieet . Boter is rijk aan calcium en heeft bewezen bepaalde gezondheidsvoordelen te hebben, waaronder een lager risico op kanker en het helpen van mensen om af te vallen of op gewicht te blijven.
Boter en vaste margarine zijn rijk aan verzadigde vetten, dus deze kan je beter laten staan als je cholesterolwaarde naar beneden moet. Gelukkig zijn er alternatieven! Wissel roomboter bijvoorbeeld in voor halvarine.
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
Als het gaat om gezonde margarine, denk je misschien aan Smart Balance. Zonder gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën is Smart Balance misschien wel een van de beste cholesterolverlagende margarinemerken op de markt. Bovendien bevat het nul transvet.
Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd vet is niet goed voor de gezondheid. Halvarine en margarine bevatten juist meer onverzadigd vet: een type vet dat bekend staat om goede effecten op de gezondheid.
Dit keer: roomboter of margarine? Als het aan het Voedingscentrum ligt, smeren we bij voorkeur zachte margarine op ons brood. Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Noten- en zadenboters zijn ook een gezond alternatief voor broodbeleg of als dip. Hoewel ze een vergelijkbaar caloriegehalte hebben als boter en margarine, komt het meeste vet uit onverzadigde vetten.
MARGARINE
Het kan een geschikte vervanger zijn voor boter, met name voor gebakken goederen, omdat het een zachtere textuur kan creëren vanwege het hoge watergehalte. U kunt een 1:1 vervanging van margarine voor boter gebruiken . Het nadeel van dit ingrediënt is dat het sterk bewerkt is, dus u zult het spaarzaam willen gebruiken.
Boter. Boter is niet alleen lekker óp je brood, maar ook erin. Onmisbaar in briochebrood en natuurlijk ook handig om je bakvorm in te vetten. Door een beetje vetstof (boter of olie) in je deeg te gebruiken, blijft het brood bovendien langer vers.