Die marge verschilt per merk en model, maar een positieve afwijking tussen de 4 en 10% is normaal.
„Er is vaak een afwijking naar boven van 4-10 procent”, bevestigt Jos van der Drift, auto-expert bij de ANWB, aan de telefoon aan het NRC.
De snelheidsmeter van je auto is met opzet weinig nauwkeurig. Autofabrikanten willen niet het verwijt krijgen dat ze je te hard laten rijden, dus ze geven snelheidsmeters vaak een afwijking naar boven van tussen de vijf en twaalf procent mee. Daardoor denk je bijvoorbeeld 120 te rijden, terwijl je maar 108 gaat.
Een elektronische kilometerteller is meestal gebaseerd op een magnetische puls. De teller registreert elke keer dat een speciaal bevestigd magneetje op een wiel langs de ontvanger beweegt een puls, en vertaalt dat in een wielomwenteling.
Wat is een hoge kilometerstand voor een tweedehands auto? Een hoge kilometerstand van over de 200.000 kilometer is hoog. Zeker wanneer het om een tweedehands auto met benzinemotor gaat. Historisch gezien gaat zo'n motor 250.000 kilometer mee.
Globaal kun je zeggen dat een benzinemotor 300.000 kilometer meegaat en een dieselmotor 400.000. Het is ook afhankelijk van het merk. Ga je op zoek naar auto's met een kilometerstand van boven de 300.000, dan kom je merken tegen als Mercedes, BMW, Volkswagen en Volvo.
De grens van 200.000 km wordt soms ten onrechte beschouwd als het einde van de levensduur van het voertuig, vooral voor dieselmotoren. In werkelijkheid kan je een goede zaak doen met een tweedehandsauto met 200.000 km, als die goed werd onderhouden.
Vaak rijdt een motor gemiddeld net iets minder kilometers dan een auto, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Waar een auto al 70.000 tot 150.000 kilometer kan rijden, is dit voor een motor al aan de hoge kant.
Ik weet de kilometerstand niet
Dan kunt met de RDW-kentekencheck gratis een oordeel over de kilometerstand opvragen. Door het kenteken in te vullen, krijgt u - naast allerlei andere voertuiggegevens - het laatste oordeel over de kilometerstand te zien.
Een kilometerteller is (in tegenstelling tot de snelheidsmeter) geen verplicht instrument in een auto en valt derhalve niet onder de APK-eisen. Daarmee zult u dus geen problemen krijgen. Wel kan het bij verkoop van de auto in uw nadeel werken dat de teller vanaf een bepaald moment op 80.000 km blijft staan.
Via de website van de RDW kun je de tellerstand controleren en het rapport opvragen (voorheen Nationale Auto Pas). Komt de auto uit het buitenland dan is het soms mogelijk om kilometerregistratie op te vragen bij de importeur. Kijk ook wat in de koopovereenkomst is opgenomen over de kilometerstand.
U kunt de tellerstand zelf laten aanpassen, maar u kunt dat soms ook door een bedrijf laten doen. Het bedrijf dat de laatste tellerstand van uw voertuig heeft doorgegeven, kan de correctie vaak direct online voor u uitvoeren.
Om met 100% zekerheid te kunnen garanderen dat iemand te hard heeft gereden, trekt de politie van de gemeten snelheid een paar kilometer af. De meetcorrecties zijn: bij minder dan 100 km/u: 3 kilometer meetcorrectie. bij meer dan 100 km/u: 3 procent meetcorrectie.
De snelheidsmeter van je navigatiesysteem wordt (logischerwijs) aangestuurd door GPS informatie. Het navigatiesysteem berekent hierin hoeveel meter je op dat moment over een bepaalde tijdseenheid rijdt. De enige afwijking die hierin zit is het positioneren van de exacte locatie van het voertuig.
Navigatiesysteem. Voor de meest nauwkeurige weergave van je snelheid, raadpleeg je het beste het navigatiesysteem. De snelheid wordt daarmee namelijk gemeten aan de hand van de afstand tussen twee meetpunten (via gps-satellieten) en de tijd die nodig is om die afstand af te leggen.
Benzinemotoren gaan gemiddeld 250.000 kilometer mee. Bij goed onderhoud kan het vaak nóg meer kilometers maken. Dieselmotoren houden het langer vol. Zij kunnen zeker de 350.000 op de kilometerstand aantikken.
Ook het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is verboden. Als de teller aantoonbaar stuk is en er moet echt een tellervervanging plaatsvinden, moet dit bij de RDW gemeld worden. Tellerfraude kost onze staat én de consument jaarlijks veel geld.
Het manipuleren van kilometertellerstanden is strafbaar. Een auto waarvan de teller is teruggedraaid, kan namelijk onveilig zijn en is duurder in de aanschaf en in het onderhoud. Fraude met kilometertellers kost jaarlijks zo'n 110 miljoen euro aan teveel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud.
Als deze op nul staat is er nog een 'reservetank' met - meestal - vijf liter brandstof. Hiermee kan in de regel nog zo'n 50 kilometer gereden worden.
Levensduur auto
Gemiddeld gezien is een auto in Nederland 10,6 jaar oud, blijkt uit onderzoek van ACEA in 2020. Een flink verschil met bijvoorbeeld Luxemburg, waar de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar is.
Luister bij het starten goed of het motorblok gezond klinkt en geen tikkende, kloppende of schrapende geluiden voortbrengt. Het juiste frisse geluid zou je meteen moeten herkennen, ook bij tweetakt motoren.
Dat hangt een beetje af van het aantal kilometers dat u zelf op jaarbasis gaat rijden. Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij veel kilometers op jaarbasis de kilometerstand belangrijker is. Bij weinig kilometers op jaarbasis zal het bouwjaar zwaarder wegen. Na 7 jaar 140.000 km is 20.000 km/jaar.
Antwoord van Erik Jan. 240.000 km is tegenwoordig geen uitzonderlijk hoge kilometerstand voor een benzine-auto. De gemiddelde kilometerstand op het moment dat een auto naar de sloop gaat, ligt in ieder geval hoger. De levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is sterk wisselend.