Geef een vaste hoeveelheid, per parkiet, per dag. Twee grote lepels (ongeveer 7,5g per parkietje) zouden voldoende moeten zijn. Het nadeel van zo'n zaadmengsel is natuurlijk wel dat een parkietje kan kiezen welke zaadjes hij wel en niet op eet.
De parkieten mogen naast het zaden- of pelletvoer ook nog elke dag, maar wel met mate, groenten en fruit eten. Groenten en fruit moet je eerst wassen en snij je in kleine stukken. Van het fruit verwijder je de pitten.
Je parkiet moet elke dag meerdere soorten eten hebben om uit te kiezen. Als algemene regel voer je elke dag zaden en pellets aan je parkiet. Fruit, groente en zacht voer moet om de dag aan hem gevoerd worden. Ei of kaas moet eens per week of zelfs eens per twee weken gevoerd worden.
Jonge vogels die nog flink moeten groeien, kun je dagelijks bijvoeren met eivoer. Het hoge proteïnegehalte bevordert de groei en zorgt dat jonge vogels genoeg energie hebben. Ook tijdens de kweekperiode en ruiperiode is het belangrijk dat eivoer dagelijks wordt gevoerd.
Dieren uit de droge gebieden, zoals grasparkieten en valkparkieten, eten vooral verse zaden. Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden vaak noten, fruit en ander plantaardig materiaal zoals bloemen of scheuten, en in sommige gevallen nectar of insecten.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Geef een vaste hoeveelheid, per parkiet, per dag. Twee grote lepels (ongeveer 7,5g per parkietje) zouden voldoende moeten zijn. Het nadeel van zo'n zaadmengsel is natuurlijk wel dat een parkietje kan kiezen welke zaadjes hij wel en niet op eet.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Re: Hoeveel trosgierst? Maximaal een halve sliert per week. Als dit tijdens het tam maken ietsje meer is, dan is dat niet erg, maar probeer het wel te beperken. De slierten bevatten allemaal bolletjes.
Vogels drinken 5-10% van hun lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van de omstandigheden. Bij kleinere vogels is de vochtopname relatief groter. Bij valkparkieten gaat dit dus meer richting de 10%.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
ongeveer een theelepel per week per parkiet maximaal, als je parkiet erg veel conditie heeft kun je beste zelfs minder geven.
Re: Wat mag een parkietje drinken? (misschien domme vraag)
afgekoelde verse kruidenthee, al zijn daar de meningen alsnog over verdeeld. Hou het dan veilig, paardenbloem, kamille bv. Parkieten zijn lactose intolerant dus melkproducten mogen ze niet hebben, ook frisdranken en alcohol zijn natuurlijk not done.
Leg je hand aan de buitenkant van de kooi en spreek zachtjes tegen je parkiet. Daardoor zullen ze je hand als niet-bedreigend ervaren, en je kalmerende stem zal helpen hun angst te verlichten. Geef de parkiet ongeveer een week de tijd om eraan te wennen dat je hand buiten de kooi is.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Ook heeft een parkiet elke dag liefde, verzorging en vrijheid nodig, dus lekker vliegen!!! Zoals ik al zei "een keer een weekendje of een nacht (als het niet anders kan) zou kunnen (zelf zou ik dit NOOIT doen), maar om het weekend??? -> Nee, zeker niet doen".
Parkieten zien een stuk minder goed in het donker. Ik denk dat je parkiet in de vroege ochtend, wanneer het begint te schemeren, gaat vliegen en niet als het nog donker is. Je parkiet slaapt wel, maar zo gauw het wat licht begint te worden, dan worden ze ook wakker. En doordat je de kooi open hebt, vliegt ie er uit.
Vogels zijn grote eters. Ze moeten over onbeperkt voer beschikken. Maar vogels zijn ook kieskeurige eters. Ze eten bijvoorbeeld alleen het binnenste van de zaden.
Dagelijks diverse soorten groenvoer en fruit zijn daarom een must voor elke grasparkiet. Vers groenvoer kun je van jouw wandelingen meebrengen. De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen. Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen.
Verwante soorten zoals valkparkieten en splendidparkieten kunnen goed overweg met de kleine papegaaien. Deze vogels zijn groter en laten zich niet op de nek zitten door de grasparkieten. Als u meerdere vogels samen houdt, is het erg belangrijk dat ze genoeg plaats hebben om te vliegen.