Hoe kun je het aantal kubieke meters berekenen? Het totale aantal kubieke meters, oftewel de totale inhoud van een voorwerp of ruimte, kun je berekenen door de breedte, de lengte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen.
De formule is:
Lengte (in meter) X Breedte (in meter) X Hoogte (in meter)
Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Bijvoorbeeld: De woonkamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3. Al naar gelang de kenmerken van de ruimte gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50.
De inhoud van je woning in m³ berekenen
Vermenigvuldig de vloeroppervlakte van elke verdieping met de hoogte. De standaardhoogte van een verdieping is bij veel woningen 2,5 meter. Een garage of schuur tel je ook mee.
Het berekenen van kubieke meters (m3) is heel simpel. Je vermenigvuldigt de lengte, breedte en hoogte in meters. Of je berekent eerst kubieke centimeters (cm3) en rekent dit om naar m3.
Hoe bereken ik de inhoud van mijn woning? Als je geen taxatierapport bezit en je zelf je woning moet opmeten gaat dit als volgt: Elke verdieping van het huis dient gemeten te worden door het vloeroppervlak te meten en dit te vermenigvuldigen met de hoogte van de verdieping.
Een ruimte met een lengte en breedte van 1 x 1 meter, heeft een oppervlakte van 1 m2.Deze ruimte heeft een totale inhoud van 1 x 1 x 3 = 3 m3.
Inhoud. De inhoud van een huis is het aantal kubieke meters (m3 – lengte x breedte x hoogte) van een woning. De inhoud wordt buitenmaats gemeten. Dit betekent dat je mag meten van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grond vloer.
Dit komt doordat iedere woning uniek is. Ieder huis dat gerealiseerd wordt wijkt af van onze modellen, omdat de vrijstaande woningen op maat van de opdrachtgever zijn gebouwd. De gemiddelde inhoud van onze modellen loopt van 407 kubieke meter tot aan 950 kubieke meter.
Gemiddeld genomen heeft een alleenstaande tussen 15 en 20m3 nodig voor zijn of haar inboedel. Een stel zonder kinderen heeft iets meer opslagruimte nodig, ergens tussen 25 en 30m3. Voor een gezin met twee kinderen wordt rekening gehouden met gemiddeld tussen de 40 en 45m3.
Sommige garageboxen beginnen al bij 18 kubieke meter waarbij de grootste garagebox rustig 20 kubieke meter of meer kan zijn. Dat is nogal een verschil en je wil natuurlijk niet een te grote opslagbox huren, want dan betaal je voor ruimte die je niet gebruikt.
Vermogen van de airco
Ruimtes tot 90 m3: Airco's met een vermogen tot 2,5 Kw. Ruimtes tot 120 m3: Airco's met een vermogen tot 3,5 Kw. Ruimtes tot 180 m3: Airco's met een vermogen tot 5 Kw. Ruimtes tot 210 m3: Airco's met een vermogen tot 7 Kw.
Lengte x breedte
Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte. Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
Onderstaand wat gemiddelden: gemiddelde inboedel gezin met 2 kinderen: 40 /45 m3. gemiddelde inboedel stel zonder kinderen: 25/ 30 m3. gemiddelde inboedel alleenstaande: 15/ 20 m3.
De bedombouw in 160 x 200 voorkomt aan de andere kant dat je te veel ruimte nodig hebt in de slaapkamer om het lekker comfortabel in te richten. Je hebt in principe voldoende aan 6 tot 7 vierkante meter, als je geen kast in de slaapkamer zou plaatsen.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
Zo telt bijvoorbeeld een garage, berging of kelder niet mee, vermits je daar veelal niet woont. Een afgewerkte zolder is dan wel inbegrepen in je woonoppervlakte, tenzij er sprake is van een bergzolder, een zolder waar je enkel op kan met een niet-vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht.
Ruimtes zoals de woonkamer, keuken, het toilet, badkamer en slaapkamers, maar ook de gang, bijkeuken, vaste kast en meterkast maken allemaal deel uit van de totale woonoppervlakte van een woning.
De gebruiksoppervlakte van een woning is de oppervlakte binnen de buitenste muren, gemeten op vloerniveau. Een buitenmuur kan ook een scheidingsmuur van een buurpand zijn. Let op: de oppervlakte die een binnenmuur inneemt telt dus mee als gebruiksoppervlakte.
Je meet van binnenmuur tot binnenmuur. De dikte van de muur wordt dus niet meegeteld. Wanneer het een schuin dak betreft, mag het oppervlak boven 1,50 meter hoogte meegeteld worden in de berekening. Om de inhoud van de woning te meten maak je de som van lengte x breedte x hoogte.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Johan: Om m3 naar m2 te berekenen dien je de m3 te delen door de factor 3,5.