Een Nederlands huishouden verbruikte in 2019 gemiddeld 1.239 kuub gas: per dag is dat 3,4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat. In de app van je energieleverancier zie je vaak na enkele dagen het verbruik op een specifieke dag.
Hoeveel gas verbruik je per dag? Een Nederlands huishouden verbruikt volgens Milieu Centraal elk jaar gemiddeld 1.239 kuub (m3) gas. Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,39 m3 gas per dag. Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen.
Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 2,- per uur aan stookkosten.
Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
De expert kijkt alleen naar huishoudens en vergelijkt de huidige dagen met een vergelijkbaar koude periode uit het verleden. Daarmee komt hij op een gasverbruik voor verwarming, dat zo'n 1,6 keer groter is dan normaal. Dat komt afgerond uit op 25 kuub gas méér in de week, ofwel zo'n 20 euro.
Gecorrigeerd voor weersinvloeden, is er door de energiebesparende maatregelen 35% minder energie gebruikt. Immers, 0,43 m3/graaddag komt overeen met 65% van 0,66 m3/graaddag, dus 35% (= 100 - 65) minder verbruik. Indien je geen rekening zou houden met de weersinvloeden dan zou je uitkomen op een besparing van 39%.
Bij gas is er in principe geen sprake van sluipverbruik. Is er toch gasverbruik terwijl je van huis bent, ondanks dat je alle gasverbruikers hebt gecontroleerd en deze uit staan. Dan kan dit duiden op een onontdekt gaslek. Dit kan potentieel gevaarlijk zijn.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar (120 euro). Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 125 m3 gas per jaar (125 euro).
1 m³ aardgas komt overeen met gemiddeld 10,2 kWh. Dit kan echter variëren afhankelijk van bovenstaande factoren en van de distributienetbeheerders (DNB's).
1 m3 gas is gelijk aan 35,17 MJ. 1 kWh heeft een warmte inhoud van 3,6 MJ. 1 m3 gas is dus gelijk aan 35,17/3,6=9,77 kWh. Hieruit volgt dat 1 m3 gas gelijk is aan 9,77 * 3412 = 33335,24 BTU.
Met de huidige gasprijs van rond de 4 Euro (stand september 2022), levert dat een besparing op van bijna 748 Euro per jaar. Reken je dit om naar 10 minuten douchen per dag (wat ook niet geheel ongebruikelijk is), dan kost dat ongeveer 0.4m3 gas.
Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20%) en voor koken (5%). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.
Gasverbruik wordt gemeten in kubieke meters (m3). Om te weten hoeveel gas u gaat verbruiken is het belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is die verwarmd dient te worden. Wanneer u de inhoud van de ruimte weet (dat is lengte maal breedte maal hoogte) dan weet u hoeveel kuub gas er nodig is om het te verwarmen.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Een waakvlam is een vlammetje dat continu brandt in een oude cv ketel, geiser of gaskachel/fornuis. Door de waakvlam verbruikt een oude cv-ketel zo'n 150 kubieke meter gas extra. Dat is €90 per jaar.
Hoe hoog staat bij jou de thermostaat van de verwarming? In de helft van de huishoudens staat de thermostaat op 21°. Als je de verwarming 1 graadje lager afstelt, scheelt dat al gauw 50 euro per jaar. 1 Graad warmer stoken betekent gemiddeld 7% meer kosten voor verwarming.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
Sommige toestellen die je dagelijks gebruikt, zijn de grootste stroomverbruikers in huis. Een overzicht. Wasmachine, koelkast, haardroger, droogkast, stofzuiger, computer… Elektrische toestellen en huishoudapparaten, elk huis staat er vol van.