Hoeveel luiers verschoon je alleen al totdat je baby 3 maanden oud is? Gemiddeld heb je zo'n 735 luiers verschoond als je baby 3 maanden oud is. Geen wonder dat al die kersverse mama's er zo snel handig in worden!
In het eerste jaar gebruikt een baby er het meeste, namelijk ruim 2500 luiers. Het tweede jaar is dit 1800 en het derde en vierde jaar 1500 luiers. Gemiddeld duurt een luier verschonen zo'n 2 minuten, wat dus neerkomt op 10 dagen achter elkaar luiers verwisselen per kindje!
Witte ruis is vergelijkbaar met dit suizende geluid binnen de baarmoeder en voelt voor je kindje dus juist ontzettend vertrouwd aan.
De uitgerekende datum wordt aan het begin van je zwangerschap berekend en die ligt precies 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De kans dat je precies op deze dag bevalt is maar 5%.
Als je in je omgeving vraagt hoe laat iedereen bevallen is, is dat meestal 's ochtends. Dat betekent dat het grootste gedeelte van de bevalling 's avonds en/of 's nachts heeft plaats gevonden.
De meeste kinderen werden midden in de week geboren, vooral op dinsdag. Op een gemiddelde dinsdag werden 601 kinderen ter wereld gebracht in 2002. Op woensdag en donderdag werden ook relatief veel kinderen geboren. In het weekend werden de minste kinderen geboren.
De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn.
Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas. Plaats het boven de buik van je baby, dan kan hij er goed naar kijken. Zorg dat de baby niet per ongeluk verstrikt kan raken in het speelgoed.
Je 3 maanden oude baby kan nu zijn handjes openen en sluiten en dingen vastgrijpen, zoals speelgoed of je vingers. Nu heeft hij wellicht al wat meer controle over zijn armen, en probeert voorwerpen vast te grijpen die zijn aandacht trekken. Hij kan nu ook beter zijn handjes naar zijn mond brengen.
Tijd is een lastig begrip voor jonge kinderen. Tot een jaar of drie hebben kinderen nog niet echt tijdsbesef. Baby's, dreumesen en jonge peuters zijn nog heel erg afhankelijk van hun omgeving om een beetje grip op het verloop van de dag te krijgen. Structuur in de dag en regelmaat geven deze kleintjes houvast.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Je voelt de inco bij de eerste plas al zwaarder worden en daardoor is het gevoel ook anders. Hoe meer je plast, hoe harder en zwaarder de inco lijkt te worden.
Bij een baby van 0 tot 6 maanden moet je namelijk de luier zo'n 8 keer per dag verschonen. Dit komt uit op zo'n 1.450 luiers in de eerste zes maanden nadat jouw kleintje geboren is. Vanaf dan kan je het aantal luiers per dag verlagen naar gemiddeld 6 luiers per dag.
Meest voorkomende geboortemaand
September is dan ook de maand waarin de meeste baby's worden geboren, met augustus en juli als andere populaire maanden. Even omrekenen: in de donkere decembermaanden kruipen we dus het liefste tegen onze partner aan (;)).
Ben je op 1 januari jarig? Dan ben je vrij uniek, want op deze dag zijn de minste mensen jarig – op schrikkeldag 29 februari na. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die LocalFocus op een rij heeft gezet. Op een gemiddelde dag zijn zo'n veertigduizend Nederlanders jarig.
Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat je geboortemaand iets kan zeggen over je stemming en persoonlijkheid. Onderzoek wijst uit dat je stemming en persoonlijkheid bepaald kan worden door de maand waarin je geboren bent.
Bel je verloskundige wanneer:
Jij denkt dat de bevalling begonnen is. Je vliezen zijn gebroken (lees verder voor meer informatie). Je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat de bevalling begonnen is. Je erg veel pijn ervaart en twijfelt; de verloskundige kan je dan advies geven.
Het doet geen pijn wanneer je vliezen gebroken worden, maar deze procedure kan wel wat onaangenaam aanvoelen. Je zal wat getrek voelen, gevolgd door het warme vruchtwater dat je lichaam verlaat.
Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van voorweeën. Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Je voelt je baarmoeder hard worden, ze zijn ook wel wat pijnlijk, nog niet zo erg als ontsluitingsweeën, maar pijnloos zijn ze zeker niet.