Luchthavens in Kroatië vinden: Zagreb, Split, Brac, Pula, Dubrovnik.
Transavia vliegt vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Pula, Zadar, Split en Dubrovnik. Easyjet vliegt in de zomermaanden vanaf Schiphol rechtstreeks naar deze bestemmingen. Ryanair vliegt rechtstreeks van Eindhoven op Zadar. Vanaf Brussel vliegen o.a. Brussels Airlines en Croatia Airlines rechtstreeks op Zagreb.
Vanuit Nederland vlieg je vanaf luchthaven Amsterdam Airport Schiphol (AMS), Eindhoven Airport (EIN) of Rotterdam The Hague Airport (RTM) in 2 uur naar Kroatië. De belangrijkste luchthavens van Kroatië zijn Zagreb Airport Franjo Tudman (ZAG), Dubrovnik Airport (DBV), Split Airport (SPU) en Pula Airport (PUY).
Het vliegveld van Dubrovnik ligt ongeveer 20km van het centrum van Dubrovnik. Het is een relatief klein vliegveld met iets meer dan een miljoen passagiers per jaar. Het overgrote deel zijn internationale passagiers die Dubrovnik als hun vakantiebestemming hebben.
Als je in een grote stad verblijft, zoals Zagreb, Split, Dubrovnik of Zadar, heb je in principe geen huurauto nodig om deze te verkennen, want dat kan te voet of met het openbaar vervoer. Bovendien zijn parkeerplaatsen hier vaak lastig te vinden.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Je kunt goedkoop naar Kroatië vliegen. Prijzen voor een Kroatië vliegvakantie beginnen namelijk al bij €26* retour, maar gemiddeld kost een vlucht tussen de 80 en 200 euro*. Vanuit Nederland gaan diverse rechtstreekse vluchten naar Kroatië.
Internationale treinen naar Kroatië
Dit zijn de belangrijkste internationale treinen van en naar Kroatië: EuroCity (Dagtrein) Frankfurt – München – Salzburg – Villach – Ljubljana – Zagreb. Nachttrein (EuroNight) Zürich – Innsbruck – Villach Ljubljana – Zagreb. Nachttrein (zomerperiode) Boedapest – Zagreb – Split.
Welke luchtvaartmaatschappij heeft directe vluchten naar Split? Delta, KLM, KLM Cityhopper, easyJet, transavia, Air France en Croatia Airlines hebben directe vluchten naar Split.
Plitvice Lakes National Park bevindt zich op 101 km van Luchthaven Pleso (Zagreb, Kroatië).
Transavia vertrekt meermaals per week vanaf Rotterdam The Hague Airport. Vluchten naar Poreč oftewel Pula bedragen bijna twee uur. Vanuit Amsterdam vlieg je met Easyjet of KLM, maar wel inclusief tussenstop, meestal in hoofdstad Zagreb.
Het populaire en weelderig groene Istrië heeft maar één luchthaven, namelijk die van Pula. Deze wordt in het Kroatisch Zračna Luka Pula genoemd. Ondanks de populariteit van de regio is dit vliegveld in Istrië van beperkte omvang. In de zomermaanden, vooral in juli en augustus, kan de drukte er behoorlijk oplopen.
Vliegvelden Zagreb
Zagreb Airport De luchthaven van Zagreb (Zracna luka) ligt 14 kilometer ten zuidoosten van de Kroatische hoofdstad. Het vliegveld wordt ook wel Pleso Airport genoemd en is zowel een militaire als een burgerluchthaven.
In oktober liggen de temperaturen al weer wat lager, gemiddeld zo tussen de 15 en 25 graden, afhankelijk van je locatie. Verwarming binnenshuis heb je in september normaal gesproken nog nergens nodig langs de kust.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Voor een halve liter bier ben je 2 tot 2,50 euro kwijt. Ook frisdrank en water is minder prijzig dan in Nederland. Je kunt voor een glas frisdrank rekening houden met 1,50 tot 2 euro.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, is het land (op het moment dat we dit schrijven-2018) nog niet toegetreden tot de eurozone. Je betaalt er met de Kroatische kuna (HRK), die je ter plaatse kunt verkrijgen in een wisselkantoor, bank en meestal ook in je hotel. De kleinere munten heten geen kuna maar lipa.