Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
De productie van een kilo rundvlees kost al snel 15.000 liter water. De productie van vlees (en alle andere dierlijke eiwitten) kost heel veel water, maar het Nederlandse boerenbedrijf doen het naar verhouding goed.
Varkensvlees kost 6000 liter per kilo en kip 4300 liter. Voor een kilo peulvruchten is 4000 liter water nodig.
Bij elkaar opgeteld komt dat gemiddeld neer op 15.400 liter water per kilo vlees van een koe. Een stukje vlees van 150 gram kost dus 2.250 liter water.
Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter. Rick Hogeboom brengt de waterketen in kaart en denkt na over de vraag: hoe krijgen we ons waterverbruik omlaag in 2030?
Vlees kost veel energie
Een van de redenen dat vlees veel milieubelasting oplevert, is dat er voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig is. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig.
De hoeveelheid water die nodig is voor de teelt van avocado's is de afgelopen jaren geoptimaliseerd. Momenteel varieert de waterbehoefte voor het telen van één kilo avocado's tussen de 600 en 700 liter.
maar dat betekent niet zoveel als het ongeveer 2500 liter water kost om een hamburger van 110 gram te produceren.
Bij het bewerkingsproces van vlees en vis wordt vaak water toegevoegd. Dit gebeurt als technologisch hulpmiddel om indroogverliezen te compenseren, producten te marineren of sappiger te maken, maar ook om het rendement te verbeteren.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
1. Als je vlees eet, ben je gemiddeld verantwoordelijk voor het verbruik van 15.000 liter water per dag. 2. Er is het equivalent van 50 badkuipen water voor nodig om slechts één biefstuk te produceren.
Dorstige gewassen
Het meeste water dat wordt gebruikt, zit in het verbouwen en maken van bijvoorbeeld katoen, koffie, veevoeders (soja en cassave) en cacao. Veel van deze producten en grondstoffen groeien in gebieden waar (schoon) water al best moeilijk te krijgen is.
Bij niet-drachtige zeugen varieert de waterbehoefte tussen 8 en 12 liter per dag. Tijdens de lactatie hebben ze meer water nodig, ongeveer 1,5 liter extra per big. Een zeug met tien biggen heeft daarom zo'n 25 liter water per dag nodig.
Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 20 tot 25 kilo graan nodig. Als mensen soja zouden eten in plaats van vlees, is er dus 20 keer minder voedsel nodig', geeft Pyett als voorbeeld.
Koeien drinken door het water naar binnen te zuigen. Ze drinken twee tot tien keer per dag, in totaal zo'n 70 tot 100 liter water, die ze nodig hebben voor allerlei lichaamsprocessen.
700 liter water per liter melk
Om een liter melk te produceren, heb je 1022 liter water nodig. Dat is een gemiddelde voor de hele wereld, het waterverbruik varieert in de praktijk.
De wijnsector is een water intensieve onderneming en onderzoek in Italië heeft aangetoond dat het totale watergebruik voor één liter wijn neerkomt op iets minder dan 1000 L water.
In veel productielanden worden bossen gekapt om de vraag bij te houden en dreigen watervoorraden op te drogen. Voor het kweken van een kilo avocado's is gemiddeld bijna 1.300 liter nodig. Dat is veel; een kilo mango's kost bijvoorbeeld ongeveer 370 liter water en voor een kilo bananen is maar 84 liter nodig.
Voor de productie van een kilo avocado's is tot zo'n 2.000 liter water nodig en het vervoer vanaf de grote plantages in Centraal- en Zuid-Amerika naar Europa zorgt voor een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.