Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
1 liter soep is genoeg voor 4 personen.
Meet ook even de inhoud van je pollepel: doe 'm vol water en giet dat in een maatbeker. Zo weet je precies hoeveel je straks in elk bord schept. Een beetje extra soep maken kan nooit kwaad: een restje kun je makkelijk bewaren in de diepvriezer.
Per 10 liter soep heb je ongeveer vierhonderd gram groenten nodig.
Voor een lekker volle soep met veel groente hoef je maar weinig water toe te voegen. Reken voor 500 gram groenten 1 liter water.
Voor het aantal amuses is ons advies: 3 hapjes per persoon voor 2 uur durende gelegenheid.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's en krijgt je soep meer smaak.
Voor een kop of bord soep als voorgerecht kan ongeveer 250 ml per persoon gerekend worden. Als voorgerecht bij een uitgebreid diner reken zo'n 150-200 ml per persoon en voor een (dikke) maaltijdsoep reken zeker op 500-750 ml per persoon.
Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
De basis: het bouillonblokje. Om te beginnen start je 't beste met een ongezouten (of laag in zout) kippenbouillonblokje. Je kunt ook groentebouillon gebruiken, maar dan zal je smaak iets minder intens zijn.
Dat doe je met minstens 500 gram groenten per liter water. Zo'n verse groentesoep helpt je om je dagelijkse dosis groenten (minstens 200 tot 300 gram) te vergroten.
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
De bouillon is makkelijk in gebruik: voeg 1 blokje toe aan 1 liter kokend water en roer tot het blokje volledig is opgelost. In een verpakking zitten 8 blokjes, dus je hebt altijd genoeg voor meerdere gerechten. De MAGGI Kippenbouillon bevat geen kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.
Het zorgt ervoor dat de soep mooi gebonden wordt. Dat geldt trouwens ook voor andere zetmeelrijke groenten zoasl pompoen of pastinaak. Dankzij het zetmeel krijg je na het mixen een mooi glad soepje.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Soep: maak lekker veel
Zo bespaar je energie tijdens het koken, maar het heeft nóg een belangrijk voordeel. De soep is de volgende dag namelijk nog lekkerder. Als je thuiskomt, is zo'n kommetje warme soep de beste manier om je snel op te warmen. Zelfgemaakte soep kun je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Verse, zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels. Die verliezen veel minder snel hun voedingswaarde. Verse soep is dus altijd een gezonde optie!
Gemiddeld rekenen mensen voor een maaltijd 450-500 gram per persoon. Welke hoeveelheid voor jou uiteindelijk precies goed is, hangt af van veel verschillende factoren.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.