Volgens het KNMI valt er gemiddeld 800 liter per m2 per jaar. Dit betekend dat een dak van 25m2 goed is voor 25 x 800 = 20.000 liter water.
Regenwater dat je opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen, als je dit water ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het wassen van de auto. Hiermee bespaar je jaarlijks tien euro op uw waterrekening.
Door het aantal liters dat valt te delen door het aantal vierkante meter waarop het valt, krijg je de eenheid millimeter (mm). Deze eenheid gebruiken ze ook in weerberichten. In Nederland valt in totaal elk jaar ongeveer 800 millimeter regen. Dat is dus 800 liter per vierkante meter per jaar.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Kunststof en houten regentonnen
Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
De regenton stinkt
dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces. Deze bacteriën zorgen voor de geur op het moment dat ze het organische afval gaan afbreken.
De meest voorkomende reden voor een vieze geur is onregelmatig gebruik. Als je je regenton niet regelmatig gebruikt, zal het water na verloop van tijd stagneren met een penetrante geur als gevolg.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.
Er is een vuistregel voor woningbouw waarmee snel de afvoercapaciteit kan worden bepaald: voor iedere vierkante meter dakoppervlak moet 1 cm² regenpijpdoorsnede worden geïnstalleerd. Een regenpijp heeft een diameter van 70 tot 100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40–80 cm².
Dus als u een dak heeft van 100m2 dan kunt u jaarlijks ca. 65.000liter oftewel 65m3 aan regenwater opvangen voor gebruik. Vervolgens kunt u berekenen hoe groot uw regenwatertank moet zijn. Vaak wordt gerekend met 5% van het jaarvolume, waarmee u zou uitkomen op een tank van 0,05 x 65 = 3,25m3.
Dit is een trechtervormig instrument dat de neerslag in een verzamelbak opvangt. De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.
Planten gebruiken ook nog wat water. Bij elkaar opgeteld komt het verbruik per vierkante meter op 10 tot 12 liter water per vierkante meter. Om dit aan te vullen met 1x per week sproeien moet u iedere plek in de tuin ongeveer 4 tot 5 uur besproeien.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
Regenton Harcostar antraciet
Deze regenton is gemaakt van mooi kunststof en komt in een antraciete kleur. Daarnaast heeft de waterton een handig kraantje, een mooie inhoud van maar liefst 227 liter en bestaat deze ook nog eens voor 75% uit gerecycled materiaal! Een echte winnaar dus.
Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.
Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen. De regenton kun je goed beschermen met gekookte lijnzaadolie, een natuurlijk houtverduurzaming product. Een aansluiting op de regenpijp kan eenvoudig met een pvc-regenautomaat of een zinken overloop.
1. Kies de plek. Kies de plek voor je regenton, naast de regenpijp. Hou hierbij de ligging van je tuin in je achterhoofd: de regenton kun je het beste in de schaduw plaatsen.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Het kan gebeuren dat de regenton net iets te vol loopt, indien deze niet helemaal waterpas staat. Dit gaatje kan dan vervolgens voorkomen dat de regenton over gaat lopen en de planten in de deksel gaan drijven op water.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Mijn regenton blijf lekken
De kieren kunnen aan de binnenkant met wat siliconenkit worden dichtgesmeerd. Siliconenkit beweegt mee met de werking van het hout en kan daarmee de levensduur van het ton weer wat verlengen.
Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.