Eén kilogram gas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kg zit ongeveer 10 liter gas.
Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
LPG-gasflessen met een gewicht van 11-13,5 Kg kunnen gevuld worden tot 18 liter. LPG-gasflessen met een gewicht van 14-15 Kg kunnen gevuld worden tot 20 liter.
1 liter LPG weegt 0,5 kg. Dus het netto vulgewicht uitgedrukt in kilo is 10,8 kg.
Voorbeeld gewicht
Gewicht van het LPG: 20 liter bruto kan je vullen aan 80%. Dus netto vul je 16 liter, dit komt overeen met 8 kg gas. Gewicht van de tank: 13 kg. Dus het totaal gewicht van een volle tank bedraagt 21 kg (8 + 13 kg).
De voordelen tegenovereen butaan / propaanfles komen op dit neer: De dichtheid (=gewicht) van propaan is 0,510 kg bij 15°C voor 1 kubieke dm of 1 liter gas. Wanneer een propaanfles 10,5 kg propaangas kan bevatten, dan betekent dit 10,5 : 0,51 = 20,59 liter vloeibaar propaan (= 10295 liter gasvormig propaan).
LPG gasflessen met een gewicht van 10-10,5 Kg kunnen gevuld worden tot 16 liter. LPG gasflessen met een gewicht van 11-13,5 Kg kunnen gevuld worden tot 18 liter. LPG gasflessen met een gewicht van 14-15 Kg kunnen gevuld worden tot 20 liter.
Eén kilogram gas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit ongeveer 10 liter gas.
Bijtelling nadelig voor lpg
Dat autogas minder populair is in de zakelijke markt, komt door de bijtellingsregels. Dat wil zeggen het percentage van de catalogusprijs van de auto dat je bij je brutoloon op moet tellen voor het privégebruik van je auto. Het huidige systeem werkt sterk in het nadeel van lpg.
De accijns op brandstof is geen percentage maar een vast bedrag per eenheid. De productiekosten van LPG zijn per liter overigens hoger dan die van benzine. De lagere accijns wordt gecompenseerd met een hogere motorrijtuigenbelasting voor auto's op LPG.
Als je dat weet, weet je ook hoeveel liter propaan gelijk staat aan 25.000 m3aardgas. Kort gezegd is 1 liter propaan 0,73 m3 aardgasequivalent. Andersom betekent dit dat 1 m3aardgas gelijk staat aan 1,35 liter propaan.
Je mag een lpg installatie gebruiken om op te koken, zolang deze tank maar niet gebruikt wordt voor de aandrijving van het voertuig. Je hebt dus een aparte gasdamptank nodig om op te koken (en/of te verwarmen).
Het vullen van gasflessen met LPG is verboden.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
De nadelen van propaangas
Prijs van propaan : het is duurder dan aardgas en zijn energetische waarde is ook veel lager. Uw zal dus meer energie verbruiken ; Opvolging en voorziening : omdat men voor aardgas verbonden is met het distributienetwerk, is het ook moeilijk om zonder te vallen.
1 M3 propaan weegt 1,8 kg.
De motor slijt meer op LPG dan op benzine of diesel? Nee, de motor slijt niet sneller door het rijden op LPG. Het verbrandingsproces van LPG is schoner dan dat van benzine of diesel.
Lpg is meer belastend voor de motor dan diesel en benzine. Dat komt omdat lpg in gasvorm de motor wordt ingebracht. Diesel en benzine worden in vloeibare vorm in de motor gebracht waardoor deze brandstoffen de motor smeren en koelen. De brandstof lpg doet dit niet waardoor de motor die op lpg rijd heter zal worden.
Bij een moderne dieselmotor met common rail wordt de brandstof via een hoge druk rechtstreeks in de verbrandingskamer geïnjecteerd. Met het Dual Fast systeem kan elke dieselmotor met 12 Volt common rail injectie worden omgebouwd naar LPG. De computer van het Dual Fast systeem zeer nauw samen met de dieselmotor.
prijs gasfles DIN staal Duits, gevuld met 11 kg. propaan € 80,00 inclusief 21% b.t.w.
De goedkeuringstermijn is minimaal 10 jaar, al is die voor sommige gasflessen langer. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraan, of op een etiket.
1 m3 aardgas komt overeen met 1,33 liter vloeibaar gemaakt propaan (of andersom 1 liter vloeibaar gemaakt propaan komt overeen met 0,751 m3 aardgas). 1 liter propaan levert ca. 6000 Kcal aan energie, 1 m3 aardgas levert ca. 8000 Kcal energie.
De literprijs ligt rond de 0,85 euro per liter. In vergelijking met diesel en vooral benzine is dat een fors verschil.