De Codex Sinaiticus werd in 1859 door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf in Egypte gevonden. Hij deed zijn vondst tijdens een bezoek aan het Katharinaklooster op de berg Sinaï. Aan deze locatie heeft de bijbel haar naam te danken. Aangenomen wordt dat het boek geschreven is tussen 330 en 250 na Christus.
De Codex Sinaiticus werd tussen 330 en 350 samengesteld door monniken van het Sint-Catharinaklooster op de berg Sinaï in Egypte. 43 van de 400 pagina's tellende bijbel rusten sinds 1844 in de universiteitsbibliotheek van Leipzig.
Ze werden geschreven of definitief gemaakt in bijna 1.000 jaar tussen de 8e eeuw v.Chr.tot rond het einde van de 1e eeuw. Sommige tekstdelen van het Oude Testament zijn ouder, maar we weten niet precies hoe oud.
De documenten lagen in grotten in de Woestijn van Judea, die bij de Dode Zee op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever ligt. De teksten zijn over het algemeen in het Oud-Grieks, maar de naam van God staat er telkens in een oude versie van het Hebreeuws.
De Pentateuch bestaat deels uit verhalen over de schepping en wording van de wereld, deels uit geschiedschrijving van het volk Israël en deels uit wetten. In het eerste boek, Genesis, wordt verteld over de schepping en over de oergeschiedenis van de wereld en de eerste generaties mensen.
Aan Mozes worden de eerste vijf boeken van de bijbel toegeschreven. Koning Salomo wordt opgevoerd als auteur van het boek Prediker.
Het oudst bekende gedrukte boek stamt uit China en is uitgegeven op 11 mei 868. Het is een zogeheten blokboek, dat pagina voor pagina is gestempeld met uitgesneden houten blokken en inkt. De techniek werd in Korea al in de 8e eeuw toegepast, maar in boeken uit die tijd staat geen jaar van uitgave.
Oude en Nieuwe Testament
Van oorsprong is het Oude Testament een joods geschrift. De christenen hebben het overgenomen en erkend als Heilige Schrift. Zij hebben aan dit geschrift het in het Grieks geschreven Nieuwe Testament toegevoegd. In het Nieuwe Testament staat Jezus Christus centraal.
We schrijven Bijbel met een hoofdletter als we de heilige tekst van de christenen bedoelen, en bijbel met een kleine letter als het om een gedrukt exemplaar van dat boek gaat.
Het Oude Testament is een grote verzameling van verschillende joodse geschriften, door de christenen overgenomen en erkend als het eerste deel van hun Bijbel. De Bijbel bestaat voor christenen uit twee hoofddelen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament.
De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Het Oude Testament is gebaseerd op het Joodse boek Tenach, de Hebreeuwse Bijbel. Het Nieuwe Testament is een verzameling van christelijke geschriften uit de eerste en tweede eeuw na Christus. Er zijn duizenden verschillende versies van de Bijbel: van groot tot klein en van Chinees tot Spaans.
De Delftse Bijbel van 1477 is het eerste boek dat werd gedrukt in de Nederlandse taal.
De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen.
De enige zekerheid is dat Jezus is geboren tussen de jaren 14 v.Chr.en 16 n.Chr.
Bij 'tijd' gaat het altijd om het ogenblik waarop je God ontmoet, en waarop God je zijn nabijheid wil tonen en je zijn ontferming en genegenheid wil schenken.
De Codex Sinaiticus werd in 1859 door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf in Egypte gevonden. Hij deed zijn vondst tijdens een bezoek aan het Katharinaklooster op de berg Sinaï. Aan deze locatie heeft de bijbel haar naam te danken. Aangenomen wordt dat het boek geschreven is tussen 330 en 250 na Christus.
Meertalig. Kortom, we weten niet zeker welke talen Jezus sprak en in welke mate hij ze beheerste. Maar dat Aramees zijn moedertaal was en dat dat de taal was die hij gebruikte in zijn toespraken in Galilea is vrijwel zeker. Daarnaast kon hij Hebreeuws zeker begrijpen en misschien ook spreken.
De openbaring van de Torah vond plaats in 1313 voor het begin van de gewone jaartelling. Het volk bevond zich op die dag aan de voet van de berg Sinaï. Terwijl Mosje op de berg was gaf G'd hem de Torah. Deze schriftelijke Torah bevat in totaal 613 voorschriften, waarvan 248 geboden en 365 verboden.
Jahweh – JHWH – 'Ik zal er zijn' In de recente katholieke Bijbelvertalingen leest men de godsnaam 'Jahweh' of 'Jahwe'.
Liefde, licht en vrede waren dit jaar de meestgebruikte zoektermen op debijbel.nl.
De Bijbel is het heilige boek van de christenen en bestaat uit het Oude en het Nieuwe Testament. Het is niet door één iemand of in één keer geschreven, maar in de loop der jaren ontstaan en aangepast. Het Oude Testament is gebaseerd op het Joodse boek Tenach, de Hebreeuwse Bijbel.
Na de Bijbel is de Koran, een ander religieus boek, het meest gelezen boek ter wereld, met 3 miljard verkochte exemplaren. Hierna komt het Rode Boekje van de voormalige Chinese president Mao Zedong, waarvan 820 miljoen exemplaren zijn verkocht.
In 2021 werd de eerste druk van de Amerikaanse grondwet geveild voor 40,4 miljoen euro. Corrigeer je voor inflatie, dan is de Codex Leicester, een verzameling van handgeschreven teksten van Leonardo da Vinci het duurste boek ooit, met een omgerekende waarde van 52,4 miljoen euro.
1. De Bijbel: meer dan 2,5 miljard exemplaren. Originele taal: Hebreeuws, Grieks en Aramees. 2.