Hoeveel lichtpunten heb ik nodig? De eenvoudigste manier om te schatten hoeveel licht er nodig is om een kamer te verlichten, is, bij gebruik van LED-verlichting, ongeveer 4W per vierkante meter. Bijvoorbeeld, in een kamer van 3m x 2,5m zouden we ongeveer 30W nodig hebben.
Slaapkamer. De slaapkamer krijgt naast de traditionele twee nachtlampjes acht spots. De zes inbouwspots onderaan zorgen voor voldoende licht bij het uitkiezen en passen van je kledij.
Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.
Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
De regel welke een maximum van 8 (enkel-of meervoudige)punten oplegt, geldt enkel voor stopcontacten. Wel is het zo dat in een gemengde stroombaan (stopcontacten + lichtpunten) elk lichtpunt als stopcontact geteld dient te worden. De intrede van het nieuwe AREI heeft wat dit betreft niets veranderd.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Sfeerlicht creëer je door dimbare verlichting of een gezellige tafellamp of vloerlamp in de hoek van de kamer. Nog een tip: indirect licht achter een spiegel zorgt voor een aangename sfeer in je ruimte, denk aan een LED strip. De keuze is volledig aan jou, zolang jij je rust maar vindt in je slaapkamer!
Plaats geen spots recht boven de spiegel, dit creëert schaduwen. Breng wandlampen naast de spiegel aan, of kies voor indirecte verlichting achter de spiegel. Dit zorgt voor mooie, zachte verlichting.
Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Gemiddeld heeft u 1 60x60 LED Paneel per 8 m2 nodig. Dat zijn 13 LED Panelen van 60x60 per 100 m2. We gaan hierbij uit van een gemiddeld plafond in een kantoor ruimte van 2,50 m (tussen 2,20 m en 2,70 m hoog).
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Met zwarte spots op een wit plafond maak je een echt designstatement. Ze accentueren de hoogte van de ruimte en creëren diepte. Er is trouwens een overvloed aan keuze.
OPBOUWSPOTS
Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Met verlichting breng je sfeer in elke kamer en zorg je voor een aangename en gebalanceerde omgeving. Welke soorten verlichting je nodig hebt, is afhankelijk van de te verlichte ruimte. In de woonkamer heb je meer nood aan sfeerverlichting dan bijvoorbeeld in de keuken waar functionele verlichting noodzakelijk is.
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.
2. Houd rekening met de hoogte van je bed. Ervan uitgaande dat je nachtkastje even hoog is als je matras, zoek je een lamp die even hoog is als je nachtkastje plus twee of drie centimeter extra. Als het nachtkastje bijvoorbeeld 27 centimeter hoog is, zal een lamp van ongeveer 30 centimeter hoog het mooist staan.
De hoogte van een wandlamp bepaal je uiteraard zelf, en hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur of de toepassing. Maar meestal wordt een hoogte van 1m60 à 1m70 als maatstaf genomen. Zo bevindt de wandlamp zich ongeveer op ooghoogte. Dit vermijdt verblinding doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kunt kijken.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.