Inwendig: uit onderzoek is gebleken dat 2 druppels echte lavendel per dag angstverminderend werkt, rust geeft en een positieve invloed heeft op slaapstoornissen heeft die door spanningen, angst en onrust zijn ontstaan (o.a. Malcolm 2017).
Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
Gebruik. Lavendelwater kan het beste puur gebruikt worden op je huid. Gebruik het bijvoorbeeld na het reinigen van je gezicht als toner of in je haar voor heerlijk ruikende lokken. Je kunt lavendelwater natuurlijk ook gebruiken in DIY lotions, maskers, zeep of shampoo in plaats van gewoon water.
Lavendel wordt gebruikt als kruidenthee. Neem een koffielepeltje gedroogde bloemetjes per kopje, overgiet ze met kokend water, laat tien minuten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met honing. Lavendel is erg geschikt om in een kruidenmengsel te gebruiken.
Als je niet weet welke olie je moet gebruiken, gebruik je Lavendel! Je kunt deze pure Lavendel ook innemen door 1 of 2 druppels onder de tong te gebruiken. Dit innemen kan meestal niet met andere merken!
Tien milliliter basisolie bestaat gemiddeld uit ongeveer tweehonderd druppels. Neem je twee procent van tweehonderd, dan kom je uit op vier. Je hebt dus vier druppels etherische olie nodig wanneer je deze wilt vermengen met 10 milliliter basisolie.
Lavendel is een uitstekend middel tegen stress- en angstklachten. Lavendel zou het gehalte aan stresshormonen in het bloed verlagen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Hoe dat kan? In lavendel zit – net als in cannabis – het natuurlijke geurstofje linalool dat kalmerend en zelfs licht verdovend zou werken.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendelolie voor je haar
Dan is het altijd de moeite waard om deze olie op je hoofdhuid aan te brengen. Lavendel kan namelijk de haargroei stimuleren, waardoor je haar mogelijk dikker oogt. De olie heeft bovendien een schimmeldodende werking. Mogelijk helpt de olie dus ook tegen roos.
Sommige lavendelsoorten smaken wat bitter of nog erger zeepachtig. Deze kan je beter niet gebruiken in de keuken, omdat ze niet zo lekker zijn. Alle lavendel is in principe eetbaar, dus kwaad kan het niet. Het is wel zo dat de lavendel onbespoten moet zijn.
Het staat bekend om zijn rustgevende werking, hierdoor kan lavendelolie helpen kalmeren. Smeer je het op de huid dan kan lavendelolie helpen bij het verzachten van zonnebrand of kleine huidirritaties. Hiernaast werkt lavendelolie, afkomstig uit onder meer Frankrijk, verstevigend op de huid.
Het ondersteunt onder andere het herstellend vermogen van de huid en helpt te ontspannen. Gedroogde lavendel kan gebruikt worden om een heerlijke geur te verspreiden in ruimtes, gekookt worden om er thee van te zetten, of het kan geweekt worden in een planten olie om er je eigen lavendel infused olie van te maken.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Wist je dat lavendel thee een aantal gezondheidsvoordelen heeft? Deze kruidenthee past dan ook binnen de homeopathie. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een verse of gedroogde lavendel. Deze plant staat bekend om zijn heerlijk ruikende paarse bloemen en kom je dan ook veel als sierplant tegen.
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
Zo zouden luizen wegblijven door lavendelolie aan te brengen achter de oren, in de nek en op het hoofd. Ook kussens, dekens, sjaals en mutsen kunnen met lavendel besprenkeld worden in de hoop dat de luizen wegblijven. Daarnaast wordt lavendelolie soms toegevoegd aan het wasmiddel.
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren.
lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Symboliek en betekenis van Lavendel
Het staat symbool voor evenwicht, toewijding, vriendschappelijke liefde, bewondering en schoonheid. Lavendel heeft een subtiele kleur en geur die de intuïtie aanscherpt en een verbinding maakt tussen lichaam, geest en ziel.
Hoe lang moet ik de diffuser aan laten staan? Zelf zet ik de diffuser maximaal een uur aan. Zo is er voldoende tijd om de olie door de hele ruimte te verspreiden. Ook hier geldt minder is meer.
Ook een Geurwolkje moet af en toe opgefrist worden! Bij dagelijks gebruik raden we aan de diffuser elke week een kleine schoonmaakbeurt te geven. Gebruik hiervoor lauw water, een wattenschijfje of een doek. De gleufjes en het sensortje in de waterbak kan je met een wattenstaafje poetsen.
De plaatsing van de aroma diffuser is erg belangrijk voor een goede geurbeleving. Plaats deze het liefst niet in de buurt van ramen of deuren. Plaats de aromadiffuser niet te hoog. Zorg altijd voor voldoende ventilatie, zodat de mist zich goed kan verspreiden.