Vijf jaar na de diagnose is 64% nog in leven.90% is 50 jaar of ouder. Sinds immuuntherapie wordt toegepast zijn er in Nederland alleen al bij een uitgezaaid melanoom 8500 patiënten behandeld. Geschat wordt dat wereldwijd enkele tienduizenden levens zijn gered en/of de levens aanmerkelijk verlengd zijn.
Hoe lang iemand behandeld wordt met immunotherapie, ligt aan het type kanker en of de kanker uitgezaaid is of niet. De behandelperiode varieert van een aantal weken tot een aantal jaren. Als de immunotherapie aanslaat, kunt u na ongeveer 2 maanden verbetering verwachten.
Onderzoek toont aan dat immuuntherapie, ook wel immunotherapie, bij ongeveer twintig procent van de patiënten levensverlengend is. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar een methode om het effect van de behandeling vooraf te voorspellen.
Doel van immunotherapie
Om minder klachten te hebben of de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling. De ziekte kan niet genezen.
Elke 2, 3 of 4 weken wordt de behandeling herhaald. Als blijkt dat u er geen baat bij hebt of als de bijwerkingen te ernstig zijn, wordt de behandeling gestopt. Als de behandeling goed aanslaat, wordt ook gekeken of er gestopt kan worden na een bepaalde periode.
Een behandeling met immunotherapie heeft als doel de kanker terug te dringen of terugkomst te voorkomen en daardoor uw leven te verlengen. Soms krijgen patiënten curatief immunotherapie na chemo-radiotherapie behandelingen. Bij andere patiënten gaat het om een palliatieve behandeling.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat eerder stoppen met de immuuntherapie, zodra de tumor erop reageert, leidt tot dezelfde uitkomsten. Eerder stoppen van de behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven: minder bijwerkingen, minder invasieve ingrepen, minder ziekenhuisbezoeken.
Wanneer weet ik of de immuuntherapie werkt? Na 6 tot 9 weken wordt er een CT scan gemaakt.Die scan wordt vergeleken met de CT scan van vóór de behandeling.Door deze 2 scans te vergelijken, is te zien of de behandeling aanslaat.
Net als bij bacteriën en virussen. Door immunotherapie geneest u niet, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat u langer leeft. Niet voor alle patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker is immunotherapie geschikt. Ongeveer 40% komt voor deze behandeling in aanmerking.
De mediane overleving na chemotherapie, immunotherapie en combinatiebehandeling is tegenwoordig respectievelijk 7.5 maanden, 17.7 maanden en 12.1 maanden. Vijfjaarsoverleving is respectievelijk 6%, 25% en 17%. Relevante publicaties: Immunotherapie verdubbelt overleving voor bepaalde patiënten met uitgezaaide longkanker.
De 5-jaarsoverleving voor longkanker is 25%.Na 10 jaar is nog maar 12% van de mensen in leven.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Het stadium van de ziekte is bepalend voor de behandeling en prognose van deze patiënten. Een jaar na diagnose is nog maar 22% van de patiënten met stadium IV longkanker nog in leven en na vijf jaar is dat gedaald naar 3%.
Bij Immunotherapie is de behandeling erop gericht om het afweersysteem te activeren en sterker te maken zodat het de kankercellen beter kan herkennen en vernietigen. Ons lichaam heeft een eigen afweersysteem dat ons beschermt tegen indringers, zoals virussen en bacteriën. Dit systeem wordt het immuunsysteem genoemd.
Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling waarbij medicijnen worden gebruikt die feitelijk op twee manieren kunnen werken. Het maakt kankercellen zichtbaar voor het eigen afweersysteem; Het versterkt of verandert de activiteit van het eigen afweersysteem.
Niet iedereen met een allergie komt voor immunotherapie in aanmerking. U moet hiervoor aan bepaalde criteria voldoen. De belangrijkste zijn: De behandeling van de allergische klachten met neussprays, oogdruppels en tabletjes (antihistaminica) heeft onvoldoende resultaat.
Mensen die longkanker hebben met uitzaaiingen, hebben longkanker Stadium IV. Niet-kleincellige longkanker groeit meestal langzamer en zaait minder snel uit dan kleincellige longkanker.
Wij doseren juist laag om het afweersysteem zijn werk te kunnen laten doen in de tumor. We willen de afweercellen niet om zeep helpen, maar vooral de kankercellen gevoeliger maken voor hun aanval. Dan is immunotherapie het meest succesvol.”
Angst, boosheid, verdriet en andere gevoelens zijn dan wel geen 'nevenwerkingen' van uw behandeling, maar ze kunnen wel erg belastend zijn. De ene dag is de andere niet. Op sommige dagen kunt u verbaasd zijn over uw eigen innerlijke kracht, terwijl u zich op andere dagen psychisch minder weerbaar kunt voelen.
Immunotherapie na chemoradiatie
Dit is voor mensen met gevorderde niet-kleincellige longkanker (stadium 3). Je krijgt dan kort na de behandeling met chemoradiatie een aanvullende behandeling met het medicijn durvalumab (Imfinzi®). De behandeling hiermee duurt 1 jaar.
Gevorderde tumoren kunnen uit zichzelf krimpen (maar dat gebeurt bij slechts 1% van de patiënten) Kunnen tumoren zonder behandeling stoppen met groeien of zelfs krimpen? Het wellicht enigszins verrassende antwoord op die vraag is: ja.
Behandeling van uitgezaaide longkanker
Heb je longkanker met uitzaaiingen in andere organen, dan is de kans op genezing erg klein. Je kunt wel een behandeling krijgen waardoor je langer kunt leven, zoals doelgerichte therapie of immunotherapie. Ook kun je een of meer behandelingen krijgen om klachten te verminderen.
Longkanker kan uitzaaien naar: lymfeklieren tussen de longen, in de hals en rondom het sleutelbeen of in de oksels. de andere long, de botten, de hersenen, de lever, bijnieren en andere organen.
Stadium 3. Er zit een tumor in de long. Ook zijn er meestal uitzaaiingen in de lymfeklieren van het mediastinum (de ruimte tussen de longen). 3A: de uitzaaiingen zitten aan de kant waar de tumor zit.