Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens. Let wel op dat je het bedje kort opmaakt, zodat je baby niet verstikt.
Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik. Deze moet altijd tussen twee dekens zij missen namelijk nog de reflex om zich terug te trekken van hete elementen.
Voor het gemak zeggen wij dat je een dunne (ongevoerde) deken en een dikkere gevoerde deken nodig hebt. Je dekt de baby eerst toe met een laken (of swaddle) dan de dikke deken (deze bouwt de warmte op), dan de kruik en daarover heen de dunne deken zodat de warmte langer vast gehouden wordt.
Een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kunt het bed goed kort opmaken. Verder kun je het beddengoed aan de zijkanten instoppen, zodat je kind er niet onder kan schuiven.
In principe mag je baby vanaf de geboorte al een slaapzakje aan. Een extra deken is dan niet nodig. Je kunt pas een dekbed gaan gebruiken als je kind 2 jaar of ouder is.
Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens. Let wel op dat je het bedje kort opmaakt, zodat je baby niet verstikt.
Het is aanbevolen om baby's tussen de 0 en 6 maanden zonder extra deken te laten slapen, omdat ze nog niet in staat zijn om zichzelf af te koelen en het risico bestaat dat ze zichzelf oververhitten.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Naakt slapen verbetert je nachtrust
Om een goede nachtrust te bevorderen, daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. Een pyjama kan dit proces verstoren en daardoor slaap je minder goed. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is energie te gaan besparen.
Een laken is beddengoed dat wordt gebruikt als er onder een deken wordt geslapen. De stof waarvan men lakens maakt is meestal (gedeeltelijk) van katoen. Het (boven)laken beschermt de deken tegen stof en vuil. Het is nu eenmaal gemakkelijker een laken te wassen dan een deken.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken.
Een fijne, zachte babydeken kiezen
De (baby)deken moet zacht en comfortabel zijn. Daarom adviseren wij te kiezen voor een deken gemaakt van 100% katoen, die fijn aanvoelt, warm is en goede ventilatie mogelijk maakt. Een andere stof die ook vaak gebruikt wordt is fleece.
De perfecte deken voor de herfst
Zelf adviseren wij om in september en oktober bijvoorbeeld twee dekentjes te combineren. Op deze manier kun je dit makkelijk aanpassen wanneer het in de nacht kouder is dan overdag, zonder direct het hele bedje te wisselen.
Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort? De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
Het dekentje (of eender welk ander los object in het bedje) kan over de mond getrokken worden, of rond het nekje komen vast te zitten, waardoor de baby in ademhalingsmoeilijkheden kan komen.
Ook het gebruik van een dekbed wordt afgeraden. Voor kleine kindjes zijn deze dekens in de eerste plaats te warm. Jouw baby kan het dus makkelijk te warm krijgen tijdens het slapen, waardoor er overhitting ontstaat. Een dekbed bij baby's brengt ook verstikkingsgevaar met zich mee.
Slapen zonder onderbroek kan wrijving en irritatie van de huid voorkomen. Volgens dokters koelt je lichaam beter af wanneer je zonder ondergoed slaapt. Hierdoor slaap je beter. Een goede nachtrust is natuurlijk altijd een groot voordeel!
Hier zijn enkele argumenten die het gebruik van een laken ondersteunen: Voor netheid om te voorkomen dat je dekbed vuil wordt. Voor een koelere nachtrust in maanden met warm weer. Om hygiënische redenen kunnen ze met meer regelmaat gemakkelijker te wassen zijn dan uw dekbed.
Van transpireren krijgen we het koud, dat zorgt voor een slechte nachtrust, een deken houdt de kou tegen, dus: deken = goede nachtrust. Niet alleen je zintuigen, maar je hele lichaam is gevoelig voor prikkels. Je brein moet deze prikkels allemaal verwerken, wat veel energie kost en waardoor je continu alert blijft.
Bij gebruik van een babyslaapzak is een laken en deken niet nodig. In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet beweeglijk is, is een deken met lakentje ook een veilige optie.
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.
Controleer de temperatuur in de hals of bij de voetjes
Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.
Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.
Lijkt je baby het toch te koud te hebben? Dan is een extra laagje kleding of een dekentje over de slaapzak een beter idee dan de verwarming hoger te zetten. Zo gebruik je een laken of deken correct volgens Kind & Gezin: Pas de grootte van het laken en het deken aan aan de grootte van het bed.