Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Breng de vernis in een dunne laag aan volgens de richting van de houtnerven. Breng een eerste laag aan en laat drogen. Maak vervolgens glad met een heel fijne (180 tot 240) of extra fijne korrel (280 tot 400) om vervolgens minstens een tweede laag aan te brengen. Hoe meer lagen, des te sterker uw vernislaag.
Ook bij behandeld hout is het beter om drie dunne laklagen aan te brengen in plaats van één dikke laag. Een nieuwe laag breng je niet zomaar aan. Eerst laat je de laklaag goed drogen. Daarna schuur je het weer licht op met fijn schuurpapier (korrel 320) of een schuurspons (korrel 320) in de richting van de houtnerf.
Stap voor stap een houten meubel vernissen
Verwijder oude verf, vernis of beitslagen met schuurpapier. Schuur steeds in de richting van de houtnerf. Stap 2: Maak het meubel stofvrij met een zachte borstel. Stap 3: Breng met een niet-pluizende doek thinner aan en laat goed drogen.
Laat de vernis minstens 5 à 6u drogen en schuur lichtjes met schuurpapier (korrel 220). Neem het stof weg. 5. Maak een nieuwe hoeveelheid vernis aan voor de 2e laag en breng die op dezelfde manier aan als de eerste laag.
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Met vernis geef je een mooie glans aan je houten kast of trap, terwijl de eigen houtstructuur zichtbaar blijft. Bovendien bescherm je je meubels tegen vochtkringen van glazen, of tegen verkleuring door het binnenvallende zonlicht.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Wij adviseren ONE by Histor Acryl Lak Hoogglans voor het verven van je tafel: deze lak droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend.
Lakken op solventbasissen brengt men aan met lakrollen. Deze hebben een zeer fijne structuur om een glad resultaat te verkrijgen. Deze rol kan men gebruiken voor synthetische verf, grondlagen, voor glansverf en voor vernis. Deze rol mag in mousse zijn, mohair, fluweel of polyamide met een vezellengte van 12 mm.
Het beste resultaat krijgt u met drie laklagen. Na het tussenschuren brengt u de volgende laag aan.
Bij behandeld hout dat al een verflaag heeft, kun je na het ontvetten en schuren meteen een nieuwe laklaag aanbrengen met behulp van een viltroller zoals Anza Lakset VILT - 5 delig. Zorg dat er minimaal drie lagen verf op je vloer zitten.
2K blanke lak is één van de sterkste lakken die er zijn. De naam komt van 2 componenten lak, hiermee bescherm je je oppervlak nóg beter tegen krassen, chemicaliën, thinner en extreme weersinvloeden daarbij geef je het oppervlak een mooie, ultramatte laag.
Wanneer je schilderij vernist is met een 'gewone schilders' vernis op water of terpentine basis, dan kun je hem niet verwijderen. Je kunt dan wel proberen of je er overheen kan schilderen. De kans is echter groot dat de oppervlaktespanning van de vernis te groot is om de verf goed te laten hechten.
Afhankelijk van het gebruik van de parketvloer breng je 2 of 3 lagen aan. Tip: als je tussen 2 lagen vernis het parket licht opschuurt (P100-120) verkrijg je een betere hechting.
Verdund vernis
Het is ook mogelijk een verdunde vernis als schildersmedium te gebruiken, bijvoorbeeld damar of mastiekvernis. Daarmee krijg je een hogere glans van de verf. Er zijn veel andere mediums in de handel, bijvoorbeeld om de verf dikker te maken voor impasto, of om het transparanter te maken voor glaceringen.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Om een tafelblad kaal te schuren is een schuurmachine sterk aan te raden. Ook zonder schuurmachine is het kaal schuren van het tafelblad te doen, maar dit zal een stuk meer tijd kosten. Wanneer je een tafel gaat schuren kun je met een grof schuurpapiertje (bijvoorbeeld korrel 80) beginnen.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Sikkens Cetol BL Decor is de beste vernis/transparante beits en transparante houtafwerking. Deze lak voorziet je houten meubels van een krasvaste beschermlaag. Dit product is daarnaast te gebruiken voor deuren, wandbetimmeringen en plafonds.
Maar lak/vernis over beits kan op zich wel? of gaat dat elkaar opvreten? Dat kan prima, als je het maar op dezelfde basis houd. In jouw geval dus watergedragen lak gebruiken.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Mag ik gevernist hout verven? De laag vernis is heel hard en zorgt voor problemen qua hechting van de nieuwe laag. Er zijn speciale grondverven met optimale hechting voor dit soort situaties. Met deze hechtprimer hoeft u de vernis niet vooraf te strippen.
Er zijn vernissen, speciaal voor binnen- en buitentoepassingen. Ook kan je kiezen voor glanzende, matte of zelfs extra matte vernis. Sommige zijn kleurloos, maar ook de vernissen met kleur kun je na gebruik de mooie natuurlijke houtnerf nog duidelijk zien, dit geeft het een prachtig kleuraccent.
Beitsen is het aanbrengen van een gekleurde, transparante of dekkende laag op hout. In tegenstelling tot vernis of lakverf, is beits dunner en dringt het deels in het hout door. Beits wordt aangebracht om het hout te kleuren en te beschermen.