Voor een 1/2 liter bier (Ozjusko) ong 35-40 Kuna. Maar ook een glaasje frisdrank kost +\- 28 Kuna( dat is inderdaad 4 Euro) Je kunt dus rustig zeggen dat de prijzen van eten gelijkwaardig zijn aan thuis. En dat drinken flikk duurder is in een Kroatisch restaurant vergeleken met een Nederlands restaurant.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Alcohol in Kroatië
Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart. Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch.
De prijs van een taxirit is relatief laag en elke taxi heeft een meter. Het starttarief is ruwweg 25 kuna (iets meer dan € 3) en dan een euro per km, je moet vaak wat betalen voor bagage, ongeveer 5 kuna per stuk. Op zon- en feestdagen en 's nachts zijn de prijzen ongeveer 20% hoger.
Wij raden aan om altijd contant geld op zak te hebben in Kroatië, omdat u op veel plekken alleen contant kunt betalen. U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal € 500,00 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houd hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat.
Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Een fles bier van een bekend merk: 1.60 EUR (12 HRK) Een worst of vleeswaren (1 kg): 15 EUR (112 HRK) Een mid-range wijn (één fles): 5.30 EUR (40 HRK)
Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
Ćevapčići. Dit gerecht is misschien wel de beroemdste specialiteit van Kroatië. De kleine vleesrolletjes, die hun typische smaak krijgen op de houtskoolgrill, worden traditioneel bereid van schapenvlees. Tegenwoordig bevatten ze meestal rund- of varkensvlees.
Zo heeft iedere regio in Kroatië haar eigen culinaire specialiteiten. Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur uit Dalmatië. De authenticiteit van de gerechten wordt gegarandeerd door het gebruik van lokale ingrediënten.
Kroatië is een redelijk veilig land, maar tijdens uw vakantie aldaar raden wij u toch aan om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en daarom een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
Volgens de ANWB moet je daarom goed oppassen waar je je auto neerzet in het land van de WK-finaleverliezer. Kroatië is een mooi land, met schitterende wegen en vriendelijke mensen. Tenzij je een parkeerboete krijgt. Vooral in het stadje Pula op het schiereiland Istrië moet je oppassen voor overijverige parkeerwachters.
Houd er aan de kust rekening mee dat de winkels 's middags tussen 13:00 en 16:00 gesloten zijn in verband met een siësta. Prijzen in Kroatië liggen onder het Nederlandse prijsniveau. Cafés en restaurants zijn meestal vrij goedkoop. Een kop koffie kost ongeveer €1,50 en een biertje €2.