Hoeveel Kruiden per Kilo Kip? Voor een smaakvolle kip adviseren we 15 tot 20 gram kruiden per kilo kip.
Gebruik: 15-20 gram kruiden per kilogram kip. Liever geen zout? Maak dan de kruidenmix zonder zout en gebruik 5-10 gram kruiden per kilogram kip.
Je kan een eetlepel per kilo kip aanhouden. Bepaal hoeveel kipkruiden je wil maken. Je kan dit recept verdubbelen of keer vier doen als je een klein potje van 50 gram wil vullen. Er zit in ieder geval een stuk minder zout in dan de kant en klare kipkruiden uit de winkel.
Dit is afhankelijk van de dikte van het vlees. Hoe dunner, hoe korter. Dus etenswaren als groente en vis is 15 tot 30 minuten van te voren marineren voldoende. Bij dunne stukken vlees (zonder bot), zoals kip, marineer je het vlees 1 tot 3 uur van te voren.
Laat de kipfilet minimaal 1 uur, maar het liefst langer in de marinade. De gemarineerde kipfilet kan je op deze manier maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Zelf kip marineren is echt niet ingewikkeld. Het is gewoon een kwestie van lekkere smaakmakers bij elkaar gooien. Het liefst laat je de kip zo lang mogelijk marineren. Je kan deze kip marinades prima de avond van tevoren al klaarmaken en in de koelkast bewaren.
Per persoon kun je zo'n 400 gram kipfilet rekenen voor een hoofdgerecht. Dit gaat om het rauwe gewicht, tijdens het bakken verliest kip vaak nog wat vocht. Daarnaast is kip wat lichter verteerbaar omdat het een magere vleessoort is. Een hele kip uit de supermarkt weegt vaak zo'n 1,2 tot 1,4 kilogram.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Bij een stuk vlees van een kilo, met een liter (100%) vocht om in te pekelen gebruik je dus (0,03 x (1000 +1000)=) 60 gram zout. Een ander voorbeeld: bij een zalm van 2 kilo en 3 liter water gebruik je dus (0,03 x (2000+3000)=) 150 gram zout.
Kortom: zo kun je kipfilet kruiden
Zelf je kipfilet kruiden? Ga voor verse kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn, peterselie en basilicum, die je overigens ook prima gedroogd kunt kopen. Ui en knoflook passen altijd, maar denk ook eens aan paprikapoeder, chilipoeder, kurkuma, koriander of komijn.
Hoe lang kan de kip maximaal marineren? Marineer hele kip minimaal 4 uur en maximaal 24 uur. Bij een zure marinade (met citroen of azijn) gaat het zuur de kip afbreken, als je het (te) lang laat staan.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Vleeskruiden voor de lekkerste bereidingen
Gebruik ongeveer 20 gram vleeskruiden per kilo vlees. Wrijf dan je stuk vlees gelijkmatig in met onze kruidenmix. Verwarm boter of olie in een pan en bak het vlees tot het bruin en gaar is. Het is niet meer nodig om zout en peper toe te voegen met onze heerlijke vleeskruiden.
Kruiden en specerijen kunnen kipgerechten gezonder maken. Door het gebruik van verse of gedroogde kruiden en specerijen heb je immers minder zout, suiker en vet nodig om een gerecht op smaak te brengen. Bovendien brengen ze meer kleur op je bord. Kippenkruiden zijn handig maar bevatten vaak ook veel zout.
Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 150-200 gram kip per persoon aan te houden. Dit kan variëren afhankelijk van het recept en de eetlust van je gasten.
Naast de bestaande (of zelfgemaakte) kippensnacks, wil je misschien wat etensresten aan je kippen geven. Dit kan, maar let goed op en geef nooit te veel. Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen:Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Hoeveel gram kipfilet heb je per persoon nodig? Houd ongeveer 125 tot 150 gram kipfilet per persoon aan voor een hoofdgerecht. Let op: tijdens het bakken slinkt de kipfilet nog een beetje. 125 tot 150 rauwe kipfilet komt overeen met 100 tot 120 gram gebakken kipfilet.
Met hoeveel personen kan je van een hele kip eten? Met hoeveel personen je van een hele kip kan eten, is natuurlijk afhankelijk van hoe zwaar zo'n kip dan is. Van een kip van 1250 gram kan je met z'n 2'en of 3'en prima eten, van een kip van 2200 gram zou je met 4 tot misschien zelfs wel 5 personen kunnen eten.
Aantal gram per persoon: 400
Kippenvlees is een andere populaire vleessoort die overigens net als varkensvlees veel vocht kan verliezen tijdens het bereiden: een kilo kipfilet kan makkelijk eindigen in 'slechts' 600 gram wanneer het uiteindelijk gereed is. Houd daarom per persoon ongeveer 400 gram aan rauw gewicht aan.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden.Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe.Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.