Eén voorschrift is goed voor vier sessies, het maximumaantal terugbetaalde sessies per jaar is acht. De terugbetaling is er enkel voor volwassenen (tussen 18 en 65 jaar) met veelvoorkomende problemen zoals angst, depressie of alcoholverslaving.
In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.
De terugbetaling van psychotherapie en psychologische begeleiding is sinds 2019 gedeeltelijk inbegrepen in de verplichte ziekteverzekering (die voor elk ziekenfonds hetzelfde is). Vanaf 2022 wordt deze terugbetaling verder uitgebreid.
Naast de traditionele kosten zoals huisvesting, sociale zekerheid, nutsvoorzieningen ed. hebben psychologen ook een aantal unieke kosten. Een belangrijke kostenplaats is bijvoorbeeld het psychodiagnostisch materiaal wat de psycholoog nodig heeft om zijn onderzoek te doen.
Om een psycholoog te vinden, moet je naar de website van het lokale netwerk geestelijke gezondheidszorg surfen van de regio waar je woont of hulp zoekt. Daar vind je lijsten met de contactgegevens van de psychologen (en orthopedagogen) die deelnemen.
Vanuit de basisverzekeringen vergoeden we GGZ als je lichte tot matige, niet-complexe psychische problemen hebt. Of bij stabiele chronische problematiek. Ook vergoeden we vanuit de basisverzekering hulp bij complexe psychische stoornissen en opnamen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk via de basis GGZ of specialistische GGZ, onder verwijzing van een arts. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Via de basis GGZ worden mensen met mildere, niet-complexe psychische klachten behandeld.
De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.
Als je in behandeling bent bij een psycholoog die valt onder de generalistische basis GGZ of de specialistische GGZ, betaal je in alle gevallen altijd eerst je eigen risico voordat je de verzekeraar je behandelingen vergoedt. Het eigen risico is voor iedereen boven de 18 jaar minimaal 385 euro.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur. Voor relatietherapie duurt het een uur tot anderhalf uur.
Kun je zomaar naar een psycholoog? Ja, je kunt zomaar naar een psycholoog. De tijd dat je eerst langs je huisarts moet voor een verwijsbrief om vervolgens doorverwezen te worden naar een psycholoog, is voorbij. Ook het voor lief nemen je te laten helpen door een psycholoog waar je eigenlijk geen klik mee hebt.
De psycholoog dient als eerstelijns gekwalificeerd geregistreerd te staan om eerstelijns psychologie in de praktijk te kunnen beoefenen.
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
Wanneer ga je naar een psycholoog? Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen.
Een behandeling duurt ongeveer vijf tot maximaal twaalf sessies per jaar. Hoeveel behandelsessies je nodig hebt, bepaal je vooraf samen met je behandelaar. Arkin BasisGGz is er ook voor mensen die te maken hebben met langdurige psychiatrische problematiek.
Gebruik de zoekmachine op de website van het RIZIV (https://www.riziv.fgov.be/nl/toepassingen/Paginas/zorgverlener-zoeken.aspx) om een geconventioneerde eerstelijnspsycholoog/orthopedagoog te vinden in uw gemeente. Vul bij "WAAR" uw gemeente in en bij "BEROEP" Kllinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog.
Als behandeling in de GGZ het beste is voor u, maakt de huisarts in overleg met u een verwijsbrief voor de GGZ-behandelaar. De GGZ-behandelaar houdt uw huisarts op de hoogte van hoe het gaat met uw behandeling. Als de behandeling is afgelopen, laat de GGZ-behandelaar dit uw huisarts weten.
Als je jezelf beter wil leren kennen
Therapie is ontzettend nuttig als je jezelf en je gedachte- en gedragspatronen beter wilt leren kennen. Een psycholoog is ervoor getraind jouw situatie op een objectieve wijze ze te analyseren. Hij of zij kan daardoor vragen stellen die je misschien niet zag aankomen.
In Nederland is het gebruikelijk dat psychotherapieën voor depressie wekelijks worden ingepland.
Er geldt geen eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.