Die 500 euro bevat het totaal van remgelden, het materiaal voor de eicelaspiratie en voor de embryotransfer. Voor buitenlandse patiënten liggen de kosten rond 3.200 euro. Daarbovenop komt nog het bedrag voor de medicatie. Zonder tussenkomst van de mutualiteit zou ivf meer dan 5.500 euro per poging kosten.
Voor de IVF-pogingen zelf betaal je geen wettelijke eigen bijdrage. Maar voor een aantal geneesmiddelen die je gebruikt als onderdeel van de IVF-behandeling geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. Hoeveel eigen bijdrage je betaalt, hangt dus af van de geneesmiddelen die de arts je voorschrijft.
De kostprijs wordt geraamd op 3.200 EUR voor de behandeling in het ziekenhuis met opname in een gemeenschappelijke kamer. Dit bedrag is exclusief de medicatie. Dit bedrag dient volledig en zonder uitzondering te worden betaald bij de start van de behandeling.
Vergoeding IVF of ICSI
IVF en ICSI behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar je komt hier alleen voor in aanmerking als er een medische reden voor is.
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.
Als de bevruchting is gelukt, wordt het embryo in de baarmoeder geplaatst. Het percentage bevruchte eicellen en de kans op een zwangerschap zijn vergelijkbaar met een IVF-behandeling. De behandeling duurt ongeveer twee maanden. Tussen twee IVF/ICSI-behandelingen zit een maand rust.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Een IVF-poging telt als het krijgen van rijpe eicellen (de follikelpunctie) is gelukt. Alleen een poging die stopt tussen het moment dat een follikelpunctie is geslaagd en het moment dat er sprake is van een doorgaande zwangerschap, telt mee voor het aantal pogingen.
Deze kosten zijn alleen aftrekbaar in uw belastingaangifte, als er een medische reden is voor de ivf-behandeling. En de leeftijd van de behandelde persoon tijdens de behandeling speelt een rol.
Vruchtbaarheidsbehandelingen bij IVF Spain kosten gemiddeld 6000 euro. Voor minder bedeelde patiënten is een stichting opgezet die deels in de kosten tegemoet komt. Aan donoren heeft de kliniek geen gebrek.
Een ivf-behandeling is niet altijd succesvol. Per behandeling is de kans op een zwangerschap ongeveer vijfentwintig procent. De belangrijkste oorzaak van het mislukken van de behandeling is het niet innestelen van het teruggeplaatste embryo.
Wil je na je 6 terugbetaalde pogingen nog verder gaan met een IVF/ICSI-behandeling, dan is dat mogelijk na consultatie van je arts. Samen met jou zal hij nagaan of verder behandelen medisch zinvol is. Hou daarbij rekening het feit dat je in dat geval een voorschot van 3.200 euro zal moeten betalen.
De kans op een doorgaande zwangerschap na IVF ligt gemiddeld rond de 20-25% per behandeling. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van de embryo's.
De aanvullende verzekeringen Topfit en Superfit vergoeden extra pogingen ivf of icsi. Topfit vergoedt de 4e en 5e poging. Superfit vergoedt ook nog de pogingen daarna.
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.
'Het is heel onprettig ja, maar het is echt te doen. Ik had niet met mijn angst gewerkt, en bij mij werden er twaalf blaasjes aangeprikt. Dus dan kun jij het zeker aan, met minder angst, en twee blaasjes die worden aangeprikt.
Een IVF-behandeling duurt gemiddeld twee maanden, inclusief voor- en nabehandeling. Na een IVF-behandeling kan de cyclus gedurende één maand ontregeld zijn.
De kans op een zwangerschap die eindigt met de geboorte van een kind is bij ICSI even groot als bij 'gewone' IVF, ongeveer 15-20% per behandeling; Van de zwangerschappen die door ICSI ontstaan eindigt ongeveer 25% in een miskraam.
De eierstokken worden beiden aangeprikt waarna de eiblaasjes één voor één worden leeg gezogen. Het vocht uit de eiblaasjes wordt opgevangen in reageerbuisjes en na afloop naar het laboratorium gebracht. Daar gaan ze zoeken naar eicellen.
Op basis van de huidige literatuur kan ivf niet geweigerd worden aan vrouwen met overgewicht en obesitas. Het verdient aanbeveling om op grotere schaal ivf-complicaties te registreren.
Tussen twee behandelingen moet er minstens één cyclus verlopen om de eierstokken tot rust te laten komen. In ons centrum moet de vrouw voor de behandeling minstens twee weken lang een oraal anticonceptivum nemen. Dat betekent dat tussen twee behandelingen minstens drie maanden tijd zal zitten.
De vrouwelijke factor: de leeftijd van de vrouw
Leeftijd is de factor die de meeste invloed op de vruchtbaarheid heeft. Het probleem is dat een vrouw vanaf 35 jaar meer moeilijkheden heeft om op een natuurlijke manier zwanger te worden omdat zowel de eicelvoorraad als de kwaliteit van de eicellen verminderen.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.