Relatietherapie duurt gemiddeld 5-15 sessies na intake. Uitgaande van een gemiddelde duur van 5-15 sessies kan rekening gehouden worden met een bedrag tussen €850,- en €2250,-. Een flink bedrag, maar voor veel stellen op dat moment de beste investering in hun relatie én toekomst.
Relatietherapie zit niet in het basispakket van verzekeraars. Meestal moet je dat geld dus zelf ophoesten. Soms krijg je onder bepaalde voorwaarden via een aanvullende verzekering wel wat vergoed, bij CZ bijvoorbeeld.
Voor relatietherapie bestaat geen vergoeding vanuit de basisverzekering, omdat deze vorm van therapie niet onder eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ valt. Alleen als de relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, vergoedt de basisverzekering de relatietherapie.
De kosten van relatietherapie fluctueren, maar gemiddeld kun je uitgaan van tussen de 125 en 150 euro per sessie. Vergoeding vanuit de verzekering komt zelden voor. In enkele uitzonderingen vergoeden aanvullende zorgverzekeringen een klein gedeelte van de behandeling.
De duur van relatietherapie kan erg verschillen. Als stel bepaal je altijd zelf hoelang de relatietherapie duurt, waarbij de therapeut een advies geeft. Gemiddeld genomen duurt relatietherapie 4 tot 10 sessies, maar dit hangt af van de problematiek.
De kosten voor relatietherapie zijn volledig aftrekbaar als er sprake is van verwijzing door een huisarts. Deze verwijzing moet dan op basis van 'psychisch lijden' zijn. Vraag goed na bij de belastingdienst of dit voor jou geldt en hoe dit dan werkt.
Het onderzoek naar de slagingskans van relatietherapie is nog volop in ontwikkeling. Niettemin laat research op dit vlak positieve resultaten zien. Volgens onderzoek aan de universiteit van Californië had 75% van de ondervraagde stellen profijt van therapie.
Is relatietherapie zinvol? Uit onderzoek blijkt dat relatietherapie werkt. De slagingskans van relatietherapie is ongeveer 75% blijkt uit meerdere studies. Dat betekent dat stellen bij elkaar blijven en gelukkiger in hun relatie zijn.
Hoeveel sessies relatietherapie? Relatietherapie duurt gemiddeld tussen de 6 en 15 sessies, maar uiteraard bepalen jullie zelf het aantal sessies. Wel raad ik aan om ten minste 4 sessies in te plannen om vooruitgang te ervaren. De frequentie van de sessies is gemiddeld eens per 1-3 weken.
Zo rapporteerden Australische onderzoekers onlangs ongeveer dezelfde positieve resultaten als Amerikaanse onderzoekers doorgaans doen. Ook Duits en Zweeds onderzoek laat zien dat zo'n 70-80 procent van de ondervraagden tevreden was over het effect van relatietherapie op hun relatie.
Alleen in relatietherapie gaan kan zinvol zijn als:
Je vermoed dat je bindings- of verlatingsangst hebt. Moeite hebt om je open te stellen in relaties (al dan niet in combinatie met intimiteit). Er sprake is van een scheiding/verbreken van een relatie (of je hiertoe neigt) en je moeite hebt hiermee om te gaan.
De relatietherapeut werkt met jullie samen aan het opbouwen van een veilige werkrelatie. Dit geeft ruimte om relatieproblemen, emoties, behoeftes en wensen open te bespreken. Dit is een hele belangrijke stap om de therapie te laten slagen. Vervolgens worden negatieve patronen inzichtelijk gemaakt.
Meer dan 98% van de koppels geeft aan dat ze goede of uitstekende relatietherapie hebben ontvangen en meer dan 97% geeft aan dat ze de hulp gekregen hebben waar ze behoefte aan hadden.
Omdat relatietherapie niet vergoed wordt, hoef je niet bij de huisarts om een doorverwijzing te vragen. Je kunt dus direct zelf op zoek naar een relatietherapeut die bij jullie past.
Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen. Ontdek hoe de ander op dit moment in elkaar steekt.
Relatietherapie is bedoeld om aan je relatie te werken. Soms kom je er samen gewoon niet meer uit. Dus wanneer jullie je relatie willen verbeteren of samen aan problemen willen werken, kan een relatietherapeut jullie hier goed bij helpen.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg.
Het allereerste wat je je moet realiseren, is dat liefde een werkwoord is. Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven.Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Relatietherapie is een vorm van therapie die zich richt op het verminderen van conflicten en communicatieproblemen binnen een relatie. Soms kan relatietherapie ook inzicht geven in het al dan niet voortzetten van de relatie. Samen met een partner ontmoet je een therapeut voor een gesprek.
Veel meer relatietherapeuten
In 2013 stonden er bij de Kamer van Koophandel 1.209 relatie-, gezins- en systeemtherapeuten geregistreerd. Nu, in 2022, staat de teller op 3.762 geregistreerde therapeuten.