De kosten komen in de praktijk regelmatig uit op 700-1200 euro, afhankelijk van het type prothese.
Hierbij wordt een groot gedeelte van de huig en het zachte gehemelte verwijderd. Zo nodig worden ook de keelamandelen verwijderd. De wond die hierbij ontstaat, wordt met oplosbare hechtingen gehecht. Door deze operatie wordt de overgang van de neus naar de keel ruimer, waardoor het snurken meestal verdwijnt.
De operatie
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. De medische term hiervoor is uvulo-palato-pharyngo-plastiek, ofwel UPPP. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat.
In een aantal gevallen wordt het snurken veroorzaakt door een te nauwe overgang van de neusholte naar de keelholte; dit is de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Dit kan operatief worden verholpen. De KNO-arts zal altijd uitleggen wat de voor-en nadelen van zo'n operatie zijn.
Een klein deel van mensen met slaapapneu of snurkklachten komt in aanmerking voor een operatie om slaapapneu of snurken te verhelpen. Uw specialist bepaalt dit naar aanleiding van het lichamelijk onderzoek tijdens het consult in de kliniek en naar aanleiding van het slaaponderzoek. Er zijn verschillende operaties.
U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af. Dit verstoort de slaap. U spant uw spieren aan en de ademhaling komt weer op gang.
Mannen snurken meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen snurkt ten opzichte van 25 procent van de vrouwen. Vrouwen snurken op jongere leeftijd minder, omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte strak en soepel houdt.
Snurken kan meestal geen kwaad. Als u erg snurkt, kan dat wel problemen geven. Bijvoorbeeld: U schrikt zelf vaak wakker door uw gesnurk.
Oorzaak van snurken
Met het zo gehekelde snurkgeluid tot gevolg. Er zijn verschillende oorzaken voor die vernauwing in de luchtwegen. Zo kunnen een neusverstopping (bv. door verkoudheid of allergieën), oververmoeidheid, overgewicht, verslapping van de spieren van het zachte gehemelte (vb.
Slaapapneu en snurken
Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Iemand wordt hier onbewust wakker van, waarna de ademhaling weer op gang komt.
Een MRA-beugel krijgt u vergoed uit uw basisverzekering als de longarts, KNO-arts of neuroloog de diagnose OSA (Obstructief Slaap Apneu) vastgesteld hebben. U krijgt deze vergoeding alleen als uw tandarts erkend is door bijvoorbeeld de NVTS of de EADSM.
Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Luid snurken kan de oorzaak zijn van een gestoord slaappatroon bij de bedpartner of bij de patiënt zelf.
Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk. Anders zou je nooit in slaap komen en zou je zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.
Het Shiepz Anti-Snurk Spraysysteem voorkomt en vermindert snurken op basis van natuurlijke extracten. Het verbetert de kwaliteit van slapen. De keelspray met pepermuntsmaak werkt direct en effectief en is eenvoudig in gebruik.
Klachten die de MRA verhelpt
Binnen enkele maanden moet de MRA beugel de volgende klachten die ontstaan als gevolg van slaapapneu verhelpen: Ademstops tijdens het slapen. Snurken. Benauwd gevoel als u wakker wordt.
Vaak is snurken genetisch bepaald en zie je dat als ouders of broers en zussen snurken jij ook snurkt. Meestal krijg je meer last van snurken als je de dertig bent gepasseerd. Dan wordt alles minder soepel en worden je spieren slapper.
Snurken verstoort de nachtrust en leidt tot moe wakker worden. Vanzelfsprekend geldt dat voor de partner, maar ook voor de snurker die zichzelf wakker snurkt. Snurken is het gevolg van een vernauwing van de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden.
Snurken is vervelend, vooral ook voor je bedpartner. Maar uit onderzoek blijkt dat het een grotere risicofactor is voor afwijkingen in de kransslagader dan overgewicht, roken of een hoog cholesterol.
De doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat deze makkelijker kunnen gaan trillen. Ongeveer één op de tien kinderen snurkt. Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Kamille is een ander kruidenmiddel dat kan helpen bij snurken. Het vermindert ontstekingen in de keel en het bevordert ontspanning. Kamillethee staat ook bekend om zijn kalmerende werking, die je kan helpen beter te slapen.