Een goede vuistregel is echter om ongeveer 1-1,5 kopjes Macaroni per persoon te eten. Wanneer je gaat kijken naar gram kom je daarmee op ongeveer 80 tot 125 gram macaroni per persoon.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Heb je geen weegschaal bij de hand en wil je toch weten hoeveel pasta per persoon je nodig hebt? Dan kun je de pasta het beste in een kopje afmeten. Een gevuld kopje droge pasta staat namelijk ongeveer gelijk aan één portie. Het maakt hierbij wel uit van wat voor soort pasta je precies gebruik maakt.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Hoeveelheid pasta per persoon bepalen
De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo'n 250 gram gekookte pasta. Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo'n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Voor een kleine eter ga je dus voor ongeveer 75 gram ongekookte pasta.
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
Ongekookt-gekookt gewicht berekenen
Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5)
Om het makkelijk te maken geven we je een richtlijn die wij altijd aanhouden: 125 gram macaroni per persoon. Door deze hoeveelheid macaroni per persoon aan te houden, weet je zeker dat je genoeg pasta hebt.
Deze hoeveelheden zijn voor volwassenen die op gewicht willen blijven. Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
Volwassenen hebben zo'n 100 tot 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren per dag nodig. Dat is dan het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen. Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht).
Hoeveelheid pasta voor 1 persoon: 125 gram. Hoeveelheid pasta voor 2 personen: 250 gram. Hoeveelheid pasta voor 3 personen: 375 gram. Hoeveelheid pasta voor 4 personen: 500 gram.
Macaroni kook je in een grote pan met kokend water. Vul de pan voor 75% met water en breng het aan de kook. Doe de macaroni in het kokende water en kook de macaroni voor ongeveer 8 minuten gaar. Zodra ze gaar zijn kun je de macaroni afgieten en bij de pastasaus doen.
Soms wordt een portie pasta gedefinieerd als ongeveer een 1/2 kop (114 g) pasta; dit is echter afhankelijk van de vorm van de pasta. Een portie=60 g.; twee porties=120 g.; vier porties=240 g.; zes porties=360 g.; acht porties=480 g.
Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit. Dit is goed voor gemiddeld zo'n 200+ gram groente.
Pasta eet je met een vork, alleen een vork, en nergens anders mee. Een mes is al helemaal faux pas, maar zelfs een lepel hoort niet in de buurt te komen van je bord.
Kortom: ook volgens het Voedingscentrum kun je om af te vallen gerust pasta blijven eten. Sterker nog: het kan je, door het verzadigde gevoel dat het geeft, zelfs hélpen af te vallen, mits je de juiste pasta eet, met voldoende groenten, eiwitten en het liefst een zo natuurlijk mogelijke saus.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
' Voeg de macaroni toe aan het gezouten, kokende water, roer de pasta met een houten lepel door en breng opnieuw aan de kook. Zet een wekker. In principe moet macaroni 7 à 8 minuten op laag vuur koken als je 'em al dente wilt serveren (tenzij de verpakking anders vermeldt).
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Als je rijst gaat koken, reken dan ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Je kan ook een koffiekopje gebruiken als maatstaf, één koffiekopje is één portie rijst. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf.