Hoeveel munitie mag ik in huis hebben? U mag 10.000 patronen of slaghoedjes in huis hebben.
Munitie Het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen geeft ook een algemene vrijstelling voor het vervoer van maximaal 2.000 patronen (of 2.000 hulzen) binnen Nederland. De Regeling wapens en munitie kent nog een afzonderlijke vrijstelling voor vervoer binnen Europa.
men mag uitsluitend munitie voorhanden hebben voor wapens waarvoor u een verlof bezit, of, u moet een verzamelverlof hebben. ( deze twee zaken zijn geregeld in de WWM). u mag hoogstens 2000 patronen vervoeren, maar u mag er thuis maximaal 10.000 voorhanden hebben.
Voor pistolen en revolvers betekent dit dat ook kalibers boven de 9 mm, zoals de . 45 ACP, zijn toegestaan en ook militaire geweren in semi-automatische uitvoering en ook afgeleiden van militaire geweren in kleinkaliber-uitvoering zijn toegestaan.
Rookzwak kruit/zwart kruit
Rookzwak kruit mag tot een hoeveelheid van 50 kg binnen het Activiteitenbesluit worden opgeslagen. Artikel 4.12 van de Activiteitenregeling geeft de voorwaarden waaronder dat moet. Rookzwak kruit wordt ten minste opgeslagen in een brandcompartiment.
Voor een vrijgesteld wapen dient u een schrijven te hebben van de politie dat u een dergelijk wapen vrij voorhanden mag hebben. Voor de munitie dient u een verlof aan te vragen. Omdat een vrijgesteld wapen niet op de jachtakte kan worden gezet mag u er alleen op de schietbaan mee schieten.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig. Voor het mogen hebben van vuurwapens en munitie worden zware eisen gesteld, waarvoor een bijzondere uitzondering kan worden gemaakt.
Als particulieren een nieuw verlof of een verlenging van een bestaand verlof aanvragen, moeten zij onder andere aantonen dat ze in de 12 maanden voor de aanvraag minimaal 18 schietbeurten met een vuurwapen hebben verricht bij een gecertificeerde schietsportvereniging.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
Alarmpistolen vallen onder Categorie III in de Wet Wapens en Munitie. Wanneer wapens in deze categorie thuishoren, is er een vergunning nodig van de korpschef. Echter gelden hier ook een aantal uitzonderingen: Wapens die geen loop, of een korte/geheel gevulde loop hebben.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Er zijn in Nederland geen regels verbonden aan de kracht of het kaliber van de luchtbuks. In principe kan iedereen vanaf 18 jaar dus elke luchtbuks legaal om te kopen.
Het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen geeft ook een algemene vrijstelling voor het vervoer van maximaal 2.000 patronen (of 2.000 hulzen) binnen Nederland. De Regeling wapens en munitie kent nog een afzonderlijke vrijstelling voor vervoer binnen Europa.
Vuurwapens in Nederland en België
In België heeft 17 procent van de bevolking een vuurwapen; in Nederland 4 procent.
U kunt munitie aankopen met uw wapenvergunning. Uiteraard kunt u met de vergunning enkel munitie kopen in het kaliber dat vermeld is op de vergunning. Bij aankoop zal gevraagd worden de originele vergunning voor te leggen, samen met uw identiteitskaart. De hoeveelheid munitie die u thuis kunt opslaan is beperkt.
Op de zwarte markt leveren een doorsnee 9mm-pistool tussen de 500 en 750 euro op; een automatisch vuurwapen tussen de 1000 en 2000 euro, zo berichtten onderzoekers van het Korps landelijke politiediensten twee jaar geleden.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Dit kan je doen bij Indoorshooting Noordhaghe. Bij deze schietbaan kan er worden geschoten vanaf verschillende afstanden, 10- 15- en 25-meter. Hier kan er met licht tot zwaar kaliber pistolen geschoten worden, van revolvers tot geweren. Bij de schietbaan in Den Haag wordt er geschoten vanuit schiethokjes.
Vanaf 14 jaar kan er met vuurwapens worden geschoten, echter onder begeleiding en vanaf 16 jaar mag de schutter alléén de schietbaan op, vooropgesteld dat hij/zij na de proeve van bekwaamheid is vrijgegeven door de instructeur(s).
Veel schutters praten graag over hun geweer en even uitproberen is meestal ook geen probleem. Verder kun je een geweer van een degelijke kwaliteit (Browning, Beretta, Miroku o.i.d.) beter particulier via een lid van de schietbaan aanschaffen.
Wilt u een vergunningsplichtig wapen aankopen en eventueel gebruiken, al dan niet met munitie, dan bent u verplicht een vergunning van de gouverneur die bevoegd is voor uw verblijfplaats aan te vragen. U moet deze vergunning hebben vóór u het wapen aankoopt.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Een goed voorbeeld is een honkbalknuppel. In beginsel is het bezit van een honkbalknuppel niet strafbaar, maar wanneer u er iemand mee slaat kan het alsnog worden aangemerkt als wapen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een (keuken)mes. Ook het bezit van munitie os verboden in Nederland.