De meest geslachte dieren in Nederland zijn varkens, runderen (inclusief kalveren) en vleeskuikens. Volgens het CBS gingen in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens naar de slachtbank.
Dat is níet normaal.
In Nederland worden elke dag 1,75 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut. Alleen al de weg naar het slachthuis is erg stressvol.
In het eerste half jaar van 2021 zijn er 8,14 miljoen varkens geslacht. Dat is een record in de afgelopen tien jaar. In 2020 werden er in de eerste zes maanden 7,58 miljoen varkens geslacht; in 2011 was dit 7,21 miljoen. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 560.000 dieren meer geslacht ofwel 7,4 procent.
1,8 miljoen per dag
Dat zegt op zich nog niet zo veel. Zo kan er bijvoorbeeld aan het eind van het jaar twee keer zoveel geslacht worden als in het begin van het jaar of andersom, waardoor het aantal slachtingen per dag in verschillende periodes van het jaar heel anders kan zijn.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
17.181.100 'overige kippen' 15.169.000 varkens. 2.158.000 runderen. 536.900 schapen.
De cijfers zijn volgens Van Camp, zelf al zo'n drie jaar vegetariër, “duizelingwekkend”. “Elke dag worden er zo'n 860.000 dieren afgeslacht om op ons bord te belanden. In totaal komt de balans op goed 300 miljoen geslachte dieren per jaar. Op die manier eet de gemiddelde Belg elk jaar zijn eigen gewicht in vlees op.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Waarom ritueel slachten? Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
Via de Humboldt pinguin (40 kuikens per dag), de huis-tuin-en-keukenkip (62 miljoen kuikens per dag, wereldwijd) en de honingbij (371.191.500 Britse bijtjes per dag) komen de programmamakers vervolgens uit bij de nematode (rondworm) - een van de meest voorkomende dieren op aarde.
Als een gunstig keuringsresultaat wordt bekomen, worden de varkens gedreven naar de plaats van het bedwelmen/verdoven. De dieren worden elektrisch (elektrische schok door het plaatsen van elektrodes op de kop) of door middel van gas (CO2) in een toestand van bewusteloosheid gebracht.
Op 1 april 2021 telde Nederland 512 duizend (4 procent) minder varkens dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal varkens schommelt al jaren rond de 12 miljoen. Deze varkens staan wel op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 6 500 in 2011 tot 3 400 in 2021.
Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo.
Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon. Zij eten maarliefst 136,5 kilo vlees per persoon per jaar. Eigenlijk had ik verwacht dat de Verenigde staten wel op de eerste plek zouden staan, maar zij staan op de tweede plek.
Het meest gegeten vlees is varkensvlees. Daarvan aten Nederlanders vorig jaar 100 gram meer dan een jaar eerder.
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
1 Deze wet verstaat onder slachtdieren: eenhoevige dieren, runderen, schapen, geiten, varkens, buffels, rendieren en kangoeroes.
Volgens de Nederlandse vleessector worden de dieren daarom bij aankomst in de slachterij eerst in een groep opgevangen en rustig gehouden. Als de varkens eenmaal klaar zijn voor de slacht, worden ze met CO2 of met een stroomstoot verdoofd. Daarna wordt hun keel doorgesneden zodat ze doodbloeden.