Dit is het verschil tussen gedroogde en verse knoflook
Dit betekent dat er 350 tot 450 gram knoflook nodig is voor dat potje knoflookpoeder. Hoeveel teentjes zijn dit? Eén teen knoflook weegt gemiddeld 2 gram. Een snelle rekensom laat zien dat er dus zo'n 200 teentjes verwerkt zijn voor een potje knoflookpoeder.
Knoflookpoeder geeft je gerecht meer diepgang, zonder dat het meteen naar knoflook smaakt. Je geeft het gerecht eerder wat extra umami. Voeg naast verse knoflook, ook eens poeder toe aan bijvoorbeeld stoofvlees. Kijk wel uit dat je niet te veel gebruikt, dan kan de smaak gaan overheersen.
Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook maar wel vreselijk geconcentreerd, gebruik het met mate. Het poeder is beperkt houdbaar en trekt makkelijk vocht aan (en wordt dan bikkelhard. Tip: Houd ook het (strooi) potje waar het in zit niet boven een dampende pan!).
Gemiddeld genomen staat 1 teen knoflook gelijk aan een ½ theelepel knoflookpoeder. Voeg het altijd naar smaak toe en blijf proeven.
Overig - 1 eetlepel staat gelijk aan:
Kruidenpoeder: 2 gram. Gedroogde kruiden: 5 gram.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Gezondheid: Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing, voor andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs.
Knoflookpoeder is een kruidig specerij gemaakt van gedroogde en gemalen knoflookteentjes. Het heeft een kenmerkende en intense smaak die beschreven kan worden als hartig en kruidig. Het poeder heeft een sterke geur die de smaakpapillen onmiddellijk activeert en een krachtige smaakbeleving biedt.
Wat is het verschil tussen knoflookpoeder en knoflookgranulaat? Het enige verschil tussen knoflookgranulaat en knoflookpoeder is de structuur. Qua smaak zijn ze namelijk hetzelfde.
Knoflook smaak
Knoflook heeft een sterke smaak en indringend aroma. Gebruik ongeveer 1-4 teentjes knoflook per recept voor 4 personen.
Knoflookpoeder is iets milder van smaak dan verse knoflook. Het is hierdoor geconcentreerd dus gebruik het met mate. Knoflookpoeder lost goed op in vloeistoffen en kan daardoor goed gebruikt worden in diverse sauzen.
Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee. Denk bij specerijen aan kaneel, knoflookpoeder, kurkuma, chili, gemberpoeder en cardamom.
Poederige kruiden
Voorbeelden: chilipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder en kurkuma-poeder. Deze kruiden kun je ongeveer 2 tot 3 jaar gebruiken.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook draagt bij aan een gezond werkend immuunsysteem en het behoud van een goede darmfunctie, ruim 70% van je afweersysteem bevindt zich namelijk in je dikke darm. De gezonde voedingstoffen in knoflook helpen om je darmflora te versterken en beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Het eten van knoflook wordt vaak aangeraden om je bloeddruk te verlagen. Dit is ook echt bewezen in onderzoeken. Knoflook bevat namelijk het stofje allicine.Dit zorgt ervoor dat de spiercellen in je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk kunnen laten zakken.
Het enige nadeel is dat de smaak van je ui of knoflook hierdoor kan veranderen en een beetje bitterder wordt (zeker als je 't rauw eet), wat niet altijd smakelijk is in bepaalde gerechten. Of je 't er dus uithaalt of niet, is eigenlijk je eigen keuze.
De fermenteerbare voedingsvezels in ui en knoflook en in peulvruchten, zorgen niet alleen voor meer gas in de darmen, maar ze zijn ook belangrijke voeding voor gezonde darmbacteriën. En met behulp van deze voedingsvezels produceren zij een stofje dat ontzettend goed is voor het menselijk lichaam.
De knoflooksaus van Calvé, met 4 procent knoflook, heeft de sterkste knoflooksmaak.
Omrekenen gram naar ml
Gewicht in milliliter is dus gelijk aan het aantal grammen gedeeld door de dichtheid van het ingrediënt of materiaal. Is 1g gelijk aan 1ml? Eén gram zuiver water is precies één milliliter.
De gemiddelde inhoud van een eetlepel is vaak tussen de 10 en 12 milliliter, terwijl er in recepten vaak wordt uitgegaan van 15 milliliter. Bij theelepels moet je uitgaan van een inhoud van 5 milliliter. In recepten wordt altijd uitgegaan van een afgestreken lepel, mits die lepel de juiste inhoud heeft.
Een eetlepel is bestek, meestal gemaakt van metaal. Als tafelbestek wordt hij meestal tafellepel of soeplepel genoemd. Een tafellepel is groter dan een dessertlepel, maar heeft dezelfde vorm.