De cijfers achter de komma noem je decimalen. 7,21 is een getal met 2 cijfers achter de komma, dit is dus een getal met 2 decimalen. De getallen achter de komma hebben ook een waarde. Het getal 2,1 is hetzelfde als 2,10 en 2,100 enz.
Een kommagetal is een getal dat niet heel is. Het is een breuk. Voor de komma staan de helen, achter de komma staat de breuk. De cijfers achter de komma staan voor de tienden, honderdsten, duizendsten, enzovoort.
Het eerste getal achter de komma, staat op de plek van de tienden. De 2 stelt dus 2 tienden voor. Je weet wel, de breuk 2/10.
Een decimaal getal is een getal met cijfers achter de komma. Een voorbeeld hiervan is het getal 2,37. Dit getal heeft twee cijfers achter de komma. Je kunt ook zeggen: dit getal heeft twee decimalen.
In het Nederlands is een komma het decimaal scheidingsteken en wordt een punt gebruikt voor het aangeven van de duizendtallen: 1,500 : anderhalf. 1.500 : duizend vijfhonderd.
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt).
De cijfers achter de komma noem je decimalen. 7,21 is een getal met 2 cijfers achter de komma, dit is dus een getal met 2 decimalen. De getallen achter de komma hebben ook een waarde. Het getal 2,1 is hetzelfde als 2,10 en 2,100 enz.
Een breuk of gebroken getal is de onuitgewerkte deling van een geheel getal, de teller, door een ander geheel getal, de noemer. De teller telt het aantal door het in de noemer gegeven geheeltallige delen. Tussen de teller en de noemer staat een streep: de breukstreep.
Misschien is het handig dat je voorbeelden ziet. 1,3 bestaat uit één decimaal, er is namelijk één cijfer achter de komma, de 3 (tienden). 2,36 bestaat uit 2 decimalen namelijk de 3 (tienden) en de 6 (hondersten). -42567,00006 bestaat uit 5 decimalen namelijk 0, 0, 0, 0 en 6.
Rond 6,53489 af op 3 decimalen. Je moet afronden op 3 decimalen, dus 3 getallen na de komma. Kijk naar het eerstvolgende decimaal. Dit is het vierde decimaal in 6,53489, dus de 8.
Als je ze op volgorde wilt zetten van klein naar groot, dan bekijk je eerst het eerste cijfer achter de komma van ieder kommagetal. Dan zie je dat 0,456, 0,459 en 0,421 de kleinste kommagetallen zijn. Daarna komt 0,813 als grootste getal.
Omrekenen van breuk naar kommagetal
= 3 : 4 = 0,75.
Als er twee getallen achter de komma staan zijn dit "honderdsten". Drieënzeventig-honderdste betekent dat het getal drieënzeventig (73) na de komma volgt.
0,1 = 1 : 10 = 1/10. 1/10 deel = 1 : 10 x 100% = 10%
Benoemde getallen zijn meetgetallen, en dan zeggen de getallen achter de komma iets over de nauwkeurigheid van de meting.
Dan krijgen we andere reeksen van ronde getallen: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, … 100, 200, 300, 400, … Wat als rond getal geldt, hangt af van de schaal die je kiest om met aantallen en hoeveelheden te werken.
Als je het getal 2 , 391 2,391 2,391 wilt afronden op twee decimalen, dan moet je ervoor zorgen dat er maar twee cijfers achter de komma staan. Je doet dit door te kijken naar de derde decimaal.Als dit cijfer 5 of hoger is, dan rond je af naar boven en tel je één op bij de tweede decimaal.
Zeven is het natuurlijke getal dat zes opvolgt en aan acht voorafgaat. Het getal wordt weergegeven door het cijfer 7.
Het getal 13 is al heel lang een ongeluksgetal. Nummer 13 is niet deelbaar zoals het 'heilige' getal 12 dat ervoor komt. De Romeinen zagen 13 als symbool voor dood en verwoesting.
Er bestaan getallen met oneindig veel cijfers na de komma en zonder periode. Je noemt ze irrationale getallen. Definitie Reëel getal Een reëel getal is een getal dat rationaal of irrationaal is. De absolute waarde van een reëel getal is gelijk aan het getal zonder toestandsteken (plus of min).
Een gemengde breuk is een heel getal plus een breukgetal
Een gemengde breuk bestaat uit een heel getal en een breuk. Je kunt je een gemengde breuk 3 1/2 bijvoorbeeld voorstellen als 3 hele pannenkoeken plus nog een halve pannekoek.
Afronden op twee decimalen betekent dat er maar 2 cijfers achter de komma mogen staan, afronden op 3 decimalen betekent dat er maar 3 cijfers achter de komma mogen staan en ga zo maar door!
Het afronden van een getal is het verminderen van het aantal significante cijfers. Men rondt bijvoorbeeld een getal af om het aantal significante cijfers in overeenstemming te brengen met de nauwkeurigheid van het getal of met het doel waarvoor het getal dient.
Kleine geldbedragen worden altijd afgerond op centen, oftewel op 2 decimalen. Als het aantal centen eindigt op een 0, dan schrijf je die wel op. We schrijven bijvoorbeeld € 5,50 in plaats van € 5,5. Grote geldbedragen worden vaak afgerond op duizenden, miljoenen of miljarden.