Een fiets met een 500 wattuur-accu heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 60 tot 70 kilometer.Met weinig ondersteuning haal je zo'n 150 kilometer. De actieradius hangt niet alleen af van de accu en eigen inspanning, maar ook van de luchtweerstand en rolweerstand. Let vooral op de bandenspanning.
Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer fietsen. Met een grote 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 125 km.
Een e-bike accu met een capaciteit van 300Wh zorgt voor een bereik van gemiddeld 40 kilometer.
Bij de meeste e-bike accu's ligt deze tussen de 200 en 600 Wh. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per 100 Wh zo'n 12 tot 14 kilometer kunt rijden bij normaal gebruik (25 km/h, matige wind, zonder al te veel eigen inspanning).
Uit onderzoeken blijkt dat een accu met 100 wattuur (die levert dus 100 watt vermogen in een uur) goed is voor 12 tot 14 kilometer fietsen. Dit wetende, is het uitrekenen heel simpel. Heb jij een fietsaccu met 300 wattuur? Dan haalt je fiets – met flinke ondersteuning van de motor – 35 tot 40 kilometer.
De prestaties worden uitgedrukt in de hoeveelheid watt die in één uur geleverd kan worden. Een accu met 500 wattuur (dat is nu zo'n beetje de standaard) kan een uur lang 500 watt of vijf uur 100 watt aan vermogen leveren.
Om 10 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 35 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 10 km ongeveer 40 minuten, en met wind mee ongeveer 32 minuten. Op een elektrische fiets doe je 24 minuten over 10 km.
De accu heeft dus een Wh waarde van 601,2 Wh. De accu kan dus ongeveer 6 uur lang 100Wh leveren of een uur lang ongeveer 600Wh.
Dat de nieuwste accu's tot wel 1000 maal opgeladen kunnen worden is helemaal waar, wat de heren fabrikanten er alleen niet bij vertellen is dat je dit wel binnen een jaar of 5 moet doen. Dat komt dus neer op 12.000km fietsen per jaar….. dat is best veel.
Voor de wet mag een e-bike een maximaal output vermogen hebben van 240 watt en ondersteunen tot 25 km/h. Daarboven bent u voor de wet een bromfiets en moet u het voertuig aanvullend WA verzekeren en op kenteken laten zetten (blauwe bromfietsnummerplaat achterop).
De accu van Amslod krijgt de beste beoordeling van Kieskeurig.nl. Standaard wordt een capaciteit van 600 Wh-uur meegeleverd op de fiets. Deze capaciteit wordt bij andere merken alleen aangeboden als accu-upgrade. Kieskeurig.nl merkt verder op dat ook de accu's van de duurdere fietsen matig beschermd worden tegen vocht.
Primair is de levensduur van een elektrische fiets-accu afhankelijk van het type accu. Zo zal een Nikkel Metaalhydride (NiMh) accu relatief kort meegaan een een LiFePo4 accu het langst.
De meeste fabrikanten geven voor de actieradius van een 11 Ah accu een richtwaarde op van tussen de 70 en 80 km. Dit is gebaseerd op een ondersteuning in stand 2 (40%) met een snelheid van 18 tot 20km/h van een gemiddelde rijder (75kg) en goede weersomstandigheden.
Op 10 maart werden de Sparta d-Rule Energy en de Kalkhoff Entice 5. b Advance+ bekroond tot beste fietsen van het jaar 2022. De Fiets Awards is een gezamenlijk initiatief van organisaties als de RAI vereniging, ANWB en BOVAG.
Bij sommige fietsen is het ook mogelijk om te kiezen voor een zwaardere accu. Je kunt dan (tegen bijbetaling) kiezen voor een zwaardere accu (bijvoorbeeld 600Wh of misschien wel 750Wh). Een accu met meer Wh staat namelijk gelijk aan een grotere actieradius.
Beperkte actieradius: De capaciteit van de accu kan te krap zijn. Zeker als de accu na verloop van tijd slechter wordt. Fietsen zonder elektrische ondersteuning gaat op sommige e-bikes heel wat zwaarder dan bij een gewone fiets. Onderhoud en reparaties zijn naar verhouding duur.
Gemiddeld gaat een e-bike tussen de 8 en 12 jaar mee. Gelukkig heb je zelf voor een deel in de hand hoe lang jouw e-bike meegaat. Vrijwel alle onderdelen halen bij goed onderhoud namelijk de levensduur van 10 jaar. De enige uitzondering hierop is de accu.
Met een tweedehands elektrische fiets kun je honderden euro's besparen. Maar let goed op de kwaliteit van de accu en pas op met e-bikes die ouder zijn dan 7 of 8 jaar.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
In verhouding moet de accu meer capaciteit kunnen leveren in een korte tijd. Hierbij kunt u de stelregel gebruiken: voor ontlading in 5 uur heeft u 1,23 keer meer capaciteit nodig dan ontlading in 20 uur. Voor het gemak gaan we nu uit van 1,3 meer capaciteit. 80Ah x 1,3 = 104Ah accu nodig.
Maar stofzuig je maar één uur per week en heeft het apparaat een vermogen van 1500 Watt, dan wordt dat: 1,5 x 52 = 78 kWh, wat je dus 78 x 0,22 = €17,16 gaat kosten.
Ik denk dat 18 per uur heel normaal is, zonder wind. Dus met 1,5 uur zit je zeker royaal.
Een elektrische fiets stopt met ondersteunen bij 24-26 kilometer per uur. Wettelijk gezien mag een e-bike niet meer ondersteunen na 25 kilometer per uur. Deze regelgeving maakt deel uit van de Europese EN-15194 norm voor EPAC (Electrically Power Assisted Cycle).
Kun je met een elektrische fiets ook gewoon fietsen? Ja, met een elektrische fiets kun je ook gewoon trappen. Als je de motor uitschakelt of als de accu leeg is kun je doorfietsen. Let er wel op dat je wat zwaarder fietst.