Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Voor korte wandelingen kun je dus best eens voor je soepele hardloopschoenen kiezen. Echter, langere wandelingen loop je beter op specifieke wandelschoenen omdat deze meer stevigheid en stabiliteit bieden.
Wanneer nieuwe hardloopschoenen? Over het algemeen moet u ongeveer na 1000 kilometer uw hardloopschoenen vervangen.
Maar deskundigen raden meestal aan om je hardloopschoenen om de 500 tot 800 kilometer te vervangen.
Na ongeveer 700 kilometer op je hardloopschoenen zijn deze toe aan vervanging, omdat de demping vermindert of zelfs verdwijnt. 700 kilometer lijkt misschien ver en je kan je er wellicht niets bij voorstellen, maar bij 2 rondes van 6,5 kilometer per week zit je daar na een jaar al aan.
Kun je hardloopschoenen dragen voor training? Hardloopschoenen bieden niet voldoende stabiliteit en ondersteuning voor zijwaartse bewegingen. Daarom kun je ze beter niet dragen voor trainingen in de sportschool.
In het algemeen is het aan te raden om een schoen na ongeveer 1000 kilometer te vervangen. Toch zijn er een aantal hardlopers die hardloopschoenen na 800 km of zelfs 600 km al vervangen.
Goede sportschoenen zorgen voor een goede demping en stabiliteit, deze zorgen ervoor dat je minder belasting hebt op de gewrichten, dat je minder snel blessures oploopt en dat je beter presteert. Daarbij zorgen goede sportschoenen ervoor dat je je voet goed afrolt en dat je voeten goed geleiden.
Dit kan worden veroorzaakt door de kwaliteit van uw schoenen, maar ook door de manier van lopen. Door voetproblemen als doorgezakte voeten, platvoeten, holvoeten, klauwtenen of overproneren worden schoenen anders belast. Hierdoor slijten de schoenen op andere plekken dan normaal.
Natte voeten is heel vervelend bij hardlopen in de regen, maar minder erg dan oververhitte voeten. Gewone hardloopschoenen zijn bijna nooit 100% waterdicht, tenzij er een aanduiding GTX of Gore-Tex bijstaat. Trailschoenen daarintegen zijn speciaal gemaakt voor hardlopen in de regen en kunnen beter tegen vuil en water.
De belangrijkste tip is eigenlijk om je vieze of stinkende sportschoenen niet te wassen in de wasmachine. De warmte van het water zal de verlijming van diverse delen van je sportschoenen zeker geen goed doen.
Kom vooral langs voor een nieuw paar hardloopschoenen, dat erop wacht om door jou te worden meegenomen naar mooie buitenplekken. Je oude hardloopschoenen kun je bovendien inleveren bij jouw dichtstbijzijnde Bever-winkel.
In tegenstelling tot loopschoenen, zijn wandelschoenen veel minder licht.Ze zijn wat robuuster en steviger. Dit zorgt voor meer stabiliteit aan de voet, wat de impact op je enkels en kuiten vermindert. Bij sommige wandelschoenen is de schacht ook iets hoger.
Je maakt zo eigenlijk de beweging van een schommelstoel: je gewicht rolt van je hiel langs de bal van je voet en eindigt aan je teen. Als je tijdens lange wandelingen hardloopschoenen draagt in plaats van wandelschoenen, kan dit ervoor zorgen dat je op den duur last krijgt van je voeten.
Met hardlopen kun je dus sneller meer kcal verbranden dan met wandelen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Veel mensen houden een uur hardlopen niet vol, terwijl ruim een uur wandelen haalbaarder is.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Overpronatie: als je voet een beetje doorzakt
Als je enkel verder doorzakt en je voetboog aan de binnenkant van je voet minder sterk is, zakt de voet te lang en te ver door en kan de voet zich niet zo goed afzetten. Op het plaatje hieronder is duidelijke te zien hoe de voet naar binnen kantelt bij overpronatie.
Hoe lang je nieuwe hardloopschoenen moet inlopen, hangt af van hoe groot het verschil is tussen je nieuwe en je oude schoenen. Het is verstandig om hier een aantal weken de tijd voor te nemen. Ook kun je gebruikmaken van de volgende tips: Begin met een korte, rustige training, een loopje van 15 minuten.
Er is een groot onderscheid tussen verschillende merken en modellen. Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni.
Wanneer je over glad of ongelijk terrein loopt (denk aan hiking trails of een glad trottoir), bieden schoenen met een rubberen zool je de grip die je nodig hebt. Voor extra ventilatie kun je het beste kiezen voor een schoen met een bovenwerk van mesh.
Als algemene regel geldt dat je je hardloopschoenen tussen de 600 en 800 km moet vervangen. Als jouw hardloopschoenen echter geen tekenen van overmatige slijtage vertonen, kun je ze misschien langer dragen zonder dat het risico op blessures vergroot wordt.
1. De schoen met de meeste demping: Nike Invincible. De Invincible is de hardloopschoen van Nike die het meeste comfort onder de voet biedt en je een dempend en ondersteunend gevoel geeft. Als je een schoen zoekt die bij elke stap zacht, veerkrachtig en responsief aanvoelt, dan is de Nike Invincible perfect.
Veel beginnende hardlopers vragen zich af, is een loopanalyse nodig? In principe niet. Als je verder geen blessures of klachten aan je lichaam hebt kun je op iedere schoen lopen. Daarbij is pasvorm van de hardloopschoenen leidend en belangrijk.