24 dagen lang, 21 etappes, 3 rustdagen en maar liefst een totale afstand van 3328 kilometer. Uiteraard hebben we het over de Tour de France. Elk jaar weer kijk je je ogen uit naar de uitmuntende prestaties van de top van de wereld, maar word je bovenal verrast door de nieuwste racefietsen waar de renners op rijden.
Je kan wel een gemiddelde nemen. Een prof is rond de 70 kilo en fietst 30.000 kilometer per jaar. Een gemiddelde amateur is een man van 85 kilo. Hij fietst niet het hele jaar door en als hij rijdt, doet hij dat gemiddeld twee keer per week.
Gemiddelde wielrenner: 22-25 kilometer per uur. Tour-renner: 35-38 kilometer per uur.
De volledige Tour de France van 2021, die gewonnen werd door Tadej Pogacar, werd afgelegd met een gemiddelde snelheid van 41.17 kilometer per uur. In 2020 ging het om 40,220 kilometer per uur.
In totaal duurt de Tour de France 3 weken, waarin de renners 21 keer op de fiets stappen. De overige dagen zijn rustdagen, waarin het peloton zichzelf weer even aan de batterij kan leggen. De totale lengte van alle etappes bij elkaar opgeteld is 3328 kilometer.
Het totale parcour van de Tour de France in 2022 is 3328 kilometer lang. Dat is inclusief de 2 etappes die in Denemarken worden gereden dit jaar.
Tour de France 2022 Parcours etappe 3: Vejle - Sønderborg
Zondag 3 juli - De sprinters worden verwend in de eerste drie dagen van de Tour de France. De 182 kilometer lange rit voert over een paar klimmetjes die geen naam mogen hebben van Vejle naar Sønderborg.
De beginnende fietser: 26 km/u gemiddeld.
Veel wielrenners fietsen naast hun 40-urige baan en hebben geen tijd voor meerdere lange duurtrainingen in een week van 5-6 uur. Als je niet veel tijd hebt om te trainen moet je je tijd efficiënt benutten. Als je dan op kwaliteit gaat trainen kun je ook met weinig trainingsuren veel progressie maken.
De Brit Neil Campbell heeft het snelheidsrecord voor mannen op de fiets gebroken. Op zijn fiets haalde hij een snelheid van 280 kilometer per uur. Daarmee brak hij het record van de Nederlander Fred Rompelberg, die in 1995 270 km per uur fietste.
Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Maar de afdaling van die col buiten categorie zorgde ook voor waanzinnig hoge pieksnelheden. Zo haalde Philippe Gilbert (Quick. Step) een topsnelheid van 119,25 km/u. Al kan het nog sneller: Alex Dowsett (Movistar) topte af met liefst 128,5km/u.
In de afdaling van de Col de Vars (7 procent) klokte hij 101,5 km per uur. In de Tour de France van 2018 ging André Greipel zelfs nog een tandje harder naar beneden. De Duitser behaalde toen een topsnelheid van 101,7 km per uur.
Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1 098 kilometer en deed daar bijna 99 uur over. Daarmee was de fiets goed voor 8 procent van alle reizigerskilometers en 22 procent van de totale reisduur van de Nederlandse bevolking binnen de landsgrenzen.
De fiets is duidelijk sneller door de lagere rolweerstand door het type band en de iets hogere bandenspanning, het hogere rendement van de aandrijving en de iets lagere luchtweerstand door de diepere zit. De fiets is vergelijkbaar met sportieve tourfietsen met derailleurversnellingen.
Gemiddeld fietsen Nederlandse mannen 26,92 kilometer per uur en vrouwen 21,36 kilometer per uur. Ter vergelijking; Het een-na-snelste land ter wereld is Engeland waar mannen gemiddeld 25,61 kilometer per uur en vrouwen gemiddeld 20,74 kilometer per uur fietsen. In Nederland ligt de gemiddelde snelheid dus al vrij hoog.
#1 Doe intensieve intervaltrainingen
Het is taai, maar wel de beste tip. Een heel effectieve manier om sneller te worden, is door intervaltrainingen te doen. Je hebt intensieve en extensieve intervaltrainingen. Bij intensieve intervaltrainingen trek je explosieve sprintjes.
Elke dag urenlange fietsritten maken is voor velen een onhaalbare droom. Het dagelijks neerzetten van serieuze afstanden vergt meer tijd dan een gemiddelde fietser heeft. Maar dagelijks fietsen is niet alleen erg haalbaar, het is bovendien erg goed voor je.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Denk aan volkorenpasta, quinoa, volkorenrijst, bananen, sinaasappels, ontbijtkoek, zoet beleg en volkorenbrood. Zorg ook voor voldoende eiwitten na het wielrennen. Deze spelen een rol bij opbouw en herstel van je spieren.
Racefiets en mountainbike: twee erg verschillende fietsen
Het frame van een mountainbike is meestal ook dikker. Stevigheid is namelijk erg belangrijk. Een racefiets is daarentegen ontworpen om hoge snelheden te kunnen halen. Daarom zijn er geen veringen, want die verlagen de snelheid, en het frame is ook opvallend dun.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn. Maar dit zal van verschillende parameters afhangen, o.a. van uw sportachtergrond en het hoogteverschil.
De weg is lang, héél lang. Maar met zijn 3328 km is de editie van 2022 niet de langste Tour de France in de geschiedenis. In 1926 moesten de renners maar liefst 5745 km fietsen tot ze in Parijs over de finish reden.
De Tour van 2021 in cijfers: 6.000 meter dranghekken en 757 steden doorkruist. Na precies 3.414,4 kilometer finishte de 108ste editie van de Tour de France zondagavond traditioneel in Parijs op de Champs-Élysées, met Tadej Pogacar als grote winnaar.
Totaal prijzengeld Tour de France 2022
Voor alle deelnemers samen ligt er een totaal prijzengeld van ongeveer 2,3 miljoen euro klaar tijdens de Tour de France 2022. Specifieker heeft de organisatie het nog niet bekend gemaakt. Wout van Aert won de slotetappe van de Tour de France 2021.