De beschikbare kleuren zijn wit, roze, rood, lila en paars.
De vlinderstruiken hebben een witte, blauwpaarse, roodpaarse en roze kleur.
Vlinders weten dat er in oranje bloemen minder nectar te halen valt. Ze kiezen voor gele bloemen. Hierdoor krijgt de vlinderstruik meer bestoven bloemen en de vlinder meer nectar. Een goed trucje om vlinders naar hun luilekkerland te lokken!
De Vlinderstruik of Buddleja is een erg goede vlinderplant. Maar wist u dat er wel bijna 100 verschillende soorten en variëteiten van bestaan? Sinds dit jaar staan veel daarvan in de volle grond in Bennekom en kunt u ze met eigen ogen zien.
Tweekleurige en driekleurige vlinderstruik- bloemen verkleuren overigens altijd wat, naarmate ze ouder worden. Door de struik eens drastisch terug te knippen in april tot op 30 a 60 cm hoogte zal de struik beter gaan bloeien en waarschijnlijk zal de oorspronkelijke bloemkleur terug keren.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
Er zijn ook groenblijvende vlinderstruiken, dat is de Buddleja globosa. Echter is deze vlinderstruik soort matig winterhard. Enige bescherming in de winter is daarom wel geadviseerd.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Houd wanneer u een heg wilt maken ongeveer twee meter tussen iedere vlinderstruik over. Bedek de wortels met aarde en druk deze goed aan, zodat hij goed overeind blijft. Zorg ervoor dat de vlinderstruik geregeld water krijgt.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Dit zal de groei van bloemen alleen maar bevorderen. Het is ook mogelijk om de Vlinderstuik tot zo'n 20 cm boven de grond terug te snoeien op jaarlijkse basis. Zo ben je altijd verzekerd van nieuwe uitgroei, mét bloemen. Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
Alle vlinderstruiken uit ons assortiment bloeien op eenjarig hout. Praktisch gezien houdt dat in dat hij van juli tot oktober bloeit op de takken die enkele maanden daarvoor ontstaan zijn. Regelmatig snoeien zorgt er dus voor dat er ieder jaar aanwas van nieuwe bloeiende takken is.
Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Royal red')
De Buddleja davidii 'Royal red' is één van de grootste soorten en kan wel 2,5 meter hoog worden. De bloemen zijn dieprood en neigen naar paars.
En er moet uiteraard een nieuwe komen. Ik sta open voor tips voor een sterke, maximaal vlinderlokkende variëteit, die best twee tot drie meter hoog mag worden. Ik heb trouwens nergens kunnen vinden hoe oud een Buddleja kan worden. op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
De vlinderstruik heeft weinig verzorging nodig. Als de vlinderstruik in pot aangeplant is, heeft deze wekelijks water nodig, belangrijk is dan wel om ervoor te zorgen dat het water goed kan weglopen. In de volle grond zal de vlinderstruik minder water nodig hebben.
Vaste planten zoals Lavendel, Leliet van Dale (in de schaduw), Ooievaarsbek (halfzon), Maagdenpalm bodemplanten en Salie (bijv Salvia nemorosa) kunt u prima combineren met vlinderstruiken en passen ook bij dezelfde bodemeisen.
De maand maart is vaak ideaal voor het snoeien van de vlinderstruik. Knip de vlinderstruik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik hier bij een oudere struik een kleine snoeizaag voor.
Als je jouw Buddleja niet snoeit, zal hij veel minder bloeien en uiteindelijk kaal worden. De struik zal erg groot worden, tot wel 3 meter hoog, zodat je niet meer op ooghoogte van de prachtige bloemen kunt genieten. Dus denk eraan: snoeien doet bloeien!
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
Snoeitips. Vlinderstruiken blijven bloemrijk als ze regelmatig worden teruggesnoeid. Jaarlijks of om het jaar snoeien zorgt ervoor dat je vlinderstruik compact en sterk blijft.
Een vlinderstruik is winterhard, en kun je dus gewoon in je tuin of border laten staan. Heb je een plant in pot staan (speciale dwergvlinderstruiken zijn daarvoor geschikt), dan is het wel verstandig om hem te beschermen tegen vorst. Het blad van vlinderstruiken valt wel af in de winter.
Vanaf de vroege zomer worden scheutuiteinden afgesneden met drie tot vijf paar bladeren. De onderste twee paar bladeren worden verwijderd en ongeveer 1 centimeter onder de laatste bladoksel wordt een schuine snede gemaakt. De scheutuiteinden van de Buddleja zet u in potten met een vochtig opkweeksubstraat.