De heerser van Dubai is sinds 10 april 2004 getrouwd met zijn geliefde. Het stel heeft ook al een dochter die in 2007 geboren is. Daarnaast heeft Sheikh Mohammed in totaal 21 kinderen, waaronder 8 zonen en 13 dochters, bij meerdere vrouwen.
Bestuur. Het emiraat Dubai, en daarmee ook de stad, wordt sinds 1833 geregeerd door de familie Al Maktoum; het emiraat is een constitutionele monarchie. De heerser, Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, is ook de vice-president en premier van de Verenigde Arabische Emiraten.
Sjeika, sjaikha, sjaicha of cheickha is de vrouwelijke vorm van sjeik. Sjeika, in de oorspronkelijke Arabische schrijfwijze شيخة, betekent letterlijk "meesteres". Het is van oorsprong de benaming voor de oudere, gerespecteerde en wijzere vrouw die een hoog aanzien heeft in de traditie van de Maghrebijnse bedoeïenen.
Het asielverzoek van prinses Haya houdt mogelijk verband met de eerdere vluchtpoging van prinses Latifa, een van de 23 kinderen die sjeik al-Maktoum heeft van zijn zes vrouwen.
In de buurt van de Dubai Creek ligt het Sheikh Saeed Al Maktoum House, het voormalige huis van Sjeik Saeed Al-Maktoum, de grootvader van de huidige heerser van Dubai.
Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoum, sinds 2006 de emir van Dubai en huidige minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten, is met voorsprong het rijkste lid van de familie. Zijn persoonlijk fortuin wordt dan ook op meer dan 14 miljard euro geschat.
Over Dubai / Emiraten
De staten van de Emiraten zijn rijk door de aanwezigheid van olie en door de ligging aan de Perzische Golf vormen zij een belangrijke handelspost. VAE als land omvat 7 sjeikdommen: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al Khaimah en Fujairah.
Met een Nederlands of Belgisch paspoort heb je géén visum vooraf nodig om Dubai of een van de andere Verenigde Arabische Emiraten zoals Abu Dhabi te bezoeken. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een gratis 'visa on arrival' in uw paspoort, waarmee u 30 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten mag verblijven.
Het Federal Supreme Council bestaat uit de 7 sheikhs van de 7 emiraten: Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan – Abu Dhabi. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum – Dubai.
8. Koninklijke familie van Dubai: 16,6 miljard euro. Ook de royals van Dubai beschikken over een vermogen waar je 'u' tegen zegt, namelijk zo'n 16,6 miljard euro.
Leiders binnen een dynastie aan het hoofd van een Arabisch land worden ook vaak sjeiks genoemd. Is dat land rijk geworden door olieverkoop, dan wordt zo iemand al snel oliesjeik genoemd. Van een grote sjeik wordt behalve wereldlijk ook geestelijk (islamitisch) leiderschap verwacht.
De keffiyeh wordt op het hoofd vastgehouden door een hoofdband, de iqal. De doeken worden uitgevoerd in verschillende kleurcombinaties, maar met name in rood/wit en zwart/wit. De combinatie zwart en wit is typerend voor Palestijnse hoofddoeken.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
92.600 miljonairs en 14 miljardairs in de VAE
Momenteel wonen er in de emiraten officieel al 92.600 miljonairs, 4.000 multimiljonairs (met een vermogen van 10 miljoen USD of meer), 251 centi-miljonairs (met een vermogen van 100 miljoen USD of meer) en 14 miljardairs.
1. Elon Musk - $232 miljard. De rijkste man ter wereld is wederom Elon Musk, sinds de overname van Twitter was hij gezakt op de lijst. Door een daling in de koerswaarde van LVMH begin juni (van Bernard Arnault, met wie Musk stuivertje wisselt om de eerste plek in deze rijke mensenlijst), staat Musk weer bovenaan.
Nee, Dubai is geen dure bestemming. Wel is het een vrij luxe bestemming waar je veel geld uit kunt geven in sjieke hotels, dure restaurants, exclusieve clubs en bijna onbetaalbare winkels. Je kunt natuurlijk een dure sportauto huren in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken.
Er wonen naar schatting een paar duizend Nederlanders in Dubai. Deze zijn veelal werkzaam in het emiraat of verblijven daar op tijdelijke basis. Het aantal Nederlanders in Dubai is zodanig groot dat er ook allerlei Nederlandse feestdagen gevierd worden, waaronder Koningsdag en Sinterklaas.
Dubai is afgeleid van het woord Dubbor (bij), welke ook wel Dibi (bijen) worden genoemd. De naam van het emiraat en de hoofdstad Dubai komt van het woord "sprinkhaan" (in het Arabisch "Dibba" en verkleinwoord - "dubai").
In de Verenigde Arabische Emiraten is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
In Dubai moeten alle niet-moslims 21 jaar of ouder zijn om alcohol te drinken en ze moeten ook altijd een alcoholvergunning bij zich hebben. Met deze vergunning mogen ze alcohol kopen, nuttigen en vervoeren.
Om in Dubai te mogen wonen en werken heb je een verblijfsvisum nodig. Dit visum kan worden aangevraagd via de immigratiedienst in Dubai. Het is verstandig om dit visum ruim van tevoren aan te vragen, zodat je op tijd toestemming hebt om in Dubai te verblijven.
Er is weinig criminaliteit in de Verenigde Arabische Emiraten. Hoewel de kans klein is, kan diefstal of een beroving plaatsvinden. Dit geldt vooral waar grote mensenmassa's zijn zoals winkelcentrums en grote evenementen.
Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten zijn zeer veilig voor vrouwen en specifiek vrouwelijke reizigers. Toch blijven vrouwen die alleen reizen een bron van nieuwsgierigheid en kun je het middelpunt van de (ongewenste) aandacht belanden.
De inwoners van Dubai zijn in twee groepen onder te verdelen: Emirati: de officiële inwoners van Dubai. Expats: buitenlandse inwoners die wonen en werken in Dubai.