In het wild rent een hamster vaak wel 10 kilometer op zoek naar eten, en in een kooi doet hij dat in zijn wiel. Het is belangrijk voor de gezondheid van de hamster om 's nachts te rennen.
Een loopbal
De hamster kan zo zonder dingen kapot te maken door de kamer lopen. De hamster valt zo goed op en kan eigenlijk niet ontsnappen. De bal wordt alleen wel snel warm en benauwd van binnen. Laat de hamster daarom nooit te lang in de loopbal lopen.
Hamsters krijgen euforisch gevoel van rennen in een rad
Hamster krijgen van lang rennen in een rad een runners high, hetzelfde euforische gevoel dat mensen krijgen als ze veel hardlopen. Hamsters vinden dat gevoel zo lekker dat ze steeds weer gaan lopen in een molentje. Ze raken er als het ware aan verslaafd.
Uit onderzoek is gebleken dat een hamster zeker veel behoefte heeft aan een loopradje. Ook is uit onderzoek gebleken dat een loopradje mits deze de juiste afmetingen heeft niet schadelijk voor de gezondheid van uw hamster is maar deze zelfs bevorderd.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Hamsters rennen elke nacht in hun rad om energie kwijt te raken. Na een dag slapen hebben ze erg veel energie. In het wild rent een hamster vaak wel 10 kilometer op zoek naar eten, en in een kooi doet hij dat in zijn wiel. Het is belangrijk voor de gezondheid van de hamster om 's nachts te rennen.
Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed absorbeert en stofvrij is. Naast een geschikte bodembedekker, is nestmateriaal ook heel belangrijk voor een warm nestje. Gebruik hiervoor Ferplast katoen.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.
tuurlijk kunnen hamsters dromen!
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Een hamstertje kan in shock raken. Als hij ergens heel erg van schrikt of ergens vanaf valt, kan hij stijf en plat blijven liggen en dit kan zelfs enkel minuten duren. Het beste wat je kunt doen is het diertje in zijn hokje plaatsen en met rust laten. De ene hamster went sneller dan de andere.
Russische Dwerghamsters leven in gebieden zoals Siberië waar het in de winter bijzonder koud kan worden met temperaturen van -30°C. Het lichaam van de dwerghamsters past zich hierop aan door enerzijds een wintervacht aan te maken en anderzijds energie te besparen.
Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee ! 'of 'Foei! ', wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.
Ja – maar alleen in kleine hoeveelheden en niet erg vaak. Geef uw hamster alleen verse banaan of gedroogde banaan waaraan geen suiker of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Bied nooit banaan met extra suiker aan – dat is echt slecht voor uw huisdier.
Ja, je hamster mag stukjes appel eten. De wat zuurdere appels zijn het beste en als het kan: neem een appeltje van biologische afkomst dan weet je zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!