Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
In de week voorafgaand aan de menstruatie verandert je hormoonhuishouding. Vlak voor je menstruatie zie je dat het hormoon oestrogeen erg hoog is. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht. Maar ook het progesteron doet hier in de fase na het begin van je menstruatie aan mee.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
4 Rond je menstruatie
We hoeven de meeste vrouwen waarschijnlijk niet te vertellen dat je rond je menstruatie een stukje zwaarder bent. Door de hormonale veranderingen in je lichaam houd je meer vocht vast en zwel je een beetje op. Als die dagen voorbij zijn, zul je zien dat je weer op je normale gewicht bent.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Hoewel je tijdens je menstruatie niet meer calorieën verbrandt, heeft je menstruatiecyclus wel invloed op het effect van beweging op je lichaam. Hier lees je hoe je het beste uit je workouts kunt halen in de verschillende fases van je cyclus, en waar je op moet letten.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Sims zegt dat je wel iets meer calorieën verbrandt als je hormoonniveaus hoger zijn (tijdens de zogenoemde luteale fase, na de ovulatie ), omdat dan je hartslag, ademhalingssnelheid en kerntemperatuur iets verhoogd zijn. 'Het verschil is echter minimaal', zegt ze. 'Het is niet meer dan 100 kilocalorieën per dag.
Vanwege het warme weer kun je meer vocht vasthouden, waardoor je weegresultaten tegen kunnen vallen deze periode. Vocht heeft natuurlijk ook gewicht en hierdoor kun je een vertekend beeld krijgen op je weegschaal, waardoor het lijkt alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen!
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.
2 kilo vet aankomen is onmogelijk in één dag
Je kunt binnen een paar dagen echt geen kilo's in vet aankomen. Je moet namelijk een onmogelijk grote hoeveelheid eten om binnen één dag slechts een halve kilo aan te komen.
Dikke voeten, dikke enkels en opgezwollen onderbenen zijn gemakkelijk te herkennen. Daarnaast heb je soms last van andere klachten bij vochtophoping: Vermoeide of zware benen. Spataderen.
Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.
Omdat je hormonen veranderen gedurende de cyclus je lichaam onder progesteron vocht vasthoudt, het vocht wordt uit je darmen getrokken en dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. En als je dan ook nog eens niet de juiste producten eet dan kan het versterken.
Aan het begin van je cyclus, wanneer je vrouwelijke hormonen het laagste zijn, voel je je waarschijnlijk heel sterk. Bouw dan de intensiteit op en of pak een wat zwaarder gewicht.
Tijdens je menstruatie is dat oestrogeen echter niet alleen lager, maar is het niveau van stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen.
In de topsport heeft de menstruatie nauwelijks effect, omdat onder andere topatleten in de duursport vaak gebruik maken van de pil om hun menstruatiecyclus te beïnvloeden en omdat bij een bepaald vetpercentage en bij een bepaalde BMI soms geen menstruatie meer optreedt.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Het verlies komt neer op ongeveer 0,5-1,5 mg per dag. Tijdens de menstruatie bij vrouwen is er extra verlies van 1 mg per dag. Van het ijzer dat in de voeding zit, wordt maar een klein gedeelte in het lichaam opgenomen. Daarom is het noodzakelijk dat de voeding meer ijzer bevat dan men per dag verliest.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Veilig: halve kilo per week
Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Meer spiermassa door sport
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.