Hulpmiddelen via gemeente Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener.
Werk. UWV vergoedt hulpmiddelen die nodig zijn om te kunnen werken. Vraag een vergoeding aan bij UWV.
Hulpmiddelen zijn handig en vaak echt onmisbaar. Denk aan een bril, gehoorapparaat, steunzolen of incontinentiemateriaal. Kies het hulpmiddel dat je nodig hebt en kies daarna je pakket. Dan lees je wat je met jouw pakket vergoed krijgt voor dit hulpmiddel.
Wat valt onder de vergoeding een rolstoel? Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor de huur van uw rolstoel of kinderrolstoel voor maximaal 26 weken. Neem contact op met uw gemeente wanneer u de rolstoel langer dan 26 weken of permanent nodig heeft.
Voor de wet is een invalidenvoertuig een gehandicaptenvoertuig met motor. Daarom moet u het voertuig verzekeren. U mag bijna overal rijden, behalve op een auto(snelweg). De snelheid hangt af van waar u rijdt: trottoir of voetpad maximaal 6 km/uur, binnen bebouwde kom 30 km, erbuiten 40 en op de rijbaan 45.
Leeftijd is geen voorwaarde. Je kan op elke leeftijd een mobiliteitshulpmiddel aanvragen. Je leeftijd kan wel mee bepalen welk type hulpmiddel bij je past en hoe snel je dat mag vervangen. Vanaf de leeftijd van 85 jaar of in het woonzorgcentrum kan je je mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen.
Kort gezegd komt het erop neer dat u via de Wmo een vergoeding kunt krijgen voor alle ondersteuning in en om het huis, zoals aanpassingen in de woning, huishoudelijke hulp en vervoersvoorzieningen. Ook ondersteunt de Wmo zaken als mantelzorg (hulp van familie en vrienden), vrijwilligerswerk en voorlichting.
Als er sprake is van gebruik voor een tijdelijke of onzekere duur zal het hulpmiddel maximaal 26 weken worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bij langdurig of permanent gebruik van rolstoel of drempelhulp verstrekt mogelijkerwijs de gemeente het hulpmiddel via de WMO.
Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Hulpmiddelen via gemeente
Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.
Hulpmiddelen zijn voor mensen met een lichamelijke aandoening van levensbelang om zelfredzaam te blijven. Gemeenten vergoeden hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel vanuit het Wmo-budget (al dan niet met een eigen Wmo-bijdrage).
Zo moet u een medische indicatie hebben. Dit betekent dat er een medische reden moet zijn waarom u een rolstoel nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer u niet in staat bent om uzelf te verplaatsen door een tijdelijk functieverlies van uw benen. U kunt een medische indicatie verkrijgen bij een arts of therapeut.
Een rolstoel kopen, hoeft niet duur te zijn. De goedkoopste rolstoelen zijn al verkrijgbaar voor prijzen die liggen tussen de 119 en 139 euro. De duurste modellen liggen zo rond de 700 euro. Welke u moet kiezen, hangt af van uw persoonlijke behoefte en voor welke doeleinden u de rolstoel wilt gebruiken.
De meeste hulpmiddelen worden betaald vanuit de Wlz. De instelling heeft hier budget voor. Soms geeft het zorgkantoor extra budget, bijvoorbeeld bij communicatiehulpmiddelen.
In de basisverzekering zitten de belangrijkste vergoedingen voor zorg, zoals: huisartsenzorg, spoedeisende zorg, specialistische zorg, medicijnen en psychologische zorg. De overheid bepaalt ieder jaar de precieze inhoud van het basispakket.
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden voor u niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Medische zorg en langdurige zorg vanuit de Zvw
De zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of een behandeling in het ziekenhuis. Ook bepaalde hulpmiddelen, fysiotherapie en ergotherapie worden vanuit de zorgverzekering betaald.
Bij de berekening van de eigen bijdrage kijken we ook naar vermogen zoals spaargeld, beleggingen of een tweede woning. In 2024 werken we met een toetsbedrag van € 31.747 (alleenstaand) of € 63.494 (met partner): Het vermogen tot het toetsbedrag telt niet mee voor de eigen bijdrage.
In 2023 zijn er geen belangrijke veranderingen in de Wmo. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het zelfstandig thuis wonen, het ontmoeten van anderen en voor de ondersteuning van mantelzorgers.
Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van uw gemeente geeft u informatie over de Wmo. En helpt u bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. U kunt bij uw gemeente ook vragen naar de gratis cliëntondersteuning.
Een rolstoel kunt u lenen als u deze voor een tijdelijke periode nodig heeft, bijvoorbeeld voor een revalidatie. Maar ook wanneer u niet in staat om uzelf te verplaatsen door een tijdelijk functieverlies van uw benen. U heeft dan recht op een gratis uitleen rolstoel.
“Sinds 2013 wordt de rollator voor volwassenen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Niet alleen de rollator is toen uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald, maar alle eenvoudige loophulpmiddelen, zoals krukken en looprekken worden niet meer vergoed.”
Maar wat kost nu een elektrische rolstoel met duwondersteuning ? Gemiddeld Moet u denken 3445 en en 3850,- afhankelijk van het model en type dat u graag wilt aanschaffen. De meest voorkomende rolstoel met elektrische duwondersteuning zijn de e-Ability Splitrider en e-Ability Joyrider rolstoel.