Hoe snel en hoeveel afvallen na bevalling Goed om te weten: na je bevalling val je gemiddeld 5 kilo af, zonder er iets voor te doen (los van het feit dat je een baby ter wereld hebt gezet dan ????). Dit komt door het gewicht van de baby, vocht en vruchtwater bijvoorbeeld. In de weken erna zal er nog meer afgaan.
Je gewicht na de zwangerschap
Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt.
Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby.
Dat je de eerste tijd niet veel afvalt in gewicht is normaal. Het duurt immers maanden vooraleer je weer op je oude gewicht zit. In de volksmond zegt men niet voor niets: “Negen maanden op, negen maanden af.” Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag.
Het Voedingscentrum heeft de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën (kcal) voor een vrouw bepaald op ongeveer 2.000 kcal. Als je volledig borstvoeding geeft, heb je zo'n 500 kcal meer nodig.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Een (mechanische) bindweefselmassage zorgt dat je huid weer steviger gaat aanvoelen en meer verbonden wordt met de lagen eronder. Het versneld het herstel na je zwangerschap, stimuleert je doorbloeding, laat verklevingen verdwijnen, afvalstoffen sneller het lichaam verlaten en je maakt je huid weer mooier en strakker.
Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven. Je lichaam is extra vruchtbaar omdat het net zwanger is geweest. Alle "zwanger" receptoren zijn geactiveerd, waardoor de kans groter is op een volgende zwangerschap.
De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens de eerste 6 weken wordt sporten nog niet aangeraden.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
U heeft een gezond gewicht voor uw lengte en zo de laagste kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden. Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.
Dat is niet fijn als je probeert af te vallen. Zeker niet als je het een tijd vol moet houden omdat je 10 kg wil afvallen. Een gezond en verantwoord tempo is een halve tot één kilo per week afvallen. Met 10 kilo afvallen ben je dus 10 tot 20 weken bezig.
Buik strakker laten maken na de bevalling of gewichtsverlies
Tijdens een mini buikcorrectie zal een plastisch chirurg uw buik strak trekken door de overtollige huid te verwijderen. Wanneer u veel last heeft van striae, dan zullen ook deze samen met de overtollige huid zoveel mogelijk verwijderd worden.
Het is alsof je op een plateau of ondergrens qua gewicht zit. Het is normaal dat je in de eerste weken sneller afvalt. Dat komt doordat je lichaam in deze eerste fase veel vocht verliest. Vervolgens zal het gewichtsverlies langzamer gaan.
Een vrouw blijft dan tijdens haar zwangerschap ovuleren, waardoor er in een nieuwe cyclus een nieuw eitje bevrucht kan raken. Dit bevruchte eitje ziet vervolgens kans zich in de baarmoeder te installeren. En zo kan het dus voor komen dat een vrouw twee zwangerschappen tegelijkertijd heeft.
Zwanger worden terwijl je al zwanger bent wordt ook wel superfoetatie of superimpregnatie genoemd. Het overkwam Kate en Peter Hill uit Australië in 2016, die vlak na elkaar twee dochters kreeg. Er zaten maar een paar dagen tussen!
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.
Naweeën en buikpijn
De eerste dagen na je bevalling kun je last krijgen van naweeën, te herkennen aan een zeurende, krampende pijn. Deze naweeën zijn nodig om je baarmoeder weer in de oude vorm terug te krijgen. De meeste van deze pijnen zijn dof, maar sommige zijn scherp.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Sta op en ga liggen door eerst naar je zij te draaien omdat je, je rechte buikspieren nog niet kunt en mag gebruiken. Ga regelmatig plassen zodat je baarmoeder zich goed kan blijven samentrekken en krimpen. Neem rustig de tijd om te plassen en te ontlasten. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe situatie.
Hoe kan borstvoeding je helpen om af te vallen
Als je je afvraagt hoeveel calorieën er bij borstvoeding verbrand worden, is het antwoord tot 500 per dag18, ongeveer evenveel als bij een fietstocht van een uur. Als je moedermelk afkolft, zouden de resultaten vergelijkbaar moeten zijn.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.