Het staat niet vast wat een geharde glasplaat aan gewicht kan hebben. Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Hoeveel een geharde glasplaat kan dragen hangt af van maten van het glas. Ook de ondersteuning is bepalend voor de draagkracht. Een tafelblad van 2 m bij 80 cm en een dikte van 10 mm kan bij een vierzijdige ondersteuning ongeveer 250 kilogram dragen.
Wat voor soort glas zit er in een vitrine? Bij De Vitrinefabriek wordt gewerkt met gehard glas. Dit type glas valt in kleine korreltjes bij breuk. Hierdoor is een vitrinekast veilig voor gebruik in openbare ruimtes.
Het soortelijk gewicht van glas is 2500 gram per millimeter dikte per vierkante meter glas. (2,5kg/mm/m2). Bijvoorbeeld: Een ruit van 200 x 100 cm in de dikte 6 mm weegt: oppervlakte 2,0 m² x 6 mm x 2,5 kg = 30 kg.
Het soortelijk gewicht van glas bedraagt 2500 gram per millimeter dikte per vierkant meter glas. Met deze gegevens kunt U zelf berekenen hoeveel het glas precies weegt. Stel dat U een ruit heeft van 200cm bij 200cm met een dikte van 4mm, dan berekent U het gewicht als volgt: 4,0m2 x 4 mm x 2.5 = 40 Kilogram.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
Voor HR++ glas moet het minimaal 23 mm zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat het glas wél past? Heb je houten kozijnen, dan kun je bekijken of je de sponning breder kunt uitzagen. Gebruik bredere glaslatten om dikker glas in het bestaande kozijn te plaatsen.
Met dikker glas kun je grotere ramen vullen. Is het raam groter dan 10 m2, dan heeft het glas een dikte nodig van meer dan 30 mm. Voor kleinere ramen (bijv. minder dan 3 m2) is een isolatieglas dikte van 24 mm voldoende.
Bij tuinkassen wordt het gebruik van tuindersglas al decennia lang toegepast en is populair onder hobbykwekers. Glas heeft als voordeel dat het veel licht doorlaat (ongeveer 90%) en dat is goed voor de gewassen in de kas. Bovendien behoudt u van buiten de kas het zicht op de kweekresultaten!
Floatglas kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Toepassingen die vaak voorkomen zijn ruiten in kozijnen (vensterglas), dubbel glas, glazen legplanken en glas voor het aquarium. Het glas wat wordt gebruikt bij isolatie glas en gelaagd glas is vaak weer floatglas.
Standaard float glas (ook wel enkel glas genoemd), wordt in een hardingsoven verhit tot ongeveer 650 graden celsius. Hiermee wordt het glas thermisch op spanning gebracht. Dit hardingsproces zorgt ervoor dat geharde glas tot vijf keer sterker is, in vergelijking met hetzelfde glas in ongeharde toestand.
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1.9) HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Dubbel glas gaat maximaal 30 jaar mee, maar kan na 10 jaar reeds gaan slijten. Op een gegeven moment gaan de kitnaden indrogen, waardoor deze niet langer waterafstotend zijn. Afstandhouders kunnen eveneens hun werking verliezen wanneer ze na jaren gebruik los komen te zitten.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
De glaslat voor buitenbeglazing blijft voorlopig standaard 15x17 mm. De glaslat met kitsponning wordt toegepast bij kozijnen met binnen-beglazing en bij alle ramen.
Hoe groot is de kans op een thermische breuk? Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kas op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.