De gemiddelde Belg eet 75 kg frieten per jaar. Belgische frituren zijn goed voor een marktaandeel van 29% op de totale frietmarkt.
Per jaar eet de Belg thuis 38 kg verse aardappelen en 6 à 7 kg verwerkte aardappelen per jaar.
In België is de aardappelconsumptie per persoon per jaar ongeveer gelijk. In België bedraagt deze ongeveer 80 á 85 kilo per persoon. Van deze 80 tot 85 kilo aardappelen wordt er voor ca. 20 kilo aan friet gegeten.
Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar. In totaal hebben we met elkaar al zo'n 57 miljard porties friet verorberd.
De Belgische consument eet (thuis) gemiddeld 28 kilo aardappelproducten per jaar. Verse aardappelen blijven daarbij de maaltijdbegeleider bij uitstek met een volumeaandeel van 67%.
Gaat het eten van groentepap goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het voldoende gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar neemt dit toe tot 250 – 300 gram.
Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
2. Hoeveel friet eet een Nederlander per jaar? Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2014 eet elke Nederlander jaarlijks gemiddeld maar liefst 18 kilo friet!
Met z'n allen eten we flink wat patat. Gemiddeld eet een Nederlander ongeveer 9 kilo per jaar.
Zout en calorieën
De helft van de Nederlanders eet het liefst friet uit de eigen frituurpan. Een doorsneehuishouden eet gemiddeld 9,1 kilo friet per jaar. Dat zijn negen supermarktzakken. In 1 portie (175 gram) friet met mayonaise zitten 560 calorieën.
De naam 'friet' komt van patates frites, Belgisch-Frans voor 'gebakken aardappelen'. De associatie met Frankrijk stamt mogelijk uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten onze friet leerden kennen in de Franstalige regio van België, en daardoor dachten dat ze in Frankrijk waren.
Belgische frieten
Na het voorbakken laat men de frieten minimaal een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180 °C afgebakken worden tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Er zijn voorgebakken frieten verkrijgbaar (ook diepgevroren) die nog maar één keer gebakken hoeven te worden.
"Waar een gemiddeld pakje frieten 2 tot 3 euro kostte, is dat nu 2,5 tot 3,5 euro. De prijzen van de frituursnacks zijn nog wat meer gestegen, omdat daar de keten van grondstof tot frituur langer is dan bij de aardappelen." Al is het moeilijk om algemene conclusies te trekken, benadrukt Lefèvre.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat.
French slaat namelijk niet op de afkomst, maar wel op de snijwijze van de aardappelen. Het werkwoord "To french" is een Amerikaans-Engelse uitdrukking en betekent “in reepjes snijden”. Wij noemen onze frieten al jaren “Real Belgian Fries”. Laten we dat vanaf nu allemaal doen, om misverstanden te voorkomen.
Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
39 procent van de mensen eet de gefrituurde aardappelreepjes weliswaar niet wekelijks, maar toch minstens maandelijks. Slechts 7 procent eet nooit patat, de rest van de mensen minder dan één keer per maand.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Per huishouden eten Nederlanders jaarlijks 8 tot 9 kilo friet. Dit alles levert deze niet verder wetenschappelijk onderbouwde calculatie op: uitgaande van porties van 220 gram verkopen de gespecialiseerde frituurbedrijven ruim 15 procent van alle friet in Nederland.
We zijn in Nederland gek op ijs. Gemiddeld eet iedere Nederlander zo'n 8 liter ijs per jaar.
1 | 600 miljoen frikandellen
We eten jaarlijks ongeveer 600 miljoen frikandellen. Ofwel 35 per persoon. Inclusief frikandellen uit de supermarkt natuurlijk.
Probeer niet vaker dan 1x per vier weken friet te eten. Neem als bijgerecht een salade of groenten en mager vlees in plaats van gefrituurd vlees. Hierdoor zal je ook minder frietjes eten.
Per dag worden 12 miljoen porties friet gemaakt (1 kilo friet bevat ca.6 porties), die in 87 landen worden verkocht. Wereldwijd worden er 50 miljoen porties friet per dag gemaakt door Lamb Weston.
De Belgische historicus Jo Gérard vond een manuscript uit 1781 terug waaruit bleek dat frietjes een Belgische oorsprong zouden hebben. Het verhaal ging dat (arme) inwoners van Namen, Huy, Dinant en Andenne de traditie hadden om in de Maas vis te vangen en deze te frituren vanaf 1680.