De Belgische consument eet (thuis) gemiddeld 28 kilo aardappelproducten per jaar. Verse aardappelen blijven daarbij de maaltijdbegeleider bij uitstek met een volumeaandeel van 67%.
Gemiddeld eten we elk jaar 81 kilo aardappelen per persoon. Dat is ongeveer twee winkelwagens vol aan aardappelen. Vroeger was dat nog meer: 60 jaar geleden aten we namelijk zo'n 130 kilo per persoon, dat is ongeveer acht winkelwagens vol! Tegenwoordig eten we naast aardappelen ook rijst en pasta.
Frietkotcultuur in cijfers Navefri-Unafri. België telt 4643 frituren. Volgens recent onderzoek van VLAM (*) gaat liefst 95% van de Vlamingen minstens één keer per jaar naar de frituur. 85% van de Vlamingen eet minstens één keer maand frieten en meer dan 60% doet dat minstens wekelijks.
Verzorgingsgebied: 3540 klanten
Elke cafetaria, snackbar of frituur heeft in ons land momenteel een potentieel van gemiddeld 3540 klanten. Dat is simpelweg het aantal inwoners in Nederland gedeeld door het aantal frituurbedrijven.
Met een jaar of 10 ervaring kan uw inkomen oplopen tot €1.986. U moet er dan wel 38 uur per week voor frituren. Een fastfoodmedewerker verdient iets minder, namelijk €1.643 per maand. Dat bedrag stijgt na 10 jaar ervaring tot een hoogte van €1.820.
Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo'n 120.000 euro per jaar. Omzetten van 350.000 euro of meer zijn ook haalbaar.
Nederlanders eten gemiddeld 89 kilo aardappels per jaar. Ter vergelijking: voor de Tweede Wereldoorlog was dat 130 kilo per persoon per jaar. Nederland stelt een kwart van de akkergrond beschikbaar voor de aardappelteelt, wat uitkomt op zo'n 122.000 hectare.
Een amateur-tuinder uit Nottinghamshire, Peter Glazebrook, heeft de zwaarste aardappel ter wereld geteeld. Dat is bevestigd door het Guinness Book of Records. De aardappel weegt 4,99 kilo, een stuk meer dan de vorige zwaarste aardappel (3,8 kilo), die ook al op naam van Glazebrook stond.
Wie de eerste friet maakte is niet goed te achterhalen. Zowel de Fransen als de Belgen claimen de uitvinding van friet. De belgische historicus Jo Gérard zegt dat hij in een oud manuscript heeft gelezen dat er al friet werd gemaakt in 1680.
De Belg eet gemiddeld 70 kilo aardappelen per jaar, en daarmee is niet alles weggewerkt. In Wit-Rusland eten ze gemiddeld zelfs 175 kilo. Op het vlak van productie staat China op de eerste plaats: de aardappelvelden daar leveren in totaal zo'n 99 miljoen ton.
Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar. In totaal hebben we met elkaar al zo'n 57 miljard porties friet verorberd.
Het absolute aantal frituurspeciaalzaken is in beide landen vrijwel hetzelfde: ongeveer 6000 in Nederland tegen 5908 bij onze zuiderburen.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Volgens het Voedingscentrum, is 280 tot 350 gram aardappelen (wat neerkomt op zo'n 4 tot 5 middelgrote aardappelen) een normale portie voor één persoon om te eten.
BizarDe Mexicaan Juan Pedro Franco (33) is volgens Guinness World Records officieel nog steeds de dikste man ter wereld. Bij de meting in oktober 2016 woog hij welgeteld 595 kilogram. Nochtans is hij sindsdien al 250 kilo afgevallen.
In Rotterdam is de dikste Nederlander maandagavond overleden. De 42-jarige André de Groot woog 350 kilogram. Hij stierf aan de gevolgen van longemfyseem. De man woog op zijn 16de al 120 kilo.
Krijg je visite? Mik dan op 250 gram ongekookte aardappelen per persoon. Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
Het afgelopen jaar aten we in Nederland per persoon maar liefst 34 kilo chips, snoep en chocola per persoon. Dat is iets minder dan in 2012. We gaven afgelopen jaar wel meer uit aan snoepgoed: in totaal zo'n 3,5 miljard euro.
China is de grootste aardappelproducent ter wereld met een productievolume van 99.122.420 ton per jaar. India komt op de tweede plaats met 43.770.000 ton jaarlijkse productie. Nederland staat met 6.534.338 op plaats 10.
Het loon van een zelfstandig frituuruitbaatster: 3.500 euro netto.
Het aanvangssalaris van een Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars bedraag meestal tussen de € 477 en € 1.772 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 562 en € 2.041 per maand bij een werkweek van 38 uur.
In Zuid (103.000) , Noord (106.000) en Oost (110.000) komt de omzet maar net boven een ton terwijl in het westen cafetaria's gemiddeld €175.000 omzet draaien. Opmerkelijk is dat de gemiddelde kassa-aanslag (besteding per klant) in het westen toch aanmerkelijk lager is.